Győr és környéke

2018.11.30. 10:26

Adventi megnyitó - nézzék meg, ahogy fényárban úszik Győr belvárosa - új fotók, videók

Az év egyik leghangulatosabb időszaka elkezdődött a kisalföldi megyeszékhelyen: felgyúltak advent fényei péntek este. Miközben a karácsonyi díszvilágítás fényei beragyogták a történelmi városrészt, rengeteg kisgyerekes család, baráti társaság korzózott a központban.

Szeghalmi Balázs

Kigyúltak advent fényei, jégvarázzsal nyitott a belvárosi koripálya Győrben


Érdemes is sétálni a belvárosban: a Dunakapu téri fénykúptól a Jedlik csobogóra költözött angyalszobron át a városházára felszerelt "Boldog karácsonyt!" feliratig új elemek sorával találkozhatunk. Karácsonyi díszvilágítást összesen 19 helyszínre szereltek a városmagban.

 

 

Hömpölygött a tömeg a sétálóutcán. Fotók: Cseh Róbert


Lelkiség


A Széchenyi téren tartott adventi nyitó ünnepségen a történelmi egyházak képviselői kiemelték: karácsony elsősorban nem a javakról, hanem a lelkiségről, az ünnep belső megéléséről szól. "Azért, hogy az előttünk álló ünnep bensőséges és felemelő legyen, feldíszítettük gyönyörű városunkat. Sokan dolgoztak azért, hogy karácsonyi köntöst öltsenek a terek, utcák. Olyan adventi programokat szerveztünk, amelyek kiemelik Győr értékeit" - mondta Borkai Zsolt. Majd hangsúlyozta: a város 2023-ban Európa Kulturális Fővárosa kíván lenni és ezért jelenleg is sokat tesz.


Végezetül Győr polgármestere a város ezüst emlékérmét adta a Vill-Kor munkatársainak, Bezzegh Tibornak és Németh Kornélnak. A két szakember munkája révén Győr díszvilágítása nem csak szép, de hiba nélkül is működik évről évre.

 

A bencés templom és rendház falára esténként homok-animációt és fényfestést vetítenek. Ennek a premierjét is péntek este tartották.


"Karácsonyi álomutazás"


A Széchenyi tér többek között kézműves-vásárnak, állatsimogatónak, gyermekvasútnak és minden csütörtöktől vasárnapig a Csillagszóró játszótérnek ad otthont. Emellett itt helyezték el mindenki karácsonyfáját és az adventi koszorút is. A Dunakapu tér főként a szórakoztató attrakcióké. Az óriáskerék hetek óta működik, a belvárosi jégpálya pedig jégvarázzsal nyitott. A vidám dalokkal színesített műsor címe "Karácsonyi álomutazás". Utóbbi jégrevüt december 2-án, 9-én és 16-án, vasárnap kora este 18 órától tekinthetik meg.

 

A kisgyerekeket is több tucatnyi program, élmény várja advent idején Győrben.

 

Megnyílt a jótékonysági faház


A győri önkormányzat a történelmi egyházakkal karöltve jótékonysági akciót hirdetett a karácsonyt megelőző hetekben. A Széchenyi téri faház megnyitóján Fekete Dávid alpolgármester 100 ezer forintot adott az önkormányzat nevében Sütő Csabának, hogy a hajléktalanokat segítő szolgálat ajándékkal lepje meg a fedélnélkülieket. Az egyházakat Kaposi Gábor katolikus plébános, Wagner Tamás református lelkipásztor és Csorba János evangélikus lelkész képviselte. Karácsonyig a faházban helyi egyesületek termékeit vásárolhatjuk.

Finom sütemények vásárlásával segíthetünk a rászorulókon. Fotók: Mészáros Mátyás


Videón a jégvarázs (teljes műsor):

 


Videón az adventi fények teljes megnyitója:

 



Előzetes - 14 km hosszú a fényfüzér


Érdemes lesz ma este sétálni a fényárban úszó győri belvárosban: a Dunakapu téri fénykúptól a Jedlik csobogóra költözött angyalszobron át a városházára felszerelt "Boldog karácsonyt!" feliratig új elemek sorával találkozhatunk majd. Összesen négyezer LED-izzósor, 3,5 kilométer fénykábel és 14 kilométer fényfüzér teszi hangulatossá a várakozás heteit a kisalföldi megyeszékhelyen.


Karácsonyi díszvilágítás 19 helyre kerül: a városház előtti, a Széchenyi, a Dunakapu és a Bécsi kapu térre, az okmányiroda parkolójába, a Szent István és a Baross útra, a Baross és a Rába kettős hídra, az Arany János, a Czuczor, a Király, a Kazinczy, a Kisfaludy, a Dr. Kovács Pál és a Jedlik utcába, az Aradi vértanúk útjára, a Káptalandombra, valamint a tűzoltósághoz. Az összes ünnepi fény elhelyezésének és üzemeltetésének díja 65 millió forint.


Ezernyi ünnepi program


Hasonlóan gazdag az adventi programkínálat Győrben. Tabáni Istvántól Veréb Tamáson és Kozma Orsin át a Ghymesig zenészek sora lép fel adventkor idén Győrben és rengeteg családi programra is várják az érdeklődőket.


A Széchenyi téren kapcsolják fel hivatalosan a város ünnepi fényeit ma 17 órától. A tér többek között kézművesvásárnak, állatsimogatónak, gyermekvasútnak és minden csütörtöktől vasárnapig a Csillagszóró játszótérnek ad otthont, emellett ott helyezték el mindenki karácsonyfáját és az adventi koszorút is. A bencés templom és rendház falára esténként homokanimációt és fényfestést vetítenek.


A Dunakapu tér főként a szórakoztató attrakcióké lesz. Az óriáskerék már működik, a belvárosi jégpálya pedig ma 18 órakor jégvarázzsal nyitja kapuit. Az ünnepi dalokkal színesített műsor címe: "Karácsonyi álomutazás". 19 óra előtt pár perccel a fiatalok és örökifjú korcsolyázók már birtokba is vehetik a jégpályát. A teljes győri adventi kínálatot, programokat ide kattintva tekinthetik meg.

Megyeszerte kigyúlnak az adventi fények - hétvégi programajánló itt!  

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!