Kisalföld logö

2018. 04. 21. szombat - Konrád 11°C | 24°C Még több cikk.

Választás 2010 - Kampány az iskolában

A választási eljárásról szóló törvény szerint választási kampány céljára az állami és önkormányzati költségvetési szervek a jelöltek, jelölő szervezetek számára azonos feltételekkel bocsáthatnak rendelkezésre helyiséget, a képviselő-testület azonban dönthet úgy is, hogy megtiltja a kampányrendezvényeket az iskolákban.

A jogszabály szerint kampánynak számít a választópolgárok választási akaratának bármilyen befolyásolása, így például a programok ismertetése, a jelöltek, listák, jelölő szervezetek népszerűsítése, gyűlések szervezése, plakátok elhelyezése vagy az önkéntesek akció.

A jogszabály szerint a kampány céljára az állami és önkormányzati költségvetési szervek azonos feltételekkel (például bérleti díj) bocsáthatnak rendelkezésre helyiséget és egyéb szükséges berendezést. A képviselőtestület azonban dönthet úgy is, hogy megtiltja a fenntartásában működő intézményekben a kampányolást, ezt tette például februárban a Fővárosi Közgyűlés is.

Az iskolákban tartott kampánygyűlésekkel kapcsolatban fontos előírás, hogy a közoktatási törvény szerint "a nevelési-oktatási intézmény helyiségeiben, területén párt, politikai célú mozgalom vagy párthoz kötődő szervezet nem működhet, továbbá az alatt az idő alatt, amíg az óvoda, iskola, kollégium ellátja a gyermekek, tanulók felügyeletét, párt vagy párthoz kötődő szervezettel kapcsolatba hozható politikai célú tevékenység nem folytatható".

Vagyis a tanítási idő után lehet kampányrendezvényt tartani az iskolákban, óvodákban, de a jelölőszervezeteknek ehhez azonos feltételeket kell biztosítani. Az elmúlt hetekben számtalan párt iskolaépületekben tartott kampányrendezvényt, választási gyűlést, jellemzően a késő délutáni, esti órákban.

Vasárnap a Jobbik a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Eperjeskén a helyi általános iskolában szerette volna megtartani rendezvényét, ezt azonban Pásztor Gábor, a település független polgármestere nem engedélyezte, így csak az intézmény melletti területen szólalhattak fel a Jobbik szónokai.

Morvai Krisztina ennek kapcsán elmondta: szerinte elszomorító, hogy a helyi elöljáró betilthatja egy lakossági fórum megtartását, ez pedig - nézete szerint - nem a demokráciára, hanem diktatúrára emlékeztet.

Az iskolások előtti kampányolás miatt az Országos Választási Bizottság csütörtökön Orbán Viktort, a Fidesz elnökét marasztalta el, az ellenzéki párt vezetője ugyanis oktatási intézményben a pedagógusok és a tanulók jelenlétében fejtette ki politikai véleményét és választási kampányt folytatott.

A Fidesz közleményben tudatta: felülvizsgálati eljárást kezdeményeztek a Legfelsőbb Bíróságnál a döntés miatt, álláspontjuk szerint a párt elnöke az életükben elsőként szavazó választókkal találkozott, mert a demokrácia szempontjából rendkívül fontosnak tartják, hogy a fiatalok tisztában legyenek és éljenek alkotmányos jogaikkal.

Olvasóink írták

 • 10. Jerry 2010. március 31. 08:41
  „Csornán a választó körzetbe induló képviselő jelölteket össze akarták hívni egy közös vitára, hogy a választóknak személyesen bemutatkozhassanak,programjukat,terveiket ismertessék és a jelen lévő választók kérdéseire válaszoljanak.Mindegyik jelölt vállalta vitát, csak Gyopáros Alpár a fidesz képviselő jelöltje jelezte, hogy nem vállalja. Vajon miért?Közpénzen magyarázkodó levelet tud küldeni a választóknak,de személyesen nem mer kiállni eléjük? Milyen programja van, ha nem mer vitába szállni a többi jelölttel? Várjuk a választ!”
 • 9. akinemfél 2010. március 29. 22:44
  „7. adalfold
  A JOBBIKRÓL...
  ALTALANOSAN ISMERT INFORMÁCIÓ, HOGY LEGTÖBBJÜK JELÖLTJEIKNEK EGYKORI MIEPES,MDF-ES,KISGAZDA ES MSZP TAGOK VAGY AKTIVISTÁK. IGY-UGY MEGBUKTAK,MOST ITT VANNAK. AZ OSZI SIKER IDEVONZOTTA OKET.
  INNENTŐL KEZDVE PUFF.

