Láss, hogy ők is láthassanak

2022.01.19. 09:26

Ingyenes látásvizsgálat indult a gyermekotthonokban

A Magyar Látszerész Szövetség állami támogatással ingyenes látásvizsgálatokat végez gyermekotthonokban - mondta el Simon Attila István, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért felelős helyettes államtitkára Budapesten kedden.

Az óbudai Szent Miklós Általános Iskola, Diákotthon és Gyermekotthonban tartott ingyenes szűrőnapon a helyettes államtitkár ismertette: Magyarországon mintegy 23 ezer gyermek él gyermekvédelmi gondoskodásban, közülük 8 ezer otthonokban, 15 ezer pedig nevelőszülőknél.

Az intézményekben élők kapják a legkevesebb figyelmet, nekik van a legnagyobb szükségük segítségre. 

A vér szerinti szülőktől való elszakadás után az "ő családjuk mi vagyunk" - mondta a helyettes államtitkár.

A társadalmi összefogás segíthet a gyermekvédelmi gondoskodásban élő gyerekeknek abban, hogy minél teljesebb életet élhessenek. A látszerész szövetség kereste meg a tárcát azzal az ötlettel, hogy a gyermekotthonokban élőknek ingyenes látásvizsgálatot szervezzenek és szükség esetén szemüveget is biztosítsanak nekik. A Láss, hogy ők is láthassanak elnevezésű program azt üzeni ezeknek a gyerekeknek, hogy "nem mondtunk le róluk" - mondta Simon Attila István.

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere videóüzenetében hiánypótló nevezte a projektet, amelyben összefog a politika, a civil szféra és az orvosi szakma a gyermekek látásának javításáért. Az időben felismert látászavarok kezelése pedig nagyon jelentős életminőség javulást eredményez.

Remélhetőleg a projekt hagyományt teremt és a gyerekek egyre szélesebb köréhez jut el - tette hozzá a miniszter.

Leányfalvi Tamás, a szakmai szövetség ügyvezető elnöke a rendezvényen arra hívta fel a figyelmet: a tanulási, magatartási zavarok mögött sokszor látásproblémák állnak. 

Sok kisgyermek nem is tudatosítja, hogy rossz a látása, pedig a tanuláshoz, közösségbe való beilleszkedéshez nagyon fontos, hogy ezeket minél előbb felismerjék és korrigálják.

Hozzátette: a program tavaly októberben kezdődött, az eddig megvizsgált több mint 100 gyermek közül csaknem minden másodiknak volt valamilyen látásproblémája. Ez az arány a teljes gyermekpopulációban is elérheti az egyharmadot. 

A digitális eszközök, számítógépek, telefonok, játékok, tévék képernyője, kijelzője nagyon megterheli a gyerekek szemét 

- figyelmeztetett a szakember.

A program keretében a látáskorrekcióra szoruló gyermekek 30-50 ezer forint értékű szemüvegeket kapnak. A program az optikus szakma, civil adományok és állami támogatás segítségével működik. A tervek szerint 

az otthonokban és a nevelőszülőknél élő gyermekek után a Láss, hogy ők is láthassanak programot szeretnék kiterjeszteni minden magyar kisiskolásra 

- mondta Leányfalvi Tamás.

Borítókép: egy kislány látását vizsgálják (Bruzák Noémi/MTI)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!