Járvány

2022.09.23. 10:40

A tesztelések visszaesése miatt nehezebbé válik az új vírusváltozások kimutatása

A WHO főigazgatója hangsúlyozta, hogy bár már látszik a világjárvány vége, továbbra is fenn kell tartani az ellene folytatott harc stratégiáit.

Koronavírusteszt Kínában 2022. augusztus 26-án

Forrás: Xinhua/AFP

Fotó: Guo Cheng

Nehezebbé teszi a koronavírus új változatainak kimutatását az, hogy világszinten csökken a tesztelések és genetikai elemzések száma – jelentette ki csütörtökön Genfben az Egészségügyi Világszervezet (WHO) járványügyi szakértője.

Maria van Kerkhove aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a vírus továbbra is „hihetetlenül nagy méretekben kering világszerte”, és a jövőben tovább mutálódhat.

Eközben pedig „megszűnőben van az a képességünk, hogy kövessük világszerte a variánsokat és az alvariánsokat, mert csökkent a nyomon követés” – mondta van Kerkhove.

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója ismét hangsúlyozta, hogy bár már látszik a világjárvány vége, továbbra is fenn kell tartani az ellene folytatott harc stratégiáit.

Tedrosz, aki videókapcsolat segítségével vett részt a sajtótájékoztatón New Yorkból, ahol az ENSZ-közgyűlés ülésszakán vesz részt, kijelentette: a világ most kezdi megpillantani a fényt az alagút végén, de még nem tartunk ott.

„Az, hogy látjuk a végét, még nem jelenti azt, hogy ott is vagyunk” – mondta.

Bár a Covid–19 okozta halálozások heti száma csökkenőben van, a majdnem tízezer még mindig nagyon sok, amikor ezek többségét megelőzhetnénk – jelentette ki a főigazgató.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!