Győr és környéke

2017.09.28. 09:00

Retró a dohányzásról - Vágni kellett a füstöt

Volt idő, amikor a Fecske cigit egészségesnek állította be a propaganda. A nők tömegei is ekkor váltak dohányossá, egyedül az iskolákban volt tilos a cigaretta, persze csak a diáknak. Elképzelhetetlen ma már az a füst, ami minden létező kórtermet, várótermet, tantermet, fodrászatot és vonatot uralt.

Laczó Balázs

Már '99 is retró, s nemcsak szigort hozott, hanem elkezdte morális kérdéssé tenni a dohányzást. Irodákban, folyosókon, értekezleteken még több évig rugalmasan kezelték a tilalmat, sőt, halottunk Győrben olyanról, aki a „dohányzásra kijelölt hely táblát" egyszerűen magával hurcolta mindenhová. 


Tizennyolc éve volt a vízválasztó


Kitiltották a füstöt az egészségügyi és oktatási intérmények épületéből, s üldözni kezdték a 18 éven aluliak kiszolgálását. Kovács Józsefné a kilencvenes évekközepétől 2010-ig árulta a cigarettát a Munkácsy és Bajcsy Zsilinszky utca sarkán. Sokszor ellenőrizte a fogyasztóvédelem, de ha egy diák után bejött egy felnőttkorú és ugyanazt kérte, mint előtte a gyerek, az eladó nem tehette meg, hogy nem szolgálja ki, mégha sejtette is a hátteret. 


Ekkoriban a fiatalok már gyengébb cigarettát szívták, a középkorúak pedig szintén ebben az időben kezdtek áttérni a light-termékekre, bízva abban, hogy elmúlik a köhögésük. Ami pedig ma retró, akkor újnak számított, mert KovácsJózsefné emlékei szerint a pesti iskolában – ahová ő járt a hetvenes évek elején – szülői engedéllyel cigizhettek a tanulók.

Lehetett-e a cigizni a Révaiban?


A Facebookon felidéztünk egy mendemondát, amely szerint a Révai Miklós Gimnáziumban is így volt. Erről vita alakult ki, egy ma már középkorú, révais öregdiák szerint a tanárok inkább még a vasútra is kijártak, figyelve a diáksapkás füstölőket, akik csak az osztályfőnöki órán tudták meg, hogy lebuktak.


Megkerestük a ma már nyolcvanas éveiben járó volt igazgatót, Tamás Imrét, aki kategorikusan kijelentette, hogy a dohányzás mindig tilos volt, ő 1968-tól vezette a Révait. Ezután időutazást tettünk a hajdani, fiatal Tamás Imréhez is, aki 1969.március 16-án már válaszolt erre a kérdésre a korabeli körképünkben:


„Az a hír, hogy a Révaiban kijelölt helyen dohányozhatnak a diákok, nem felel meg a valóságnak – mondta annak idején. „Tizenöt évvel ezelőtt valóban így volt – utalt az ötvenes évek közepére – a tantestület azonban ismét a dohányzás megtiltása mellett foglalt állást." Látták ugyanis, hogy a nem dohányosok is rászoknak, a hatvanas évek végére pedig a diákoknak legalább a fele dohányzott, a lányokat is beleértve. „Tiltjuk a dohányzást, de súlyos büntetés csak akkor jár érte, ha más fegyelemsértéssel is társul" – mondta akkor az igazgató.

Kétarcú propaganda


Kádár Géza, a Kazinczy-gimnázium hajdani vezetője is arról beszélt '69-ben, hogy tiltják a dohányzást, de az intők osztogatása nem megoldás. A rendelésre érkező diákok egy része erősen köhögött, s a 14-15 éves gyerekek szülői engedéllyel cigiztek – fejtette ki egy iskolaorvos. 


