Győr és környéke

2016.05.19. 15:14

Hárommilliárdot költ hálózatfejlesztésre az E.ON megyénkben

Több fejlesztés és karbantartás várható Győrben és a megye egyéb településein: villamosvezetékeket, közvilágítási kábeleket cserél, épít ki saját beruházásában a szolgáltató

kisalfold.hu

Üzembiztosság, a lehető legkevesebb szolgáltatásszünet, az újonnan jelentkező energiaigények maradéktalan kielégítése – ezek a célok vezérlik az E.ON csoport hálózati elosztó társaságát. 2016-ban több fejlesztés és karbantartás várható Győrben és a megye egyéb településein: villamosvezetékeket, közvilágítási kábeleket cserél, épít ki saját beruházásában a szolgáltató. A munkálatok az üzem területén több mint 3100 millió forint értékben valósulnak meg.


A vállalatcsoport a győri üzemében 7500 kilométer hosszú áramvezeték üzemeltetéséről, fejlesztéséről és karbantartásáról gondoskodik, ebből 1600 kilométer Győrben működik. Annak érdekében, hogy a meghibásodásokat megelőzzék, a szolgáltatás biztonságát fenntartsák, a hálózati infrastruktúra fejlesztése folyamatos. A beruházások összehangolása Győr Településfejlesztési Főosztályával, az Útkezelő Szervezetével, a Győr-Szol Zrt.-vel és a Győr Projekt Kft.-vel szakembereinek és az E.ON mérnökeinek együttműködését igényli.


Az E.ON  célkitűzése, hogy a fejlesztések megvalósítása során a város lakosságát és a Győrben működő vállalkozásokat a lehető legrövidebb ideig zavarja, ezért a beruházások ütemekre bontva valósulnak meg. A munkálatok elvégzését követően az E.ON minden esetben gondoskodik a környezet rendezéséről, az eredeti állapotnak megfelelően. A beruházások során az elérhető legmodernebb technológiát építik be.


– Biztonság – ez az elsődleges szempontja annak a folyamatos és tervszerűen végzett beruházás-sorozatnak, melynek keretében idén több mint 1100 millió forintot fordítunk Győrre és közvetlen környezetére, 2000 millió forintot a megye többi településére. A célunk a megelőzés, az, hogy még azelőtt hajtjuk végre a berendezéseink, a hálózatunk megújítását, mielőtt az üzemzavarok száma növekedni kezdene. A rekonstrukciók végrehajtását követően újabb évtizedekig biztonságos és zavartalan energiaszolgáltatásra adnak majd lehetőséget a cserében érintett hálózatszakaszok – mondta el Csulak Ferenc, az E.ON Észak-dunántúli Áramhálózati Zrt. vezérigazgatója.


Az első beruházások már elkezdődtek, több fejlesztés már be is fejeződött. Elkészült a Gönyű kikötő villamosenergia-ellátását biztosító csaknem 10 kilométer hosszú 20 kV-os földkábel hálózat, a Kimle és Lébény térségét összekötő mintegy 8 kilométer hosszú 20 kV-os szabadvezeték hálózat is, amely a biztonságos ellátást biztosítja a jövőben. Ugyancsak befejeződött Győrben a kekszgyár-transzformátor körzet rekonstrukciója is, melynek keretében a kisfeszültségű hálózatot átépítették, többek között a Korányi Frigyes téren, a Szavas utcában, a Töltés utcában. Folyamatban vannak a Győri EYOF programhoz kapcsolódó hálózatfejlesztések, az evangélikus tömb rekonstrukciójával kapcsolatos villamos-munkák. Ezeknek a beruházásoknak az összértéke meghaladja a 155 millió forintot. Emellett pedig Győrben 25 és a megye további 60 különböző pontján fogyasztói igények kielégítéséhez szükséges hálózati beavatkozásokat végeznek el közép és kisfeszültségen a szakemberek.


A fejlesztési és a rekonstrukciós munkák tervezésekor kiemelt hangsúlyt kapnak a közvilágítást érintő beruházások. Győrben elsőként a Botond utcában, a Márvány utcában és a Köztelek utcában készült el a kábel- és kandelábercsere. Eztkövetően a Kodály Zoltán utcában cserélik ki a közvilágítási kábeleket a szolgáltató szakemberei – ezeknek a beruházásoknak az összértéke meghaladja a 70 millió forintot.


A közvilágítási munkák mellett továbbra is hangsúlyosak azok a fejlesztési, karbantartási munkák, amelyekkel az ellátásbiztonságot tudja a társaság továbbra is biztosítani, növelni. Az áramszolgáltatás zavartalansága érdekében több oszloptranszformátor esetében elosztószekrény, középfeszültségű hálózaton pedig több oszlopkapcsoló berendezés cseréjét, oszlopok és szigetelők cseréjét tervezik a szakemberek. Emellett komoly felújításokat és fejlesztéseket tervez a szolgáltató Győrben és a megye több pontján a 120/középfeszültségű alállomásokban is.


A szolgáltató a korábbi évek gyakorlatának megfelelően, változatlanul, 15 nappal az üzemszünettel járó beruházások előtt írásos tájékoztatást küld minden érintettnek. Ezen felül a forgalmi rend változással, útfelbontással járó beruházásokról, azok megkezdése előtt a sajtón keresztül részletes információt nyújt a társaság a legszélesebb körű tájékoztatás érdekében. A kivitelezéssel járó esetleges átmeneti kellemetlenségek miatt a vállalat kéri ügyfelei és az érintett lakosság megértését, amit előre is köszön.

Beruházások Győr-Moson-Sopron megyében


Győr mellett a megye számos pontján is zajlanak majd beruházások 2016-ban. Többek között Jánossomorja térségében, ahol a 20 kV-os hálózat rekonstrukciójára kerül sor mintegy 33 millió forint értékben, és Mosonmagyaróváron, ahol 110 millió forint összegben történik  hálózatfejlesztés a telekkialakítások miatt. Említésre méltóak még azok a kisfeszültségű hálózat átépítések is, amelyek többek között Téten, Csornán, Sopronban valósulnak meg mintegy 55 millió forint értékben.

Címkék#Győr#eon

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!