Kisalföld logö

2018. 11. 15. csütörtök - Albert, Lipót 2°C | 11°C Még több cikk.

Kutatók szerint lehet, hogy valódi a torinói lepel

Egy vatikáni kutató szerint a torinói leplen lévő, alig olvasható felirat bebizonyítja, hogy a lelet valóban Jézus halotti leple volt.
A Barbara Frale történész új könyvében kifejtett állításra több tudós azonnal szkeptikusan reagált, kitartva amellett, hogy a lepel középkori hamisítvány. Frale, a vatikáni levéltár kutatója közölte: kinagyította a leplen szórványosan olvasható, alig látható görög, latin és arámi nyelvű szavak képét. A kutató arra a következtetésre jutott, hogy a feliratok a názáreti Jézus nevet tartalmazzák görög nyelven. Szerinte ez azt bizonyítja, hogy a szöveg nem lehet középkori eredetű, mivel abban az időben egyetlen keresztény, még egy hamisító sem nevezte volna Jézust csak názáretinek, isteni eredetének megemlítése nélkül.

A leplen egy keresztre feszített férfi alakja látható, összetett kezén és lábán szivárgó vérrel. A hívők szerint a lenvászon Krisztus képe a feltámadásakor színeződhetett el. A Vatikán tulajdonában lévő leplet a torinói székesegyházban őrzik különleges körülmények között, és csak ritkán állítják ki.

A lepel, ahogyan még sosem látta...
A halotti lepel, ahogyan még sosem látta...

A szkeptikusok azt hangsúlyozzák, hogy az 1988-ban elvégzett radiokarbonos kormeghatározás szerint a textíliát a XIII. vagy a XIV. században szőtték. Bár a halvány betűket évtizedekkel korábban felfedezték az arc körül, komoly tudósok a teszteredmények ismeretében elutasították azok vizsgálatát - mondta Frale. Amikor azonban kivágta a szavakat a lepelről készült fényképekről és szakértőknek megmutatta őket, azok arra a következetésre jutottak, hogy ez az írásmód a Közel-Keleten volt szokásos a Krisztus utáni első században.

A történész feltételezi, hogy a szöveget egy írástudó írta fel egy iratra, majd a lepelre ragasztották a fej körüli részre, hogy családtagok illendően eltemethessék a halottat. Az abban a korban használt tintában lévő fémnek köszönhetően az írást a vászonra is fel lehetett vinni - véli. Frale szerint a szöveg részben igazolja az evangéliumnak Krisztus utolsó perceiről szóló beszámolóját is. Egy görög nyelvű részlet, amely úgy olvasható, mint "eltávozott a kilencedik órában", Krisztus halálának a szent szövegekben jelzett idejére utalhat.

Olvasóink írták

 • 1. meir 2009. november 22. 21:17
  „10-es!!
  a keresztre itelttel egy poznara kotott rongy segitsegevel,mirhaval kevert bort itattak!! miert? azert hogy a szenvedest jobban viselje!! a mirha egy bodito hatasu novenyi kivonat!! jezus is ezt kapta,csakugy mint a ket lator!! ez valoban okozhatott tetszhalal allapotot!! a landzsszuras?? azt eppen a szivvel ellenkezo oldalon kapta,igy a szivet nagy valoszinuseggel nem erte serelem!!!
  a keleti kutatok szerint-(kinai,japan,hindi!)-jezus tulelte a keresztre feszitest!!!
  bizonyos velemenyek szerint valahol a tavolkeleten,van a jo sir,ahol bekes oregseg utan elhunyt!!!
  -es ugye mi van a testvereivel,es noverevel!!!?? hiszen roluk semmilyen beszamol nincsen sehol a bibliaban!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Okosabb a macskánál az IBM szuperszámítógépe

Az amerikai kutatócsoport szuperszámítógépén a macskáénál fejlettebb emlősagy szimulációja fut. Tovább olvasom