Úttörő kutatás

2021.04.02. 19:30

Jobbak a matematika- és nyelvtanjegyei az edzettebb diákoknak

A kitartóbban és gyorsabban futó diákok jegyei jobbak bizonyos tantárgyakból – állapította meg egy nemzetközi kutatócsoport, amelyet a Genfi Egyetem tudósai vezettek.

Forrás: Shutterstock

Eredményeiket a Medicine & Science in Sport & Exercise című szakfolyóiratban tették közzé.

A sport fejleszti a munkamemóriát, a lényegre fókuszálást és segíti a többféle feladat egyidejű végzését (multitasking).

Marc Yangüez és Julien Chanal, a Genfi Egyetem kutatói és kollégáik az vizsgálták, vajon a testi edzettség valóban összefügg-e a gyerekek iskolai teljesítményével.

Összesen 198 fiút és lányt, 8 és 12 év közötti genfi általános iskolást kértek fel a kutatáshoz.

Edzettségük felméréséhez olyan futótesztet végeztettek velük, ahol egy húszméteres szakaszon egyre gyorsabb tempóban kellett szaladniuk oda és vissza a teljes kimerülésig.

Ezután kilenc kognitív feladatot oldottak meg a gyerekek, többek között számsorozatot kellett megtanulniuk, számokat és betűket kellett növekvő sorrendben összekötniük, vagy nagyon gyorsan felvillanó színes formák láttán a lehető leggyorsabban megnyomni a megfelelő szín- vagy formabillentyűt.

A kutatócsoport az eredmények alapján arra következtetett, hogy

a testi edzettség összefügg a munkamemóriával és a gondolkodásbeli rugalmassággal.

A következő lépésben összehasonlították a gyerekek matematikai és francia nyelvi jegyeit. Ebből megállapították, hogy statisztikai összefüggés van a szív- és érrendszeri fittség, a gondolkodási rugalmasság és a matematikából, a francia nyelvtanból, helyesírásból és szókincsből szerzett jegyek között.

Ez a hatás nem mutatkozott azonban a szövegértés és a fogalmazás esetében.

Ennek egyik oka az lehet, hogy a szövegek és az írások értékelése több szubjektív tényezőtől függ, mint a matematikai és nyelvtani feladatoké – idézte a Genfi Egyetem keddi közleménye Yangüezt.

A tudósok hozzáfűzték, hogy

az eredmények összefüggést mutatnak, de ok-okozati viszonyról nincs szó köztük.

Az iskolai jegyek torzíthatnak, nem feltétlenül egyformán szigorúan osztályoznak az összes iskolában.

A genfi pszichológusok mégis azt jegyezték meg, hogy fontos a mozgást és a sportot támogatni a gyerekek testi és szellemi egészsége érdekében, különösen a pandémia idején.

Borítókép: illusztráció

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!