Járvány

2021.01.31. 07:21

Légzőgyakorlatokat tanítanak a Covid-19-en átesetteknek

A program zenei és orvostudományi szaktudást elegyít, hogy támogassa a hosszútávú tünetekkel élőket – közölte a londoni operaház.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Légzőgyakorlatokat tanít az Angol Nemzeti Operaház a Covid-19 hosszútávú hatásaiban szenvedőknek.

Az online oktatás keretében operaénekesek által alkalmazott légzési technikákat ismerhetnek meg az érdeklődők.

A program hathetes, 12 fővel végzett kísérleti fázisa sikeresen lezárult, most a nemzeti egészségügyi szolgálattal (NHS) együttműködve országszerte ezer pácienst akarnak bevonni a programba. A résztvevők elmondták, hogy csökkent a szorongásuk és fejlődést tapasztaltak a lélegzetvétel kontrollját és a testtartást tekintve.

„A program a légzés éneklés útján történő képzésén alapul, a zenei kiindulópontot az altatódalok jelentik. A tradicionális altatódalok átlépnek a kulturális határokon, mindenki számára elérhetőek, elsődleges céljuk a megnyugtatás” – hangsúlyozta az intézmény.

Az énekléshez szükség van a test koordinálására, érzelmi kapcsolatra. Ezekben profi énektanárok irányítják a résztvevőket.

Nagy-Britannia a koronavírus-járványban egyik legsúlyosabban érintett ország Európában, naponta még mindig több tízezernyi új fertőzöttet regisztrálnak. Rajtuk kívül azonban azokkal is foglalkozni kell, akik megbetegedésük után hosszan szenvednek a tünetek miatt – mondta Sarah Elkin, az NHS illetékese.

„A tartós légszomj legyengít és aggodalmat okoz. Reméljük, hogy a program segít az embereknek a tünetek enyhítésében” – tette hozzá.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!