Győr és környéke

2016.01.28. 01:53

Őrzik a fiatalon elhunyt Gábor emlékét a barátok Öttevényen

Az öttevényi Fekete Gábor huszonhetedik életévében, három éve, január végén hunyt el gyógyíthatatlan daganatos betegségben. Legjobb barátai harmadik alkalommal rendezik meg a "Fekete Gábor Focitornát" az öttevényi sportcsarnokban.

Szeghalmi Balázs

(A nyitóképen balról jobbra: Mészáros György, Dékán Balázs, Gábor húga, Mercédesz, szülei, Fekete Károlyné Ibolya és Fekete Károly, Szabó Ádám, Fehérvári Jácint az öttevényi sportcsarnokban.)

Méltósággal viselte betegségét

"Biztosak vagyunk benne, hogy Gábor örül odafenn, hogy jókedvűen emlékezünk meg róla évről évre. Úgy, ahogy ő is élt. A halálos kórt példamutató méltósággal viselte. Leszámítva az utolsó heteket, a betegsége idején is próbálta élvezni az életet.

Az utolsó nyáron kibéreltünk egy limuzint, a bulira természetesen velünk tartott Gábor. A kemoterápiás kezelések látszottak rajta, ő mégsem panaszkodott. Soha nem felejtem el, ahogy mosolyogva szürcsölte a pezsgőt a hatalmas kocsiban" - kezdte Szabó Ádám, az emléktorna egyik szervezője.

Nem kellett kétszer szólni Gábornak, ha munkáról volt szó

"Tudni kell Gáborról, hogy nem csak a bulikban volt benne, hanem szívesen segített mindenkin. Sokszor emlegetjük, milyen remek volt Győrszemerén a hétvégi házban összejönni. Neki soha nem kellett kétszer mondani, hogy jöjjön el csinosítgatni a telket vagy füvet nyírni, mindig örömmel állt a barátai rendelkezésére" - vette át a szót Fehérvári Jácint.

Gábor édesapja, Fekete Károly itt kapcsolódott először a beszélgetésbe: "valóban nem csak a szórakozásból, a munkából is mindig kivette a részét. Csak az ásókat és a különböző kerti szerszámokat hozta volna vissza, amikor elment segíteni a barátainak. Ásóból körülbelül öt tűnt el a házunk körül így. Persze, bárcsak velünk lenne ma is Gábor és még több eltűnt ásóról beszélgetnénk most".

Filmbe illő jelenetek a Bëlga-koncert előtt 

"A legemlékezetesebb, szinte filmbe illő közös történetünk Gáborral egy mosonmagyaróvári Bëlga koncerten esett meg. Ő volt az ötletgazdája, hogy öltözzünk úgy a bulira, ahogy az együttes tagjai fellépnek a koncerteken. Előhalásztuk a legszínesebb sapkánkat, hozzá atlétatrikókat húztunk magunkra és így indultunk a koncertre.

Annyi sikeresen maszkíroztuk magunkat Bëlga-tagokká, hogy a hely tulajdonosa `megijedt´ a korai érkezésünktől, mivel még nem készítették el a színpadot az együttesnek. Az álcánkat mások szintén megették. Többen meg akartak hívni bennünket sörözni, a lányok aláírásokat kértek tőlünk" - elevenítette fel a nem mindennapi esetet Dékán Balázs, aki szerint "Gábor igazi közösségi ember volt, remekül fogott össze baráti társaságokat".

Gábor húga is pályára lép az emléktornán

"Azért emlékezünk focival Gáborra, mert imádta a játékot, alacsonyabb osztályokban sokáig focizott. A kishúga - akit bárhova boldogan elvitt magával - miatt szerette meg a sportot és kezdett el komolyabban focizni. Azt a korosztályos ETO-csapatot, ahol testvére, Mercédesz kergeti a labdát, szintén várjuk az emléktornára.

Február 6-án, jövő szombaton nyolc csapat indul, melyekben kizárólag Gábor közeli hozzátartozói, barátai lépnek majd pályára. Összesen 60-70 játékosra számítunk. A kupa nem nyílt, mégis szépszámú közönséget várunk szurkolni, emlékezni" - mondta Mészáros György.

Miután a "Fekete Gábor Vándorkupát" egy évre megkapja a bajnok együttes, a csapatok a hagyományoknak megfelelően átsétálnak az öttevényi temetőbe és gyertyát gyújtanak a jóbarát emlékére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!