Játékszer

2022.11.17. 12:09

Foci Vb 2022 - A fenntarthatóság jegyében készült a labda

A labdarúgó-világbajnokságok történetében először a fenntarthatóság jegyében alkotta meg a torna labdáját az adidas német sportszergyártó cég.

MTI

A játékszert al-Rihla névre keresztelték, ami azt jelenti: "utazás". A március 30-i bemutatóján a spanyol Iker Casillas és a brazil Kaká mellett két fiatal női labdarúgó, a szaúdi Farah Jefry és az egyesült arab emírségekbeli Nuf al-Anzi vett részt Dohában

A FIFA előírásainak megfelelően 69 centiméter kerületű labda az adidas közlése szerint "a nagy sebességű futballra lett tervezve, a levegőben gyorsabban száll, mint bármelyik korábbi világbajnoki labda". A játékszert nemcsak a futballpályán, hanem laboratóriumban és szélcsatornában is tesztelték. A sportszergyártó olyan újításokat alkalmazott, melyek lehetővé tették a labda gyorsítását és pontosságának javítását.

A hivatalos labda - Illusztráció/origo.hu

Az adidas 14. vb-labdájának színes kinézetét elsősorban Katar kultúrája, építészete, zászlaja és jellegzetes hajója ihlette. Ami viszont igazi különlegessége, hogy tervezésénél a fenntarthatóság elsődleges szempont volt, így ez az első hivatalos meccslabda, amelyet vízbázisú ragasztókkal és tintákkal készítettek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!