Győr és környéke

2016.06.04. 02:25

Törvényességi felügyeleti eljárás indult a Rezidenciában - A társasház jogszerű működése a tét

Győr jegyzője, Lipovits Szilárd szerint ha nem sikerül a törvényesség helyreállítása rövid határidőn belül, akkor a több táborra szakadt lakóközösség ügye bírósághoz kerülhet.

Szeghalmi Balázs


Lapunk utoljára négy éve foglalkozott több alkalommal a Dunapart Rezidenciával. 2012 július végén arról számoltunk be, hogy a szolgáltató kikapcsolta a gázt, a közműszolgáltatók összes kintlévősége meghaladta a 40 millió forintot a belvárosi társasházban. Több hét elteltével mind a gáz-, mind a vízszolgáltató felé sikerült rendezni az elmaradt befizetéseket. Noha négy éve a közös képviselő lemondott, az ellentéteket nem sikerült rendezni.

Három pontos jegyzői felhívást kapott a társasház

Ennek közvetett következményeként a Rezidenciában jelenleg törvényességi felügyeleti eljárást folytat Győr város jegyzője hónapok óta. A Kisalföld információját Lipovits Szilárd megerősítette. "Valóban törvényességi felügyeleti eljárást folytatunk a több táborra szakadt közösségben az egyik lakó bejelentésére.

Év elején három pontban jegyzői felhívást intéztem a társasház felé. Ebben felszólítottam őket, hogy a ház Szervezeti és Működési Szabályzatában (SzMSz) a gazdálkodást érintő részt egyhangúra kell módosítani. A társasházi törvény szerint a lakók 4/5-ös aránya ugyanis nem elég a közös tulajdonban álló épületrészekkel kapcsolatos rendes gazdálkodás körét meghaladó kiadásokról szóló döntéshozatalhoz. Emellett szintén fontos pont, hogy a társasház vagy válasszon magának közös képviselőt az SzMSz szerint, vagy változtassa meg úgy az SzMSz-t, hogy a három fős intézőbizottság betölthesse a közös képviselő szerepét" - mondta érdeklődésünkre Lipovits Szilárd.

"Nem túl nagy erőfeszítésekkel a társasház törvényes működése helyreállítható"

Győr jegyzője kérdésünkre hozzátette: "a 2012 őszén megválasztott intézőbizottság tagjai szerint ők legitim módon irányítják a Rezidencia ügyeit, álláspontom szerint azonban jelenleg nem működik törvényesen a társasház. Elsőként jogszerűen össze kell hívni a lakóközösségi közgyűlést, ezt követően kerülhet sor az SzMSz változtatására, majd az intézőbizottság tagjainak és elnökének megválasztására".

"A törvény szava szerint összehívott lakóközösségi közgyűlés jogszerűségének igazolására tíz, legfeljebb húsz nap áll a társasház részére. Ha ez nem történik meg, a törvényességi felügyeleti eljárás kimenetelétől függően előfordulhat, hogy kénytelen leszek bírósághoz fordulni a törvényesség helyreállítása érdekében" - hangsúlyozta Lipovits Szilárd. Majd hozzátette: "nem túl nagy erőfeszítésekkel a társasház törvényes működése helyreállítható".

Sok indítvány, észrevétel érkezett a lakóktól

Úgy tudjuk, a május végére összehívott lakóközösségi gyűlés előtt az SzMSz módosító napirendi pontjához olyan sok indítvány, észrevétel érkezett a lakóktól, hogy ez a pont végül nem került terítékre. A birtokunkba jutott dokumentum szerint a napirendi pont tárgyalását az intézőbizottsági elnök javaslatára halasztották el. Lapunk szerette volna megszólaltatni az intézőbizottsági elnököt a kialakult helyzetről, de ő nem kívánt nyilatkozni.

A törvényességi felügyeleti eljárást Jakab Tamás, a Dunapart Rezidencia beruházója kezdeményezte. "Ez szükségszerű lépés volt, mivel ha nincs legitim képviselője a társasháznak, akkor a problémák sem oldhatóak meg. A legutolsó közgyűlésen építő jellegű volt a hangulat - személyesen megjelent a tulajdonosok 45 százaléka -, ennek ellenére egyetlen döntés sem született. A lakóközösség véleményem szerint csak látszólag szakadt két pártra" - közölte Jakab Tamás.

A Rezidencia egyik neve elhallgatását kérő lakója szerint a társasházban a nagy többség békében akar élni és véget vetne az állandó acsarkodásnak. A kérdés az, milyen úton juthat el ide a közösség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!