Kisalföld logö

2017. 09. 24. vasárnap - Gellért, Mercédesz 10°C | 17°C Még több cikk.

Szocialista helyi szervezetek Gyurcsány röpirata mellett

Több szocialista helyi szervezet egyetért a Gyurcsány Ferenc által készített és nemrég nyilvánosságra hozott több mint negyven oldalas elemzéssel, több helyen is megvitatják majd a dokumentumot. Erről a különböző helyi szervezetek pénteken tájékoztatták az MTI-t.

Kilenc somogyi pártszervezet - a kaposvári, a Kaposvár környéki, a tabi, a csurgói, a Nagyatád és környéki, a Barcs és környéki szervezetek elnöksége, a Somogy 2-es és 6-os választókerületi társulás elnöksége, valamint a párt Somogy megyei nőtagozatának elnöksége - közös közleményt adott ki, miszerint a baloldal megújulása, az elmúlt nyolc évvel történő szembenézés szempontjából, a sok kritika ellenére is nagyon jó irányvonalnak tartják Gyurcsány Ferenc "Röpirat a baloldalhoz, az MSZP-hez" című írását.
A közlemény kiadói úgy fogalmaztak: a röpirat nem egy egyszerű vélemény, hanem egységet alkotó elemzés. "Sokan igyekeznek súlytalanítani a párt és a jövő baloldala számára fontos értékelést, de hisszük, hogy az ehhez hasonló tartalmas vita vezethet ahhoz, hogy újra megtalálja a baloldal a magyar társadalomban a támogatóit, visszaszerezze a választópolgárok bizalmát" - áll a közleményben, amelynek aláírói szerint "fontos, hogy mindenki részt vegyen az elindított értékelési folyamatban, amelynek fontos részét képezi a volt miniszterelnök, pártelnök által elindított vita".
Az MSZP gyulai szervezete is üdvözölte a röpiratot. Tartalmával egyetértve reményünket, és elvárásunkat fejezzük ki, a tekintetben, hogy a leírtak megvitatása az MSZP megújulását, "rendszerváltását" segíti elő - olvasható közleményükben.
A párt komáromi városi szervezete szerint Gyurcsány Ferenc röpirata az MSZP megújulásának alapdokumentuma lehet, mert benne van a szembenézés a múlt hibáival, a megújulás szükségessége és annak tartalmi lényege is.
A zalai szocialisták körében eddig pozitív volt a fogadtatása Gyurcsány Ferenc vitairatának - mondta el az MTI-nek Baracskai József, a párt zalai elnöke. Személyes véleményét kifejtve arról beszélt, hogy örömmel vette az elemzést, mert az szerinte jó vitaanyagot jelent a párt megújulásához.
A zalai pártvezető úgy vélekedett, hogy a pártszervezeteknek vitára kell bocsátania ezt a vitaanyagot, átbeszélni a benne foglaltakat. Jövő héten az MSZP zalaegerszegi szervezetén belül civilek bevonásával is tárgyalnak Gyurcsány gondolatairól. "Beszélnünk kell a baloldaliság jövőjéről, hogyan képzeljük az új progresszív baloldalt, ami sikerrel vezethet a párt megújulásához, feltámadásához, váltópárti jellegének megtartásához" - fogalmazott a zalai szocialista politikus.
A debreceni szocialisták még nem alakították ki álláspontjukat Gyurcsány Ferenc volt pártelnök-miniszterelnök értékelő dolgozatáról - közölte Zsiros Zsolt, az MSZP városi elnöke az MTI-vel.
Tájékoztatása szerint két héten belül városi küldöttgyűlést tartanak, s ott fogalmaznak meg egyéni és testületi véleményt az elmúlt négy-, illetve nyolc év munkáját összegző értékelésekről, köztük a Gyurcsány Ferenc által írt dokumentumról.
Veres János, az MSZP Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei alapszervezetének elnöke, volt pénzügyminiszter az MTI-nek elmondta: a megyei szervezet jövő csütörtöki ülésén hoz állásfoglalást Gyurcsány Ferenc vitairatáról, illetve kilenc más értékelésről, elemzésről. Mint fogalmazott, a Gyurcsány-féle értékelés "csak egy a többi között".
A Fejér megyei szocialisták szerint nagyon fontos az elmúlt időszakban elkövetett hibák feltárása, de nem azért, hogy bűnösöket keressenek, hanem azért, hogy okuljanak azokból, s a jövőben előremutató, a választók bizalmának visszaszerzésére alkalmas politikát folytathassanak - mondta el Horváth András a párt megyei szövetségének elnöke.
A választásokat, s az elmúlt időszakot május 14-én megyei szövetségi ülésen vitatják meg a párt helyi küldöttei, s akkor döntenek a következő időszak tennivalóiról is.
A Gyurcsány Ferenc által készített és szerdán nyilvánosságra hozott több mint negyven oldalas dokumentum szerint az MSZP választási veresége nem véletlenekből, ármánykodásból, ellenséges összeesküvésből fakadt, hanem a pártból, a nyolc év kormányzásából, az ország állapotából. "És mielőtt még elfelejteném: önmagunkból, belőlünk vezető politikusokból, és természetesen belőlem is" - vélekedik a politikus.
Úgy látja: a stratégiai cél helyes volt, de a kampány hibás alapvetésből indult ki, és saját céljaihoz képest is elbukott. "A Fidesz győzött, de mi vertük meg magunkat, mert gyáván, ostobán politizáltunk" - fogalmazott.
A volt kormányfő dolgozatának első részében értékeli az elmúlt nyolc év kormányzását, és nem mellőzi a kritikus megjegyzéseket; azt összességében a nyugatos modernizációt szolgálónak látja, miközben kiáll a reformpolitika alapvető céljai, értékei és az őszödi beszéd "igaza" mellett. Véleménye szerint az ország gondjait nem az okozza, hogy letértek a 2006 előtt követett útról, hanem az, hogy ráléptek arra.
A röpirat második fele az MSZP politikájával és működésével foglalkozik. A párt működéséről szólva Gyurcsány az írja: a párt ma politikai értelemben dezorientált, szervezete meggyengült, vezetési, irányítási viszonyai korszerűtlenek, a tagság fogyóban, a tagok fele-harmada pedig egzisztenciálisan a politikából él.

Olvasóink írták

  • 1. szocdem 2010. május 11. 09:43
    „Elvtársak a nihilben!

    Mielőtt visszaakarjátok lopni a "baloldali" jelzőt, tájékoztatlak benneteket:

    A német Szociáldemokrata Párt a hétvégén észak-rajna-vesztfáliában győzött a választásokon. Annak ellenére, hogy az Ő Gyurcsányuk (Schrőder) 2005-ben megbuktatta Őket. És tudjátok miért??

    Azért, mert lecserélték Blairt, meg Giddenst újra Polányira. Amit Gyurcsány és Ti soha nem fogtok megtenni, hogy nehogy elessetek a neolibsi nemzetközi uzsorások által folyósított baksistól!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Átvette megbízólevelét Ivanics Ferenc

Pénteken a kapuvári városházán vette át országgyűlési képviselői megbízólevelét Ivanics Ferenc, a… Tovább olvasom