Győr és környéke

2019.07.08. 17:40

Győri musicalszínész alakítja a Chicago főszerepét Németországban

Címkék#Győr

Rákász Dániel győri musicalszínész a Chicago főszerepét alakítja a színpadon Németországban, a haszonleső, szívtipró ügyvédét, amelyet Richard Gere tett emlékezetessé a filmvásznon. Ezúttal az ismert mestermű nem a jazzkorszakban, hanem Az éhezők viadala stílusában, tévérealityk világában játszódik.

Rimányi Zita


Épp egy évtizede vett repülőrajtot Rákász Dániel karrierje, háromezer jelentkező közül választották ki Johnny szerepére, akit a híres filmben Patrick Swayze játszott. Ő Berlinben alakította sikerrel a Dirty Dancing musicalben. Jelenleg a Chicago egyik főszerepét játssza Magdeburgban. Ezzel gyerekkori álma valósul meg, ugyanis ez az a darab, ami miatt beleszeretett a musicalek műfajába. Tizennyolc éves korában megvette CD-n, amikor Erdélybe mentek a bátyjával, akit Győrben szintén sokan ismernek, mert ő Rákász Gergely orgonaművész. A hosszú úton ez a zene szólt az autóban nonstop.

Transformer-szerű szobrok


– A világ színpadain évtizedeken át alig változtattak a Broadway-rendezésen és a látványos Bob Fosse-koreográfián – nem véletlenül. Remekül van összerakva – meséli Dani New York-i emlékeire visszagondolva. Ám a magdeburgi színház produkciója jelentősen megújítja a darabot. „Egy nyolcvanméteres szabadtéri színpadon, egy gótikus katedrálissal a díszlet mögött nem lehet kamaraszínházat csinálni fekete neccharisnya jelmezzel, pár székkel" – kezdte a rendező a próbákat. Börtöncellákat, hatalmas, Transformerekhez hasonló őrtoronyszobrokat építtetett fel az ezerszékes nézőtér előtt.


A vádlottak a versenyzők


– Körülbelül százan leszünk a színpadon, színészek, táncosok, zenekar, balettkar, operakórus, statiszták, a színfalak mögött pedig öltöztetők, fodrászok, technikusok gárdája. Mintegy húsz előadás lesz – sorolta Dániel. Azt is megtudtuk tőle, hogy a rendező koncepciója szerint a Chicago ezúttal a nem túl távoli jövőben játszódik, egy dinamikus, technokrata médiavilágban. A helyszín a börtön, ami egy tévétársaság tulajdona, valóságshow-kat rendeznek benne. A börtönarénát nézi a fél világ, akárcsak Az éhezők viadalában az embervadászatot. A darabban a vádlott hölgyek – a versenyzők – a kamerák előtt igyekeznek tisztázni magukat a vádak alól, szabadulásukban bízva igyekeznek elnyerni a nézők és a bíróság szimpátiáját. Azok vannak nehezebb helyzetben, akiknek nincs ötezer dollárjuk Mr. Flynn sztárügyvédet felbérelni.

Százéves ugrás

Az 1920-as évek vaudeville világa helyett 2020-ban játszódik a darab, de aktuális témákra fókuszál. Görbe tükröt tart korunk társadalmának, gondolkodásra késztet a morálról. Az igazság és a benyomáskeltés kontrasztjáról, manipulációról és imázsvarázslásról szól, megnevettet, megkönnyeztet, elgondolkodtat – az ilyen színházat szereti Dani. Izgatott a mű újragondolása miatt és azért is, mert kihívás jelent a szerepe. A két gyilkos nő, Roxie és Velma között szózsonglőrködő ügyvédet a film összekacsintós, sármos, de pénzéhes figuraként jelenítette meg. Neki a jövőbe áttett történetben még inkább egy egocentrikus és magabiztos businessmant kell alakítania. Olyan embert, aki bár belépőjében arról énekel, hogy csak a szeretet, a segíteni akarás vezérli, pár perccel később pont az ellenkezőjét mondja, amikor elvállalja a Roxie Hart-ügyet. Nála csak a siker és az anyagiak dominálnak, minden más másodlagos, hiszen Billy még egyetlen pert sem veszített el.

 

– Remélem, sikerül árnyalni a figurát, hogy ne egy teljesen unszimpatikus soviniszta alak legyek – mondta Rákász Dániel. S miközben Billy Flynnként ügyfelei elvárásaihoz igazítva szavait ügyesen egyensúlyoz érdekeik között, első jelenetében úgy 15 méter magasban, lassított mozdulatokkal kell kendóznia, pedig van egy kis tériszonya.

Musicaltörténelem


A Chicago című filmmusicalt 2002-ben mutatták be. Amerika 1920-as éveiben játszódik, a hírnév és a botrány közötti összefüggéseket dolgozza fel. Hat Oscar-díjat kapott, köztük a legjobb filmnek járót. A főszerepeket Catherine Zeta-Jones, Renée Zellweger és Richard Gere játszotta, a mellékszereplők közt volt Queen Latifah és Lucy Liu. A cselekmény Velma Kelly és Roxie Hart körül forog, akiket gyilkosság miatt halálbüntetésre ítélnek s a börtönben találkoznak. Velma kora ikonja, Roxie példaképe, aki pedig egy sztárambíciókat dédelgető ravasz háziasszony. Egymással küzdenek az áldásos sajtóhírnévért, amely megmentheti őket az akasztófától.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!