Győr és környéke

2016.10.19. 06:28

Szén-monoxidtól lettek rosszul: három gyermeket és édesanyjukat vitték a győri kórházba

Ménfőcsanak egyik családi házában mértek magas gázkoncentrációt a tűzoltók. Tudja, mik a szén-monoxid mérgezés tünetei? Mutatjuk.

kisalfold.hu

Három ménfőcsanaki gyermeket és édesanyjukat vitték a kórházba szén-monoxid-mérgezés gyanújával. Állapotuk nem súlyos, de jelenleg is megfigyelés alatt állnak - tájékoztatta a kisalfold.hu-t prof. Oláh Attila, a Petz-kórház orvos igazgatója.


Korábban írtuk:


Rosszul lettek egy családi ház lakói kedd éjszaka a Győr külvárosában húzódó Szép Ernő utcában, a kiérkező mentők pedig rövid időn belül a megyeszékhely hivatásos tűzoltóit is a helyszínre kérték.


Miután az egység a családi ház több helyiségében is magas gázkoncentrációt mért, a gázszolgáltató szakemberét is riasztották, aki megkezdte az épület fűtőberendezésének átvizsgálását.


A házban lakó négy embert szén-monoxid-mérgezés gyanújával szállították kórházba a mentők - közölte a katasztrófavédelem. 

 

A SZÉN-MONOXID MÉRGEZÉS TÜNETEI


A szén-monoxid mérgezés tünetei attól függnek, hogy milyen magas a vérben azoknak a hemoglobinoknak (COHgb) a koncentrációja, amelyhez szén-monoxid kötődött:


30 százalék alatt: Fejfájás, szédülés, émelygés jelentkezhet.


30 és 40 százalék között: Fáradtság, zavarodottság a jellemző tünet.


40 és 60 százalék között: Eszméletvesztés, alacsony vérnyomás (hypotónia)


60 százalék felett: oxigénhiány miatt halál követezik be.


Részletek a webbeteg.hu-n >>


Figyelmeztet a katasztrófavédelem


A fűtési szezon közeledtével érdemes ellenőriztetni a tüzelő- és fűtőberendezéseket, a kéményeket és a szén-monoxid-érzékelőt, mert így megelőzhetők a minden évben halálos áldozatokat követelő balesetek.


Közleményben figyelmeztettek: a tüzelő- és fűtőberendezések, az égéstermék-elvezető és szagelszívó rendszerek meghibásodása, valamint a helytelen műszaki megoldások tüzet, robbanást, füstmérgezést vagy szén-monoxid-mérgezést okozhatnak. Emiatt érdemes ellenőriztetni ezeket a berendezéseket még a fűtési szezon kezdete előtt.


A szén-monoxid veszélyessége abban rejlik, hogy színtelen, szagtalan és szervezetre gyakorolt hatásai - rosszullét, szédülés, hányinger, fáradtság - könnyen összetéveszthetőek más betegségek tüneteivel. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!