Győr és környéke

2019.02.13. 08:00

Itt-ott nyeltek a tej áfájából

Az UHT- (tartós) és az ESL- (hosszan eltartható) tejek áfája 18-ról 5 százalékra változott január 1-jével, az országos átlagár viszont ennél kisebb mértékben csökkent.

Hancz Gábor

Ezen termékeknek 11 százalékkal kellett volna kevesebbe kerülniük a múlt hónapban decemberhez képest. A Központi Statisztikai Hivatal tegnap tette közzé a januári inflációs adatokat. Ebben az szerepel, hogy a tejekért 6,7 százalékkal kellett kevesebbet fizetni, mint tavaly év végén.

Németh Ádám a győri egyetemen tanul, s közben a ménfőcsanaki CBA-ban dolgozik. Az üzletláncnál érvényesül az áfacsökkentés. Fotó: Mészáros Mátyás

Központi Statisztikai Hivatal az országos átlagárak között az UHT-tejet nem, csupán kétféle ESL-tejet szerepeltet: a 2,8 százalékos zsírtartalmú verzióért 6,3, a 1,5 százalékosért 6,8 százalékkal kellett kevesebbet fizetni. Ez azt jelenti, hogy a kisebb áfából valamennyit azért lenyeltek a boltok.


A Kisalföld néhány nagy lánc – az Aldi, a Spar és a Tesco – árait megnézte, ezekben egyelőre teljes mértékben érvényesül a kisebb áfa hatása. Ugyanez a helyzet a CBA-nál, ahol Fodor Attila kommunikációs igazgató lapunknak megerősítette: az áfacsökkentés teljes összegét továbbadták a fogyasztóknak. Ennek hatására náluk jelentősen megugrott a forgalom: UHT-tejből több mint 20, ESL-ből 15 százalékkal adtak el nagyobb mennyiséget januárban, mint egy évvel korábban.

Harcz Zoltán, a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ügyvezető igazgatója lapunk kérdésére úgy vélekedett, hogy összességében azért átment az áfacsökkentés. Hozzátette ugyanakkor, hogy a munkaerőhiány, a munkabér-, az energia- és a fuvarköltségek növekedése miatt a későbbiekben előfordulhat áremelkedés, amelynek mértéke azonban kisebb lesz, mint 18 százalékos általános forgalmi adó esetén lenne. „Azt várjuk, hogy az intézkedés hatására egyrészt bővül a fogyasztás, másrészt tisztul a piac, mert az ötszázalékos áfával a csalás már nem éri meg a kockázatot – fogalmazott a szakember. – Eltűnhetnek a polcokról azok a külföldi termékek, amelyek eddig azért voltak olcsók, mert elcsaltáaz adót, a hazai feldolgozók pedig tisztességesebb feltételekkel versenyezhetnek, és több megrendelést kaphatnak a kiskereskedelmi láncoktól és a nagykereskedőktől."

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!