Győr és környéke

2019.06.04. 18:39

A tao-támogatás ment, a színház még marad a helyén Győrben - fotók az évadzáróról

A tervezés végénél tartanak, de - stílszerűen - az összpróbáig még nem jutottak el, így a 2019/2020-as évadot továbbra is a jelenlegi helyen játssza le a Győri Nemzeti Színház. Nincs tehát költözés, egy évig még nem is lesz, hiába látszanak az ásatás nyomai a teátrum körül.

Sudár Ágnes

Jövő ilyenkor, pontosabban 2020. május 31-én azonban elkezdenek csomagolni, s egy hónapjuk lesz arra, hogy kiköltözzenek a felújítandó épületből. Mindez a győri színház évadzáró társulati ülésén hangzott el kedden. 

 

Mint ahogy az is – s ezt nem örömmel jelentette be Forgács Péter igazgató –, hogy a tao-támogatás kivezetése nagy érvágást jelent a vidéki színházaknak, így a győrinek is. „Az utolsó három év átlagát kérték tőlünk, s ennél jóval kevesebbet kaptunk", mondta. De nem is következő évad, hanem az az utáni lesz az igazán kemény dió, hiszen a színház (az átalakítás idejére) elveszíti a Kisfaludy termet, két darabbal, három sulibérlettel így kevesebbel számolhatnak majd. Jön viszont az Elisabeth musical (ahogy korábban már megírtuk), ennek korhű jelmezeit – s ez is az évadzárón derült ki – a Budapesti Operett Színháztól kölcsönzi a Győri Nemzeti, s azokat az itteni színészekre szabják át. 

Színházi évadzáró Győrben. Fotók: Bertleff András


A színház fenntartóját, a győri önkormányzatot Radnóti Ákos alpolgármester és Páternoszter Piroska, a győri Modern Városok Program polgármesteri biztosa képviselte, utóbbi hozta az „összpróba" hasonlatot a beruházás állásáról. Azt is elmondta, hogy valóban számos területre kell figyelni: a színpadtechnika mellett például arra, hogy hogyan jut majd vissza a mélygarázsba (ha az önparkolós lesz) az, aki csak a színházterem ajtajában döbben rá, hogy lent felejtette a jegyét... Az alpolgármester azt jelentette be, hogy lesz ismét Padlásszínház, ami nyilván az átépítés/kiköltözés idején fontos kiegészítő játszóhelye lesz a színháznak. 

Igen: az a nagy kérdés, hogy a nézők követik-e majd 2020 őszétől a társulatot az EYOF-központba. A mostani bérleteladások jók, jobbak, mint tavaly, így erre nyilván alapozhat a színházvezetés. A Győri Nemzeti hazai és külföldi vendégszerepléseken is részt vett (ezeket is felsorolták az évadzárón), s a szokásoknak megfelelően köszöntötték a nyugdíjba vonulókat, az örökös tagokat és a Kisfaludy-ösztöndíjasokat. 

Örökös tagokat, Kisfaludy-ösztöndíjasokat és nyugdíjba vonulókat köszöntöttek. Fotó: Bertleff András

A Győri Nemzeti Színház Örösök Tagja mostantól Kertes Anna korrepetitor és Illemszky Lajos énekkari tag. A Kisfaludy-ösztöndíjat két fiatal színész: Nagy Gréta és Kurucz Dániel nyerte el. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!