Békülő gesztus?

2020.05.27. 12:30

Amerikát támadó álhíroldalt törölt a WeChat mobilalkalmazás

Álhíreket terjesztő népszerű internetes fiókot törölt a WeChat kínai közösségi applikáció.

Forrás: Shutterstock

A WeChaten működő, több millió követővel rendelkező fiókot vasárnap függesztették fél, miután különféle, az Egyesült Államokat negatív színben feltüntető, szélsőséges álhíreket tettek közzé rajta – írta internetes oldalán a South China Morning Post (SCMP) című hongkongi lap.

Az egyik, a fiókon májusban megjelent cikk szerzője

például kannibalizmussal vádolja az amerikaiakat,

és azt állítja, a koronavírus-járvány következtében már egymillióan haltak meg az Egyesült Államokban.

Az írást legkevesebb százezren olvasták, míg a fiók támogatására 753 ember ajánlott fel pénzt.

A WeChat a fiók, valamint további hét hozzá kapcsolódó fiók megszüntetését álhírek koholásával, idegengyűlölet szításával, valamint a közvélemény félrevezetésével indokolta.

A kínai kibertér felügyeletéért felelő hatóság a múlt pénteken indított el egy nyolc hónapon át tartó kampányt, amelynek célja, hogy megtisztítsa a kínai internetet az „illegális és hamis információktól”, ám ahogy a SCMP rámutat, nem világos, hogy a WeChat fiók beszüntetése a kampány része volt-e.

A koronavírus-járvány kapcsán az elmúlt hónapokban elmérgesedett a viszony Washington és Peking között,

amerikai részről egyre több vád éri Kínát a járvánnyal kapcsolatos lépéseket illetően.

Bár Kína az utóbbi időben mérsékeltebb nyilatkozatokat tett, és inkább az együttműködés mellett érvel, a korábbiakban kínai részről is történtek vitatott megnyilvánulások – Csao Li-csien kínai külügyi szóvivő például egy olyan elméletet tett közzé, miszerint az amerikai hadsereg is behozhatta Vuhanba az új koronavírust.

Borítóképünk illusztráció

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!