  A FIDESZRŐL:
  www.fidesz.hu

  A JOBBIKRÓL:
  www.jobbik.hu - a Gigantikus Magyar Hadseregrol szolo rész a 70-72.oldalon van a Radikális változásban.

  a programja messze értékesebb a fideszénél,Vona Gábor miniszterelnokjelolt szerényen így ír rola a 7.oldalon : "A Jobbik programja minden értelmes, tisztességes és igazságszerető
  magyar ember programja." ...”
 • 8. Reális 2010. március 29. 19:58
  „3.meir,eddig szélsőbalos,libsi diktatúra volt 8 évig!Az mszpé nyávoghat!Nincs bázisa a fiatalok között!Az összes mszpé szavazó a halál közelében van,olyan öregek!”
 • 7. adalfold 2010. március 29. 19:27
  „A CIVIL MOZGALOMRÓL...
  BELSŐ INFORMÁCIÓM, HOGY LEGTÖBBJÜK JELÖLTJEIKNEK EGYKORI MSZP KISTAGOK VAGY AKTIVISTÁK.
  INNENTŐL KEZDVE PUFF.

  A FIDESZRŐL:
  http://www.indavideo.hu/video/Dobranszky_Sandor_Hajdusamsoni_Fideszes_politikus/

  A JOBBIKRÓL:
  http://www.youtube.com/watch?v=fGWNB8TpaHk&feature=player_embedded#
  www.mitigernek.hu

  a programja messze értékesebb a fideszénél...”
 • 6. Primax 2010. március 28. 21:02
  „Én már - többször - voltam olyan középiskolai tanévnyitón és tanévzárón , ahol nyílt kampányolás folyt az MSZP ellen, a FIDESZ mellett.
  Én már - többször - voltam olyan szentmisén is, ahol nyílt kampányolás folyt az MSZP ellen, a FIDESZ mellett.”
 • 5. háté 2010. március 28. 20:50
  „A Fidesz-KDNP számít a fiatal szavazókra.---bármi áron, bármit bevetve. (politikai pedofilok)
  A pofátlanságnak nincs teteje,---cézár az iskolában, gyerekek között.

  Döbbenetes gazemberek, még ők beszélnek választási tisztaságról?--valószínű Borkai elfelejtette megemlíteni a "becsületes játék" mezét!
  <moderálva>

  Egy párt van ma Magyarországon,---szavazz a Jobbikra!”
 • 4. háté 2010. március 28. 20:36
  „Morvai Krisztina a leghitelesebb politikusnő, ma Magyarországon.

  Úgy félnek tőle, mint a zsidók Jézustól!-- van is miért, mert nyíltan, hazugságok nélkül megmondja véleményét.
  Azért, mert harcol a Palesztin népért, a gazember zsidók, békeidőben elkövetett- holokausztja ellen.

  Nagyon örülők, hogy van egy nő, aki felemeli szavát a magyarság érdekében, a bűnöző-gaz élőlények ellen.
  Virág vasárnap, jelképesen átnyújtok egy csokor virágot, a Jobbik köztársasági jelöltjének.

  Virágvasárnap az Úr jeruzsálemi bevonulására emlékezünk.
  Ünnepélyes esemény, amely kiemeli Jézus messiási nagyságát, és öröm forrása a tanítványok számára.”
 • 3. meir 2010. március 28. 19:57
  „Morvai Nene csak azt felejtette el hozzatenni-(mint mindig!)-hogy amit O es a Jobbik hirdet ugynevezett "kampanyolas"cimen az is egy Diktaturahoz vezet csak eppen szelsojobb oldalrol kozelitve!!”
 • 2. matezsu2 2010. március 28. 18:06
  „Majd egyszer talán benő.......”
 • 1. laposibenö 2010. március 28. 17:34
  „Meg azárt fontos mert a fiatalokat még könnyeb neki félrevezetni!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Választás 2010 - Hétfőn teszik le az esküt az OVB pártdelegáltjai

Hétfőn teszi le az esküt az Országos Választási Bizottság (OVB) három új tagja: a pártdelegáltak az… Tovább olvasom