Győr és környéke

2017.10.12. 15:08

Klipforgatásra is tökéletes a győri Zichy-palota

Jobb helyszínt nem is találhattak volna a Fugato Orchestra zenészei új klipjük forgatására, amelyben barokk motívumokat bolondítottak meg egy looperrel.

Mi történik, ha egy barokk korból érkezett hegedűs összeül improvizálni egy elektronikus zenésszel? Erre a kérdésre ad egy lehetséges választ a Fugato Orchestra Bach On Loop  című klipjében.

A dal az együttes Hibrid Harmóniák című új koncertműsorának és hamarosan megjelenő kislemezének  beharangozó száma.


A klip sztorijában két zenész megmutat a másiknak elemeket a saját kultúrájából, hogy aztán közösen hozzanak létre egy hibrid stílust.


​A videoklipben a múltból érkezett zenészt Farkas Izsák alakítja, aki az akusztikus hegedű mellett a különféle effektekkel megbolondított elektromos hegedűn is közreműködik. Billentyűs és további elektronikus hangszereken Alpár Balázs muzsikál.


A forgatás a győri Zichy-palota impozáns termeiben zajlott, a Boros Gábor Dávid által vezetett videós stáb részvételével.

 


Annak mindig pozitív lesz a végeredménye, ha különböző zenekultúrák találkoznak úgy, hogy tanulni is nyitottak egymástól.

A Bach On Loop című számban a Fugato Orchestra arra tett kísérletet, hogy összepárosítsa a barokk zene mesterének motívumait egy modern eszköz, a looper használatával.


A felvevő-ismétlőgép lehetőséget teremt arra, hogy a zenész élőben feljátszott, folyton visszatérő frázisokat építsen fel, egyfajta kíséretet teremtve, amelyre aztán szabadon improvizálhat.

 A monoton ismétlődés minimalizmusa egyébként J. S. Bach művészetétől igen távol áll, hiszen ő sokkal jobban szeret vándorolni a hangnemek között, ezért is jelentett kihívást, hogy hogyan teremtsünk folyamatos változást és fejlődést a műben. Az egyik egyszerű válasz, hogy a loopert néha ki kell kapcsolni. A monotónia és a váratlan kalandok a zenében is egymást váltogatva válnak értékessé

– meséli Alpár Balázs, a Fugato Orchestra vezetője és zeneszerzője.

Fugato Orchestra

Fotó: Palyi Zsófia

 

A Fugato Orchestra a hibrid zene hazai kulcszenekaraként missziójának tekinti, hogy egységgé formálja a sokszínűséget. Az elektronikával, dobbal, basszusgitárral és énekesekkel kiegészített szimfonikus kamaraegyüttes zenéjében ugyanis a különböző műfajok lényegi energiái egyesülnek.


Az együttes legközelebb november 12-én a Lóvasútban koncertezik, ahol Hibrid Harmóniák című új koncertprogramjukat mutatják be. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!