Győr és környéke

2017.05.11. 09:20

Arany színben pompáznak az EYOF épületek Győrben - videó, fotók

A multifunkcionális csarnokon, mely a tornaversenynek ad majd otthont, a tornacsarnokon, mely edzőhelyszín lesz az EYOF idején, valamint a cselgáncscsarnokon az utolsó simításokat végzik. A 73 nap múlva kezdődő ifjúsági olimpiai fesztivál helyszínén jelenleg 300-an dolgoznak.

Szeghalmi Balázs

Utolsó simítások


Szinte napra pontosan két hónapja jártunk a központi EYOF-beruházáson. A 6,6 milliárdos sportlétesítmény építése célegyenesbe ért az elmúlt időben. Az épületek sötét aranyszínben várják a gépészeti üzempróbákat. Már csak a fogadóépületet kell burkolni és az álmennyezetet helyére tenni, festési munkák vannak hátra, illetve a cselgáncscsarnokban a parkettát fektetik le.


"Május 20-ig mindennek a helyére kell kerülnie, majd következik a műszaki átadás-átvételi eljárás indítása. Erre a napra összeállítjuk a hibalistát, a kivitelezőknek nyolc napjuk lesz, hogy az esetleges problémákat orvosolják" - kezdte Simon Csaba, az építtető Győr Projekt Kft. ügyvezetője.


 



Bevetésre készen


Június elején jönnek a bútorok, az öltözőszekrények, majd utolsó körben a versenypódiumok, a sportszerek kerülnek helyükre az olimpiai kirakóban. A teniszpályák kemény borításához megérkezett a speciális anyag, a három rétegű felületet már készíti a kivitelező. A szabadtéri atlétikai pálya aszfaltozása megtörtént, a rekortán borítású pálya anyaga szintén bevetésre készen várja, hogy lefektessék.


A távolugró gödrök készen vannak. A többes szám nem elírás. Azért van belőlük 2-2 az atlétikai pálya bal és jobb oldalán, mert a profi versenyeken a szembe- és hátszél fontos, eredményeket befolyásoló tényező. Az egész atlétikai pálya alatt vízelvezető rendszer szavatolja, hogyha leszakad az ég, azonnal eltűnjenek a tócsák. Az EYOF-on ugyan esti fényekben nem indítanak majd versenyt, négy óriási reflektorállvány már most körbebástyázza a sporttelepet.


 

Az épülő győri olimpiai park madártávlatból. A drónfelvételeket Olvasónk készítette.



Ebéddobozok egyéni kérések alapján


"A Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál szervező bizottságának nincs elmaradása, megtörtént az étkeztetés közbeszerzése" - közölte Simon Csaba. A több ezer sportoló és kísérőik ellátása nagy feladat lesz, naponta háromszori étkezést kell biztosítani nekik. Gyakorlatilag all inclusive ételfogyasztás jár a delegációknak.


Igaz, a komoly sportolók nyilván nem degeszre fogják enni magukat, hanem minél eredményesebben akarnak versenyezni a kisalföldi megyeszékhelyen. Ennek tükrében kell figyelni az egyéni kérésekre, a liszt- vagy gluténérzékenységre. A szervezők készülnek vegetáriánus ételekkel is. A küzdelmek idején külön ebéddobozban is viszik majd a versenyzőknek a választott ételt a pályákra.


 

73 nap múlva fiatal tehetségek lepik el az új sportlétesítményt - fotók: Cseh Róbert


IT-hálózat


Mire kell hatványozottan koncentrálni, hogy az EYOF idején minden gördülékenyen menjen? - kérdeztük. "Napjainkban a sportversenyek alapját a számítógépes rendszer zavartalan működése adja. Ennek megfelelően készülünk arra, hogy a hálózat hiba nélkül üzemeljen a verseny elejétől a végéig" - válaszolta Simon Csaba.

Megágyaznak az öt tonnás kakasnak


A sportpályák közelében több helyszínen 400 új parkolóhely létesül. A Bercsényi ligetben a katonai kollégium szomszédságában kopóréteget kaptak a készülő parkolók, itt állnak a kandeláberek is. A múlt héten a Városház térről elszállított öt tonnás Hugoo kakas végleges otthona az EYOF-központban a Bercsényi liget és a Radnóti utca sarkán lesz. Várhatóan július elején állítják fel itt az öt tonnás kabalafigurát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!