Győr és környéke

2014.04.19. 09:07

Így robogott a 109-es gőzmozdony a Bakonyban! - videó, sok-sok fotó

Portálunk munkatársai is felszálltak az öreg gőzösre, s tudósítottak a 109-es gőzmozdony útjáról és bakonyi vasút ünnepéről szombaton.

Szeghalmi Balázs


20.04 - Sok-sok fotó a bakonyi vasút ünnepéről!




Így robogott a 109-es gőzmozdony Győrtől a Bakonyig!

Megérkezett a bakonyi gőzös



17.34

A 109-es gőzmozdony nem sokkal fél hat után futott be újra Győrbe, majd folytatta útját a kelenföldi végállomásig.

[namelink name="Bödecs Barnabás"], a Cuha-völgyi Bakony Vasútszövetség elnöke búcsúzóul azt mondta: "jövőre is biztosan megrendezzük a bakonyi vasút ünnepét, s akkor a teljesen felújított 324-es gőzmozdonnyal nosztalgiázhatnak majd az érdeklődők". 

Bakonyi gőzös - Ismét feltöltötték vízzel


13.05

Most a kisalfold.hu munkatársai is kirándulni indulnak a Bakonyba, de este érdemes lesz újra a cikkre kattintani: sok-sok új fotóval várjuk majd Olvasóinkat!

12.51 - Miért ne járhatna állandóan gőzös a Bakonyban?

"Nagy öröm számunkra, hogy már három éve sikerült műemléki védettséget kapnia a Győr-Veszprém vonalnak, mégis évről évre ugyanolyan sok utas tart velünk a bakonyi vasút ünnepén.

Véleményem szerint érdemes lenne elgondolkodni azon, hogy tavasztól őszig több gőzmozdony is útnak induljon a Bakonyban. A szerelvény népszerűsége folyamatosan növekszik: meg kellene vizsgálni, hogyha állandó turisztikai program lenne a bakonyi gőzös, akkor rentábilisan fenntarthatónak bizonyulna-e.

A németországi Harz-hegységben vagy Lengyelországban találunk példákat jól működő, menetrend szerint közlekedő nosztalgiagőzösökre" - mondta Bödecs Barnabás, a Cuha-völgyi Bakonyvasút Szövetség elnöke. 

12.45 - Villáminterjú a masinisztával


Az öreg gőzös nem sokkal fél egy után újra a Bakonyba indult: a zirci utasokat viszi el egy körre az ősfenyves rengetegben egészen Bakonyszentlászlón. A Győrbe tartó utasok délután 16 órakor indulnak vissza a kisalföldi megyeszékhelyre. 

"Az oda-vissza úton 9-10 tonna szenet fogyaszt el a mozdony Győr és Zirc között, s szükségünk van több mint 40 köbméter vízre is az utazás során.

Bakonyszentlászlón a Veszprémvarsányi Önkéntes Tűzoltóknak köszönhetően nyolc köbmétert tudunk vételezni, ennyi fér a legnagyobb tűzoltóautójukba.

Kétfős személyzettel szállítjuk az utasokat a nosztalgiakirándulások során, a legjobban a kazán megfelelő működésére és a jó nyomásszint tartására kell ügyelnünk" - mondta portálunknak Ficza László masiniszta, aki Fábry Péter kollégájával vezeti közösen a szerelvényt a Bakonyban.


Ficza László masiniszta


11.45 - Tovább robog a gőzös a Bakonyban - újabb olvasói fotók


Tovább robog a gőzös a Bakonyban


10.38 - Bakonyszentlászlón a gőzös - vízfeltöltés - a veszprémvarsányi tűzoltók felvétele

Bakonyszentlászlón a gőzös


9.45 - Pannonhalmára érkezett a nosztalgiagőzös - olvasónk fotói

Rengetegen integetnek az öreg gőzösnek útközben. Az egyik nyúli dombon [namelink name="Kara Ákos"], győri parlamenti képviselő is integetett családjával a 109-es gőzmozdonynak és a nosztalgiaszerelvénynek.

Ha már szóba került a 109-es gőzmozdony: lássunk, mit lehet tudni a vonatmatuzsálemről. A mozdonyon látható aranytábla szerint 1917-ben állt szolgálatba, s Bécsben építettek.



Kukucs! Lujza kutya (is) örömmel nézte a szép bakonyi tájat a vonatból


"A 109-es sorozatú mozdonyokat az 1910-es években állították forgalomba, a magyar vasúthoz 9 darab került. A 20-as évek végén további 4 darab megnövelt tömegű és vonóerejű mozdonyt vásároltak. A típus utolsó mozdonyát 1969-ben selejtezték.

A 109.109 számú gőzmozdonyt 1917-ben gyártották a Floridsdorfi Mozdonygyárban, 1967-ben selejtezték, majd 1986 április 2-ára a Déli Vasút magyarországi fővonalának 125 éves évfordulójára állították helyre" - olvasható a Mávnosztalgia hivatalos oldalán, ahol képgalériákat is megtekinthetnek a vonatok szerelmesei.

Az osztrák gyártmányú gőzösökről pedig itt találnak bővebb információkat a Wikipédián.



Olvasónk fotói

9.10 - Elindult a gőzfelhős kirándulás a Cuha-völgybe

Pontban 9 óra 10 perckor indult útjára 109-es gőzmozdony a győri vasútállomásról úgy, hogy mindegyik nosztalgiakocsi teljesen megtelt. „A párom lepett meg ezzel az utazással, aminek nagyon örülök, mert egyrészt édesapám vasutas volt, másrészt érdekelnek a gőzmozdonyok" – mondta Németh Csaba, aki Petőházáról érkezett bakonyi vonatozásra.

"Az unokáknak szerettem volna megmutatni, hogy egykoron milyen vasúti szerelvényeken utazott a nagypapa a hatvanas években. Emellett nem titkoltam előlük azt sem, hogy legalább egy napra el akartam őket csalni a számítógép elől" – tudtuk meg Krahulcsán Jánostól.





Elindult Győrből a Bakonyba a nosztalgia gőzmozdony


Előzetes

Szombaton immáron negyedik alkalommal közlekedik gőzvontatású nosztalgiavonat Magyarország legszebb vasútvonalán, a 2011-ben műemléki védettséget elnyert Győr-Veszprém közötti bakonyi vasútvonalon.

A gőzmozdony 9.10-kor indul Zircre a győri állomásról: akit érdekel a gőzös, előtte megtekintheti a peronon.

A nosztalgiaszerelvény útjáról természetesen most is várjuk Olvasóink fotóit, felvételeit a [email protected] e-mail címre. Kalandra fel!


Győrbe hamarosan a képen látható 109-es gőzmozdony fut be - fotó: Mávnosztalgia.hu

Győrbe hamarosan a képen látható 109-es gőzmozdony fut be - fotó: Mávnosztalgia.hu
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!