Kisalföld logö

2019. 07. 20. szombat - Illés 18°C | 31°C Még több cikk.

Megkezdődtek az új Országgyűlés alakuló ülésének előkészületei

Előreláthatóan többek között szó lesz a parlament ülésezési rendjéről, a bizottsági struktúráról, a bizottsági tisztségek megoszlásáról, és a parlamenti patkó ülőhelyeinek elosztásáról.
Ahogy az előzőben, úgy az új parlamenti ciklusban is várhatóan öt alelnöke és tíz jegyzője lesz az Országgyűlésnek - közölte Rogán Antal szerdán Budapesten újságírókkal, az új Országgyűlés alakuló ülésének előkészületeiről tartott első egyeztetés után.

A kormánypárti politikus elmondta: az öt alelnökből kettőt jelöl majd a Fidesz, egyet-egyet pedig a KDNP, az MSZP és a Jobbik.

A szerdai egyeztetésről - amely péntek reggel folytatódik - Rogán Antal úgy fogalmazott: "ilyen sokat egy tárgyaláson még soha nem sikerült haladni".

Az új parlamenti bizottsági struktúráról szólva közölte, a Fidesz 14 testület megalakítására tett javaslatot, "talán el lehet menni 15-ig", de többet mindenképpen indokolatlannak tartana. Megjegyezte, a bizottsági helyek elosztásánál nem ragaszkodnak a kétharmad-egyharmad kormánypárt-ellenzék arányhoz. A Fidesz javaslata szerint a bizottsági elnöki posztokból ötöt tölthetne be az ellenzék.

Rogán Antal arról is beszámolt, hogy a három ellenzéki frakció "egyaránt az önálló európai uniós bizottság megszüntetésére tett javaslatot".

Korábban

Megkezdődtek szerda délelőtt az új Országgyűlés alakuló ülésének előkészületei.

A megbeszélésen a házvezetés részéről jelen van mások mellett Such György, az Országgyűlés Hivatalának főigazgatója, helyettesei, Bárány Tibor és Bakos Emil, a Köztársasági Elnöki Hivataltól pedig Haszonicsné Ádám Mária főigazgató.

A Fidesz-frakciót Rogán Antal, Gulyás Gergely és Balla György, a KDNP-t Harrach Péter, Rubovszky György és Latorcai János, az MSZP-t Mesterházy Attila, Hiller István és Tóbiás József, a Jobbikot Vona Gábor, Volner János, Balczó Zoltán és Farkas Gergely, az LMP-t pedig Schiffer András, Szél Bernadett és Vida Attila képviseli.

 
Az új Országgyűlés alakuló ülését előkészítő megbeszélés a Parlament Delegációs termében (Fotó: MTI)

A fotók és vágóképek elkészítése után Such György arra kérte a sajtó képviselőit, hagyják el az egyeztetés helyszínét, a Parlament Delegációs termét.

Áder János köztársasági elnök a múlt héten május 6-ára hívta össze az új Országgyűlés alakuló ülését.

Az előkészítő megbeszélésen vagy megbeszéléseken előreláthatóan szó lesz egyebek mellett a parlament ülésezési rendjéről, a bizottsági struktúráról, a bizottsági tisztségek frakciónkénti megoszlásáról, a parlamenti patkó ülőhelyeinek és az irodahelyiségek elosztásáról.

A négy évvel ezelőtti egyeztetések a sajtó nyilvánossága előtt zajlottak, erről azonban a pártok döntenek.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Négy uzsorást vettek őrizetbe Tiszavasváriban

A két nő és a két férfi a rendelkezésre álló adatok szerint évek óta adott kölcsönt aránytalanul… Tovább olvasom