Győr és környéke

2015.04.17. 18:21

Falusi polgármesterek közmunkásfizetéssel

Havi 52 ezer forint – ennyit keres sok falusi polgármester, ugyanannyit, mint a saját közmunkásai.

Hancz Gábor


A társadalmi megbízatású – azaz nem főállású – polgármesterek jártak talán a legrosszabbul az októberben életbe lépett új fizetési szabályokkal, ugyanis egyik hónapról a másikra csaknem harmadával csökkent tiszteletdíjuk és kis híjén felével költségtérítésük. Keresetük így – amennyiben félezer lelkesnél kisebb települést irányítanak – alig haladja meg az 50 ezer forintot, autójukba pedig hivatali ügyekben is sokszor saját zsebből tankolnak.

„Megalázó" – a bakonygyiróti polgármester, Léhner Dezső szerint ez a jelző a legalkalmasabb a saját fizetésére. A mintegy másfél száz lelkes falucska vezetője kérdésünkre számokkal is alátámasztotta a sommás megállapítást. Eszerint az előző ciklusban javadalmazása nettó 72 ezer forint volt, amihez 19 ezer forint költségtérítés járt. Az októberi választás után tiszteletdíja 52 ezer forintra csökkent, s költségei fedezésére is mindössze 11 ezer forintot kap. A közmunkások fizetése ugyancsak 52 ezer forint.

Albrecht Alexandra bakonygyiróti közmunkás és Léhner Dezső bakonygyiróti polgármester. Fizetésük szinte forintra egyforma. Fotó: H. Baranyai Edina

Albrecht Alexandra bakonygyiróti közmunkás és Léhner Dezső bakonygyiróti polgármester. Fizetésük szinte forintra egyforma. Fotó: H. Baranyai Edina
A drasztikus csökkenés oka, hogy változtak a számítás szabályai. Az Országgyűlés korábban a köztisztviselői illetményalaphoz kötötte, jelenleg pedig az államtitkári apanázshoz köti a javadalmazást, s a szorzószámok úgy módosultak, hogy – amint arról múlt kedden beszámoltunk – a falvak irányítói sokat veszítettek. Arról eddig kevesebb szó esett, hogy a legrosszabbul a társadalmi megbízatású – azaz nem főállású – polgármesterek jártak, márpedig a félezer lelkesnél kisebb községek zömében – de több ennél nagyobb településen is – az elöljárók ilyen formában látják el feladatukat.

„Mindez azért is igazságtalan, mert ugyanannyi munkát kell elvégeznünk, mint másutt, csak nekünk még segítségünk sincs annyi, mint egy nagyobb helységben. Huszonnégymilliós költségvetésért felelek, és számos helyen kell ott lennem a falu érdekében. Hétfőn Győrben voltam az önkormányzat ügyében, most mindjárt Nyúlra indulok, a közös hivatal székhelyére, Bakonyszentlászlóra pedig naponta át kell mennem. A költségtérítés a benzin árát sem fedezi" – panaszolta Léhner Dezső.
Ugyanezen a véleményen van Horváth Sándor, a kis híján 500 lakosú Markotabödöge első embere. Ő éppúgy 52 ezer forintos „bért" és egy tank benzinre sem elegendő 11 ezer forintos költségtérítést kap kézhez havonta. Az előbbit egyszerűen csak tiszteletlen tiszteletdíjnak nevezi. „A polgármesterség huszonnégy órás szolgálat. Itt nincs munkaidő, de még munkakör sem: nekem hegesztenem éppúgy kell, mint rendezvényt szervezni" – mondta a Kisalföldnek.

A társadalmi megbízatású polgármesterek bérproblémájára is megoldást jelentene az a törvényjavaslat, amelyet Boldog István fideszes honatya nyújtott be két hete (s amelyet a T. Ház egyelőre nem vett tárgysorozatba). Az indítványról múlt héten számoltunk be.
 
Ha a parlament változatlan formában fogadja el, akkor nemcsak a főállású, hanem a társadalmi megbízatású településvezetőség járandósága is emelkedne. Az 500 lakosúnál kisebb helyeken bruttó 112 ezer – azaz nettó 73 ezer – forintra, míg az 501–1500 lelkes falvakban bruttó 150 ezerről 187 ezer forintra (vagyis nettó 95 ezerről 122 ezerre). Ennek arányában nőne a költségtérítés összege is.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!