De hát ezen a vékony tilalmi mezsgyén kívül mit is tanultak a diákok? Amerre léptek, füst volt, s egy egészségvédő már akkor megjegyezte: „nincs színdarab, film, irodalmi alkotás, amelyben ne szerepelne egy mutatós rágyújtás és játék a cigarettával vagy a pipával." (1969. VI. 26.). A szocialista gazdaság szócsövei pedig szinte sulykolták, hogy az 1962 márciusától kapható Fecske nemcsak elegáns, de „kiváló minőségű dohányból gyártott cigaretta viszkózából készült füstszűrője a nikotintartalom 20-25 százalékát köti le." (1962. II. 24. "). Füstszűrős volt a már kevésbé ismert Totó is, ami alighogy megjelent 1964-ben, hiánycikk lett (1964. IV. 10.)

A hetvenes években robbant


A káros módon preferált cigiknél egyébként újdonságként hatott, hogy a füstszűrő kifelé áll, így a szűk doboz nyitásakor a dolgozó kénytelen a koszos kezével mindet végigtapogatni, mielőtt egyet a szájába vesz. Egy újságírónk újítást javasolt a lágymányosi gyárnak „az egészség nevében": fordítsák meg a Fecskét (1964. VIII. 1.). S azt tudták, hogy mit jelentett a négyjegyű szám a cigarettán, például ez: 1182? Az 1-es a Lágymányosi Dohánygyárat, a 18 a gépsort, a 2-es pedig a második műszakot.


A gátlás nélküli propaganda, a sikk a hetvenes évekre látványos robbanást hozott az eladási statisztikában, ennek máig tartó hatásáról a jövő héten beszélünk. A mai Virágpiacnál működött a dohányelosztó – a megye 5 elosztója közül az egyik –, ami a győri és a téti járás 70 helységében havi 30 millió cigarettát adott el 1968-ban (Kisalföld, 1968. III. 31.). 1977-ben már 40 milliót. (Kisalföld, 1977. X. 21.).


Ezután kezdték komolyan venni azt, amitől 1980-ig csak a diákokat tiltották, a felnőttekre nem vonatkozott korlátozás. Amint Németh Tibor, a Kazinczy Ferenc Gimnázium mai igazgatója sokakkal együtt emlékszik: az órákon is dohányoztak a tanárok. A diákok pedig 40 éve is odajártak a Kazinczyban, ahová huszonöt évvel ezelőtt: a földszinti folyosóra, a rajzterem melletti vécébe.

A Kazinczyban akkor és most


– Próbálgattuk, hányan férünk be egy fülkébe, tizenhárom volt a rekord ésKőhalmi tanár úr, isten nyugosztalja, benyitott és szörnyülködött, hogy legalább egy kis kereszthuzatot hadd csináljon. A másik helyünk az oldalsó lépcsőház fölötti padlás volt, amit „Szmolnijnek" hívtunk. Nem kaptunk büntetést. Az én vezetésem alatt – amíg törvény nem tiltotta – pontosan tudta minden tanár, hogy hol gyújtanak rá a diákok, de alkalmi ellenőrzések után pár hét alatt visszaállt minden. 


– Most már évek óta nem volt dolgom szabálytalansággal. A diákoknál ugyanúgy kiment a divatból. Magam is leszoktam harminc év után, s míg annak idején egy tantestület nagyobb része cigarettázott, most két kolléga van, aki kijárkál.  Itt vagyunk most éppen negyvenkét gyerekkel egy kiránduláson három napja és senki nem füstölt, ami azt jelenti, hogy nem függők. Nyolcszáznyolcvan diákból talán harminc-harmincöt cigarettázik – véli Németh Tibor. 


Ezt ezt annyiban alátámaszthatjuk, hogy a Kisalföld előtt kijelölt részenkörülbelül negyedannyian füstölnek most, mint 15 évvel ezelőtt. 

 

Ezt írták a Facebookon:


Adrienn: Egyetemen a vizsga előtt láncban cigiztem a folyosón.????

László: 1969-1973 PÁGISZ, a szünetekben a fiúvécé tömve volt bagósokkal. 

Csaba:. A 80' években az egyik tanárnak F. Pista bácsinak jártam rendszeresen cigiért az iskolai büfébe. Szimfóniát szívott, ha jól emlékszem 70 fillér volt szálra, a Szofi 80 vagy 90 fillér. 

Vera: Fél doboznyi, füstszűrőtől megfosztott tigrisszofit szivatott el velem  Apukám a konyhaasztalnál, elrettentő célzattal, miután lebuktam.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!