Győr és környéke

2014.11.03. 11:43

Ön kap tuti nyugdíjat Németországból? 1200 eurót is hozhat a postás

Megyénkben több száz ember lehet jogosult németországi nyugdíjra. A tét nem kicsi: Európa vezető gazdaságában az átlagnyugdíj 1200 euró, átszámítva közel 370 ezer forint.

Szeghalmi Balázs

A közelmúltban tartották megyénkben az első magyar-német nyugdíjtanácsadó napot Győrben. A szervezők a rendezvényt azoknak ajánlották elsősorban, akik Magyarországon és Németországban is dolgoztak alkalmazottként, vagy vállalkozóként.

Németországban a minimum nyugdíj jogosultsági időszak hossza öt év biztosítási idő 

Magyar állampolgárok a következő két leggyakoribb esetben tarthatnak igényt németországi nyugdíjra: 67 éven felüliek, akik legalább 5 év biztosítással, vagy 63 éven felüliek, akik legalább 35 év biztosítással rendelkeznek kinn. A minimum jogosultsági időszak hossza tehát öt év biztosítási idő. A feltételekről bővebb részleteket ide kattintva olvashatnak!

"A magyar nyugdíjbiztosítás egyelőre nem rendelkezik pontos adatokkal arról, hogy Németország hány személy számára folyósít ellátást.

Tény ugyanakkor, hogy az első alkalommal rendezett győri tanácsadó nap kapcsán a német partner több száz megyében élő, német biztosítási idővel is rendelkező személynek küldött levelet az eseményről" - közölte portálunk érdeklődésére az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság (ONYF) nemzetközi ügyekkel foglalkozó osztálya.


Azok a boldog nyugdíjas évek: van, akinek megadatik, s van, aki kenyeret alig tud venni

Azok a boldog nyugdíjas évek: van, akinek megadatik, s van, aki kenyeret alig tud venni

Mindenkinek jó a kérdezz-felelek

Arra a kérdésünkre, hogy a német-magyar nyugdíjtanácsadó fórumokon elsősorban milyen problémák szoktak előkerülni, a következő választ kaptuk: "a tapasztalatok alapján ügyfeleink mind a rendeletek szabályozta eljárásról - nyugdíj megállapítás, biztosítási idő igazolás, a kérelem benyújtásának módja, a nyugdíjak folyósításának szabályai, életbenléti igazolás kitöltése -, de az egyes ügymenetek folyamán igazoló iratként benyújtható dokumentumok, a két ország nemzeti nyugdíjjogszabályai, sőt, számos esetben adó és egészségbiztosítási, illetve munkaügyi rendelkezései iránt is érdeklődnek".

"A tanácsadás folyamán nem csupán az ügyfél tesz fel kérdéseket és kap ezekre válaszokat, de a magyar és a német nyugdíjbiztosító szakemberei egymás közt is meg tudják vitatni az eltérő nemzeti jogszabályok alkalmazása miatt keletkezett gondokat, összehangolni eljárásaikat, kicserélni a még hiányzó adatokat. Figyelembe kell venni ugyanis azt, hogy a nyugdíjbiztosítás területén is az európai rendeletek csak az országok közti együttműködés kereteit adják meg, de magyar és a német nyugdíj megállapítása már elsősorban a nemzeti jogszabályok alapján történik meg" - hangsúlyozta az ONYF illetékes osztálya.

Németországban nyugdíjbiztosítási pontrendszer működik


Adja magát a kérdés: körülbelül milyen nagyságú német nyugdíjra tarthat igényt az a dolgozó, aki huzamosabb ideig, akár több évtizeden keresztül dolgozott Németországban? "Általánosságban elmondható, hogy Németországban nyugdíjbiztosítási pontrendszer működik, melynek keretében kiderül: a biztosított számára hány pontot írnak jóvá és meghatározzák a pont euróban kifejezett értékét is.

A biztosított így könnyen megtudhatja, miszerint aktuális pontszáma alapján mennyi lenne a nyugellátása. Természetesen középkorú emberek esetében, akik 1-2 évtized múlva lesznek nyugdíjjogosultak, ez az elméleti nyugdíjösszeg csak hozzávetőleges tájékoztatást nyújthat a jövőbeni ellátása várható mértékéről" - hangzott a válasz.

Egy biztos: akik dolgozott Németországban, óriási hibát követ el, ha nem él a kinti nyugdíj lehetőségével: Európa elsőszámú gazdasági nagyhatalmában az átlagnyugdíj havonta 1200 euró. Átszámítva ez közel 370 ezer forinttal egyenlő.

Érdekli a külföldi munka? Ide kattintva sok-sok hasznos infóra bukkanhat!


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!