Győr és környéke

2015.05.27. 14:24

Kell jobb hely Rábcatoroknál? - 18 település gyűjtötte össze az értékeit

Aki a Rábcatorok térségébe ellátogat, egy hetet tölthet el itt úgy, hogy a hegymászáson kívül mindenféle kikapcsolódási lehetőség rendelkezésére áll.

kisalfold.hu



A „Múlttal a jövőért" elnevezésű projekt keretében 18 település gyűjtötte össze természeti, épített és szellemi értékeit, a helyi termékeket. A közös listát megismertetik a környéken lakókkal és a turisták számára is vonzóbbá válhat így a Rábcatorok környéke. A megvalósításhoz összesen ötvenmillió forint pályázati támogatást nyertek el a falvak.

Irkényben tartják szerdán a „Múlttal a jövőért" program projektzáró rendezvényét, de az elkészült értékleltár hasznát ezután kamatoztathatják igazán a települések. Erről Németh Tamás ikrényi polgármester beszélt a mai konferencia előtt tartott sajtótájékoztatón. Szerinte aki a Rábcatorok térségébe ellátogat, egy hetet tölthet el itt úgy, hogy a hegymászáson kívül mindenféle kikapcsolódási lehetőség rendelkezésére áll.

Lendvai Ivánné kunszigeti polgármester elmondta, hogy falujuk szakrális emlékekben gazdag, s megemlítette példaként a Szent Antal kápolnát és az ahhoz kapcsolódó kultuszt, a Krisztuskeresés hagyományát is. Egykor zöldségtermesztésük, a petrezsirom is világhírű volt, most kevesen foglalkoznak ilyesmivel, de a faluvezető bízik benne, hogy a projekt ehhez is ösztönzést adott. A program részeként ugyanis műhelyfoglalkozásokat szerveztek a helyi termékek előállításának témájában. S a térségben tíz digitális terminálon lehet helyi termékeket megrendelni, azok segítségével bevásárlóközösségek szerveződhetnek.

A közösségépítést és a gazdasági fejlődést is szolgáló projekt kapcsán Szabó Zsolt abdai polgármester megjegyezte, hogy sok olyan szép helyet, érdekességet fedeztek fel újra szűkebb környezetükben, amiről korábban nem sokan tudtak. Ez arra ösztönözte önkormányzatukat, hogy az Abdához kapcsolódó Rákóczi- és Zrínyi-legendára is rendezvényeket alapozzanak.

Közel Győrhöz is érdemes körülnézni, a nagyváros szomszédságában megcsodálhatók a vidéki értékek – ezt bizonyítja a projekt keretében készült film és interaktív DVD. Kidolgoztak egy útvonalat is, így információs táblák segítségével bejárható a Rábcatorok, és feladatok, pecsételőhelyek várják az érdeklődőket. Tíz pavilon is elkészült, ezekben különféle rendezvényeken a helyi termékeket mutathatják be és árusíthatják a termelők. S diákvetélkedőket is tartottak, amelyek a Rábcatorok értékeivel foglalkoztak, a tapasztalatokat munkafüzetekbe foglalták.

A Rábcatorok értékei közé tartoznak többek közt kézműves sajtok, mézek, gombatermékek, verbunkok, táltoshagyományok, és például Börcsön tanösvény, Ikrényben kártyaház, Abdán bornap.

A Rábcatorok Regionális Partnerség települései: Abda, Bezi, Börcs, Cakóháza, Enese, Fehértó, Győrsövényház, Ikrény, Koroncó, Kóny, Kunsziget, Lébény, Markotabödöge, Mecsér, Öttevény, Rábapatona, Rábcakapi, Tárnokréti.

Több információ a projektről a http://rabcatorok.pannonhelyitermek.hu oldalon olvasható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!