Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Tovább reguláznák a pártok a bankpiacot

Védenék a banki ügyfeleket a pártok, különösen a lakáshiteleseket óvnák - derül ki az országos listát állító pártok programjaiból.

A Fidesz-KDNP fellépne a monopóliumok ellen, a Jobbik átalakítaná a Magyar Fejlesztési Bankot (MFB). A Magyar Szocialista Párt (MSZP) a szabályozási és felügyeleti tevékenység megerősítését tekinti a legfontosabbnak a vállalkozások és a lakosság pénzügyi biztonságának megerősítése érdekében. A lakáshitelezésben új fogyasztóvédelmi intézkedéseket kezdeményezne, szűkítené a kilakoltatási lehetőségeket. A tényleges banki költségek bemutatását átláthatóbbá tenné, ezzel csökkentené a kamatrést. Pénzügyi-Banki Ügyfélvédelmi Központot hoznának, ez egy erős állami intézmény lenne, amely képes az egyéni panaszok felkarolására is, az állampolgár védelmében fellépne a pénzügyi szolgáltatókkal szemben. Az intézmény célja az erőfölényt ellensúlyozó szolgáltatói és ellenőrzési rendszer megteremtése, és a jogorvoslat lehetőségeinek biztosítása lenne.

Az MSZP szorgalmazza azt is, hogy vállalható kockázatokkal és elfogadható feltételekkel újrainduljon, és bővüljön a vállalkozások pénzintézeti hitelezése, csökkenteni akarják a devizaadósság arányát. A Fidesz-KDNP fellépne az erőfölénnyel való visszaélés és a monopóliumok ellen a banki területen is. A bankrendszerben "az Európában kiugróan magas kamatmarzsok és egyéb díjak a verseny látszata ellenére erőfölényen alapuló helyzetre utalnak. Az államnak fontos feladata fellépni ezek ellen a helyzetek ellen. Ahol lehet, fel kell törni a kartellszerű működést akár új versenytársak belépésének elősegítésével. Ahol pedig természetes monopóliumokról van szó, ott erősebb szabályozással, esetleg a tulajdonviszonyok átrendezésével szükséges fellépni" a választási program szerint.

A Jobbik a banki alapkamat csökkentésével, valamint a profitszerzésen kívül a nemzeti érdekeket is szolgáló magyar bankhálózat kiépítésével biztosítaná a magyar kkv-k fejlesztési forráshoz juttatását. A Magyar Fejlesztési Bank (MFB) átalakításával létrehozná a Magyar Bankot, feladatai körét kibővítené, működését átláthatóvá tenné. A magyar kisemberek tulajdonában lévő takarékszövetkezeteket és hitelszövetkezeteket pedig mind anyagilag, mind szervezetileg megerősítené, hogy tevékenységükkel ismét lefedjék a vidék Magyarországát. A Jobbik létrehozná a nonprofit alapú, állami vagy szövetkezeti tulajdonú Vidék Bankját, amely alacsony kamattal kínálna hosszú távú hiteleket vidéki célcsoportoknak. Amennyiben a jelenlegi takarékszövetkezeti és hitelszövetkezeti hálózat - megfelelő fejlesztésekkel - képes betölteni a Vidék Bankja szerepét, akkor ez a párt választási programja szerint alternatíva lehet az állami tulajdonú új pénzintézettel szemben. A Jobbik a kilakoltatásokat a bajbajutott devizahitelesek esetében egy évre felfüggesztené, és megszüntetné a bankok egyoldalú szerződésmódosítási lehetőségét. Kötelezővé tenné, hogy minden 3 évnél hosszabb futamidejű hitel esetében legalább egyszer, minden plusz feltétel és büntetőkamat nélkül 6-12 hónapra felfüggeszthető legyen a törlesztés. Ha a fedezetként szolgáló lakás elárverezése elkerülhetetlen, a tulajdonosnak legalább 6 hónapot kell biztosítani a piaci értékesítésre. A hosszú távú megoldást a jegybanki alapkamat alacsonyan tartása, ezzel együtt a devizakölcsönök - a Magyar Bank kedvező kamatozású forinthitelével történő - kiváltása jelentheti szerintük.

A Lehet Más a Politika (LMP) szerint nem fenntartható a háztartások hiteleinek 30 százalékos éves növekedési üteme. A felügyeleti és monetáris szerveknek be kell avatkozniuk, hogy ne ismétlődhessen meg az egészségtelen hitelállomány-növekedés. Amennyiben ez nem történik meg, törvényt kell alkotni, amely mikroprudenciális szinten korlátozza az egyéni hitelfelvételt - áll az LMP programjában. Ez a párt szerint összhangban lenne az adósok teherviselő képességével, megóvná a pénzügyileg képzetlen hitelfelvevőket a túladósodástól, a bankszektort pedig a bedőlő hitelek miatti veszteségektől. Az LMP szigorítaná az önkormányzatok törvényben meghatározott hitelfelvételi korlátját, ösztönözne ugyanakkor olyan hitelezési formákat, mint a vidéki sajátosságokhoz igazodó lakáshitelezés, vagy a kistelepülések ingatlanállományának mobilizálását segítő kockázatialap-képzés. A saját tulajdonú lakásban lakó adósok védelmében végső esetben – árverezés helyett – elővásárlással felruházott állami (vagy non-profit szervezet) kivásárlását tartanák jobb megoldásnak, így adva lehetőséget a lakás visszabérlésére, vagy visszalízingelésére. Olyan jogszabályi környezetet kell létrehozni, amely megakadályozza az eladósodott családok teljes ellehetetlenülését, a magáncsőd intézményének megfelelő szabályozásával társadalmilag elfogadható körülmények között kell megoldani az eladósodottak helyzetét - tartalmazza egyebek mellett az LMP programja.

