Audi Hungária

2015.07.17. 18:26

12 órát ültek tavaly dugóban a cseh autósok

A helyzet különösen súlyos Prágában, a cseh főváros autósai mintegy három és fél napot töltenek évente forgalmi dugókban.

Átlagosan tizenkét órát ültek tavaly forgalmi dugókban a cseh autósok, ami nem kevesebb mint 112 milliárd koronányi terhet rótt az ország gazdaságára - derült ki a cseh autó-motor klub (UAMK) és a Cseh Műszaki Egyetem (CVUT) által feldolgozott adatokból, amelyeket a Lidove Noviny című napilap közölt pénteken.

Az UAMK vezetője, Oldrich Vanicek szerint a dugóban ülésből eredő kár döntő része az elvesztegetett időből, a profit- vagy bevételkiesésből, a megnövekedett benzinköltségekből és a munkahelyi késések okozta céges veszteségekből tevődött össze. A szakemberek ezen kívül az egészségi problémákat és a pszichológiai károkat is belevették a számításaikba.

A helyzet különösen súlyos Prágában. A holland TomTom navigációs készülék gyártó vállalat által gyűjtött adatok szerint a cseh főváros autósai mintegy három és fél napot - 81 órát - töltenek évente forgalmi dugókban.

A mutatók szerint ugyanakkor a szomszédos Németországban még rosszabb a helyzet: ott átlagosan nagyjából nyolc napot ülnek évente forgalmi dugókban az autósok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!