Életstílus

2018.03.09. 08:15

Százmilliókból 25 szigetközi település fejlesztheti idén folyópartjait + Gönyűi látványtervek

Gönyűn panorámatávcsövet szerelnek és úszó kikötőt kapnak a kenusok, s bemutatnák a legnagyobb jégtörő hajót.

kisalfold.hu

Kenukiemelőtől a hajósmúzeumig, okosbójától a dunai látogatóközpontig folyóparti, turisztikai fejlesztések sorára nyertek összességében több százmilliós forrást Szigetközben. Gönyűn panorámatávcsövet szerelnek és úszó kikötőt kapnak a kenusok, s bemutatnák a legnagyobb jégtörő hajót.

A turisztikai fejlesztésekre közösen is szerződtek: a „Kis- és Mosoni-Duna felfedezése kerékpárral és kenuval" elnevezésű projektre 25 szigetközi, vízparti település kötött korábban együttműködési megállapodást. Ebben a fejlesztésben vízi turizmust népszerűsítő rendezvények, úszó kikötők, kajak-kenu kiemelők, sólyák tervezése és engedélyeztetése, kajak-kenu és kerékpárok beszerzése, azok szállítására alkalmas utánfutók (ökomobilflotta) szerepelnek. Major Gábor gönyűi polgármester elmondta: csónakkikötésre alkalmas úszómű lesz a tanyaház előtt, és a lejárót is felújítják, hogy kényelmesebb legyen a vízen érkező turisták számára. A falu a Duna természeti értékeire építve – javarészt pályázati forrásból – 170 ezer euróból (mintegy 51 millió forintból) jövő év végéig felújítja hajósmúzeumát, tematikus útvonalon mutatja be a folyót, az itt állomásozó legnagyobb magyar jégtörő hajót, a Széchenyit és tanösvényt alakít ki.

Százmilliókból 25 szigetközi település fejlesztheti idén folyópartjait

Gönyű mellett még kéttucatnyi szigetközi településen javulhatnak a vízi és kerékpáros turizmus feltételei.

Dunaszeg a konzorciumi vezetője annak a Települési Operatív Programban (TOP) forrást nyert pályázatnak, amelyben a szigetközi vízi turisztikai hálózat fejlesztésére fordíthatnak közel 300 millió forintot. Ennek részeként hét településen infrastruktúrafejlesztésre is lehetőség nyílik.


A dunaszegi vízi megállóhelyen egy 100 négyzetméteres zuhanyzóból, öltözőből és főzőrészből álló épületet húznak fel, hajótárolót és egy ugyanekkora fedett teraszt építenek. Dunaszentpálon hasonló funkciók mellett kerékpáros-pihenőhelyként is működik majd az ingatlan. Mosonmagyaróváron a vízisport-egyesület épületét bővítik. Emellett okosbójákat telepítenek, amelyeken a horgászok és a vízi turisták a vízmélységet, a hőfokot, a szélsebességet és a pontos koordinátákat is megtalálják. A bérelhető kenukat helymeghatározóval látják el, és mobiltelefonos applikációk segítik majd a látnivalók felfedezését.

Látogatóközpont a Duna-parton


A vízparti fejlesztésekhez kapcsolódik, hogy Gönyűn a Duna melletti horgásztanyából látogatóközpontot hoznak létre. Tóth Ferenc, a Gönyűi Horgász Egyesület gazdasági vezetője elmondta, a tanyaház felújítására és a látogatóközpont kialakítására 212 ezer euró áll rendelkezésre. A tanyaházban a falburkolat cseréje, hőszigetelés mellett kávézót alakítanak ki, a tetőteraszra az önkormányzat segítségével panorámatávcsövet tesznek. Az épület mellé kétszintes látogatóközpont épül, oktatótermekkel, mosdókkal. A külső részen kerékpártárolót, tematikus játszóteret és tűzrakót alakítanak ki.



Látványterv – Gönyűn a tanyaház felújítására és a látogatóközpont kialakítására 212 ezer euró áll rendelkezésre.

Okosbójákat is telepítenek, amelyeken a horgászok és a vízi turisták követhetik például a vízmélységet, a hőfokot és a pontos koordinátákat is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!