A Civil Mozgalom hitelmoratóriumot hirdetne a bajba jutott lakáshitelesek megsegítésére. A CM 2012. december 31-ig felfüggesztené a hitel és a kamatok törlesztését. Az állam fizetési garanciát nyújtana az érintett hitelekre jelzálog fejében, és végső esetben a lakás állami tulajdonba kerülne. A felfüggesztett hitelek alapján végrehajtást sem lehetne kezdeményezni.

A Magyar Demokrata Fórum választási programja nem foglalkozik a banki piac vagy a hitelezés szabályozásával. Az MDF programja ugyanakkor kiemeli, hogy a gazdaság növekedése és a társadalom jóléte alapvetően a vállalkozók eredményes és versenyképes piaci tevékenységétől függ. Szükségesnek tartják a vállalkozók olcsó tőkéhez és hitelhez jutását, amelynek érdekében a program szerint szerint meg kell akadályozni, hogy az állam elszívja előlük a pénzügyi erőforrásokat. Azaz csökkenteni kell az állami újraelosztás arányát, kisebb méretű, hatékonyabb, olcsó és tisztakezű államra van szükség.

Olvasóink írták

 • 6. load 2010. április 07. 14:08
  „"A Jobbik létrehozná a nonprofit alapú, állami vagy szövetkezeti tulajdonú Vidék Bankját, amely alacsony kamattal kínálna hosszú távú hiteleket vidéki célcsoportoknak. "
  Ez a hír éppen cáfolata a címnek.
  Ha a bank alacsony kamatokkal dolgozik, ki fog oda pénzt betenni?
  Ha nem lesznek betétesei, miből ad hiteleket?
  Nem kellene ezt esetleg jobban átgondolni?”
 • 5. LAZA 2010. április 06. 15:21
  „Már az írás címe is hibás.
  Tovább?
  Miért eddig mi történt?
  Kik is reguláztak?
  Csak nem az MSZP-Szdsz koalícióra gondolnak?
  Kik jöttek ki a legjobban a gazdasági válságból?
  Ami eredetíieg hitelválságként indult.
  Vagy mire lett fordítva az IMF hitelkeret?
  Hát a gazdasági kilábalásra vagy szociális célokra biztosan nem!
  A pénzek elindultak persze csak virtuálísan aztán visszaérkeztek a kiindulási pontjukra!
  "Mindössze" annyi történt,hogy az összegeket nekünk kell majd visszafizetni!
  Aztán az állampolgárok eladósodása az "ocsó"hitelek.Ezek általában addig voltak"ocsók"ameddig az első néhány törlesztőrészletet nem kellett visszafizetni! Azt valamiért? egyik hónapról a másikra jelentősen megnővekedtek.
  Aztán a nyomor vámszedői:
  A gyorskölcsönöket reklámozó és osztók mint pl.a provident
  Néhány hónappal ezelőtt a Nagy Megregulázás Kőzepette az Mszp képviselők még a saját kormányuk javaslatát is figyelmen kivül hagyták és további lehetőséget biztosítottak az uzsora kamatra hitelezőknek!”
 • 4. Árpád-házi 2010. április 05. 18:21
  „3. hozzászólás Abrafax 2010.04.05. 15:24

  Mélyen aludhattál az elmúlt néhány évben!”
 • 3. Abrafax 2010. április 05. 15:24
  „"1. Phobos 2010.04.05. 14:14
  Hirtelen minden pártnak fontos lettek határon túli magyarok, megvédnék a magyar földet, stb...
  Ki is mondta ezeket először ?"
  A LAKITELKIEK.
  AZUTÁN A FIDESZ.
  A Jobbik programja ollóval-ragasztóval készült. "Ctrl+C; Ctrl+V"”
 • 2. Reális 2010. április 05. 15:06
  „A jelenleg népszerű dolgokat a jobbik hozta be a köztudatba, a többi párt látva a problémák felvetésének nagy sikerét,csak átvette!Megható pl. a szocialisták igyekezete a választások előtt!Sugárzik belőlük a tenniakarás,a tettvágy!De kérdezem, 8 év alatt már mindent megcsinálhattak volna!Nem tették!Ezért takarodjanak!”
 • 1. Phobos 2010. április 05. 14:14
  „Hirtelen minden pártnak fontos lettek határon túli magyarok, megvédnék a magyar földet, stb...
  Ki is mondta ezeket először ? A jobbik...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mandátumhoz jutás az országos listáról

Az országgyűlési képviselők választásának első fordulójában, vasárnap a választópolgárok ugyan nem… Tovább olvasom