Győr és környéke

2015.07.16. 13:22

Mostantól a rákos betegek 90 százalékát kezelhetik Győrben - fotók

Átadták csütörtökön Győrben az új sugárközpontot. Ezáltal a rákos betegségek 90 százalékát a megyeszékhelyen is kezelhetik.

kisalfold.hu



Harminc évet ugrottak csütörtökön az onkológiai ellátás területén Győrben. Zombor Gábor egészségügyi államtitkát jelenlétében átadták a Petz Aladár megyei kórházban az új sugárközpontot.

Az 1,2 milliárd forintos beruházásnak köszönhetően a rákos beteg kilencven százalékát már itt is kezelhetik. S ezentúl a betegek döntő többségének nem kell Szombathelyre utaznia.

Kórházfejlesztés Győrben - 2015. július. Fotó: H. Baranyai Edina



Az, hogy milyen fontos volt a mostani fejlesztés, egy számadattal támaszthatjuk alá: országszerte évente mintegy 80 ezer daganatos beteget regisztrálnak, s 300 ezer embert kezelnek.

A Petz Aladár kórházban az elmúlt években 13 milliárd forintnyi  fejlesztés valósult meg, ezek nemcsak a betegellátást javították,  hanem korszerű körülményeket biztosítanak a dolgozóknak is - emelte  ki. 

Tamás László János, a PAMOK főigazgató főorvosa elmondta, hogy a  két és fél éve átadott C épület mínusz egyedik szintjén évente  1000-1200 daganatos beteget látnak el jelenleg, ez a szám a centrum  működésével nőni fog.

A teljes egészében európai uniós forrásból megvalósult  fejlesztésről elmondta, hogy a 2013 októberében kezdődött beruházás  keretében újakra cserélték az elavult eszközöket, amelyekkel a  daganatos betegségek mintegy kilencven százalékát tudják  diagnosztizálni és kezelni. 

Hozzátette: az agy- és gerincdaganatok egy részét csak olyan  speciális besugárzóval lehet kezelni, amely a régióban  Szombathelyen, a Markusovszky Kórház regionális onkológiai  centrumában található. Az ilyen jellegű megbetegedések kicsi aránya  miatt az az eszköz elegendő a Nyugat-Dunántúlon.

A szombathelyi,  valamint a veszprémi Csolnoky Ferenc Kórház hamarosan elkészülő  onkológiai centrumával együtt négy megyében mintegy 1,3 millió  embert tudnak majd magas színvonalon ellátni. Az együttműködés  keretében rendszeresek az orvosi konzultációk, és egy egységes  informatikai rendszeren kérhetők le a betegek MR- (mágneses  rezonanciás) és CT- (Computertomográfiai) felvételei. 

Varga Gábor, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ  észak-dunántúli térségi igazgatója elmondta, hogy az országban  évente 80 ezer új onkológiai beteget regisztrálnak, a nyilvántartott  betegek száma pedig 300 ezer. Felhívta a figyelmet arra, hogy a  szív- és érrendszeri betegségek mögött a daganatos megbetegedések  jelentik a második leggyakoribb halálokot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!