Meteorológia

2020.12.28. 18:00

Hidegrekordokat mértek Nyugat-Szibériában a hétvégén

Hidegrekordokat mértek Szibériában a hétvégén, a Tomszk melletti Tyegulgyet faluban mínusz 49 Celsius-fokra süllyedt a hőmérséklet, ami rekordnak számít az elmúlt 50-100 évben.

Forrás: Shutterstock

Az orosz meteorológiai szolgálata hétfői közleménye szerint „Nyugat-Szibéria megint egyszer elképesztette a meteorológusokat”, Novoszibirszkben például mínusz 37-41 fokos hidegeket mértek, amelyek 2-5 fokkal haladják meg az eddigi rekordokat.

Mínusz 40 fok alatti hőmérsékleteket mértek Kemerovo és Barnaul régiós központokban is. Barnaulban az 1920-as hidegrekord dőlt meg, a kemerovói körzetben a hideg elérte a mínusz 47 fokot is, itt több mint negyvenen, köztük gyerekek szenvedtek fagyásos sérülést.

Más vidékeken is az elmúlt 50-100 év negatív hőmérsékleti rekordjait állították fel. A rendkívüli hidegben sok fagyásos sérülést kellett ellátni, megszaporodtak a közlekedési balesetek, légijáratokat kellett törölni.

Borítókép: illusztráció

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!