Kisalföld logö

2017. 11. 22. szerda - Cecília 4°C | 11°C Még több cikk.

Osztrák lapok a választásokról

A vasárnapi magyarországi választásokkal foglalkozott hétfői vezércikkében a Die Presse című osztrák lap, a Der Standard szintén kommentárt közölt a magyar belpolitikáról.

Az Ausztria felől Magyarországra érkező utas szemében talán nincs nagy szerepe annak, hogy nagyobb a szegénység és más a fizetőeszköz, a magyarok öntudata szempontjából viszont van - írta a konzervatív Die Presse cikkírója.

A magyar politikai és gazdasági rendszer húsz évvel a rendszerváltás után még mindig törékeny. A választások és a jobbra tolódás így csak egy epizódot jelentenek egy rejtett instabilitás történetében.

Ezúttal különösen radikális lett a politikai változás, mert a szociáldemokrata oldalról nyolc éven át elmaradtak a régóta szükséges reformok, és mert egy egész politikai rendszer abban a tévhitben élt, hogy a semmiből egy átfogó szociális és jóléti állam és virágzó gazdaság állhat elő. Meglehet, a jobboldali konzervatív Orbán Viktornál van a remény, de először neki is bizonyítania kell, hogy tanult első hivatali idejének hibáiból. 2002-ig mindenekelőtt a parlamentáris demokráciához való kétséges viszonyról tett tanúságot, akkori, pragmatizmus helyett döntő részben nemzeti szimbolikára irányuló politikája az ország mai gazdasági és önazonosság-válság alapját képezi - vélekedett a szerző.
A Fidesz elnöke ismét egy olyan országot fog kormányozni, ahol eddig sem a piacgazdaság, sem a demokrácia nem erősödött meg - írta.

Utalt Földényi F. László esszéista, műkritikus a Die Welt című német lapban megjelent írására, miszerint a magyarok 1956 után felültek egy élethazugságnak, kompromisszumot kötöttek a kommunizmussal.

Ez vezetett ahhoz, hogy a rendszerváltást sokkal kevésbé "felszabadulásként" érték meg, mint például a lengyelek vagy a csehek. Ennek a tévhitnek a következménye az is, hogy Magyarországon nem létezik olyan politikai társadalom, amely a jelentősen megerősödött jobboldali radikalizmus ellen fellépne.

A vasárnapi választás egy új magyar nacionalizmus alátámasztása, amelyben tévesen az országon kívül és belső csoportoknál keresik a válság okát. Az országot az államcsődtől megmentő Nemzetközi Valutaalap (IMF) cselekedeteit nem megkönnyebbülésként, hanem diktátumként fogják fel. Sok magyar "élethazugságában" belföldön csak egy hibás létezik: a romák, akikre a siker kerékkötőiként, a szegénység és bűnözés okozóiként tekintenek.

Ez az anyag, amelyből új társadalmi feszültségek erednek, de reformok alig. Orbán Viktornak az erős parlamenti többséggel megvan az esélye arra, hogy változtasson ezen valamit. Ez csak akkor sikerül neki, ha meghatározatlan nemzeti büszkeség helyett újra megalapozott önbizalmat és az önálló kezdeményezésben való hitet ad honfitársainak - fogalmazott a Die Presse vezércikke.

A liberális irányultságú Der Standard jegyzete Orbán Viktort idézte: "remélem, hogy hétfőn már egy új országban ébredünk fel". Hogy ez valóban megtörténjen - írta - , arról a Fidesz-elnöknek magának kell gondoskodnia. A szerző szerint a volt miniszterelnök sok ígéretet tett a kampány alatt, talán túl sokat is. Egymillió új munkahelyet ígért tíz év alatt, több hitelt a kis- és középvállalkozásoknak és kevesebb adót. Nem utolsósorban megszokott életszínvonaluk helyreállítását akarják a magyarok a válság után.

A Fidesz-elnök útja odáig gyakorlatilag aknamezőn keresztül vezet. Kivétel nélkül mindenkinek, aki Bajnai Gordon távozó miniszterelnököt követi, kevés mozgástere van. Húsz évvel a rendszerváltás után egyhangú konszolidációs munka ígérkezik. Így valószínűleg valamivel tovább tart egy napnál, míg Orbán Viktor egy új országban ébred. Előtte alighanem az fog történni, amit Peter Hammerschlag (osztrák író, kabarészerző) annak idején úgy fogalmazott meg: "a magyar szívnek sokat kell szenvednie" - írta a Der Standard.

Olvasóink írták

 • 6. elemér 2010. április 13. 13:41
  „O.V. gazdaságpolitikája egyezik a bukott G.W.B. gazdaságpolitikájával. Baj az ott van hogy ez egy ideologia és nem tudományos gazdaságpolitika. Adócsökentés kell a vállalkozóknak, befektetöknek és gazdagoknak, mert ök fejlesztik a gazdaságot és teremtik a munkát. Valóság az volt hogy munkát nem teremtettek, hanem nagyob állami adósságokat, mert a pénzt nem a gazdaságba fektették, hanem zsebredugták. Egy másik baklövés pedig az volt, hogy a piacnak és bankoknak szabad kezet kell adni, mert igy müxik jól a gazdaság. Ez a tévhit vezetett a világválsághoz. Mivel O.V. nem buta ember, már elöre tapogatózik hogyha nemsikerül kimászni az adósságokbol, akkor majd ujab kölcsönöket kaphasson, jobb feltételekkel. Nem szeretne úgy járni mint a Görögök, akik még nem másztak ki a gödörböl. Ez a globalizmus roppant komplikált és sokminden nem úgy történt meg történik mint ahogy azt szkértök elképzelték. Ott van Kina például. Pár éven bellül összeomlik az ingatlanpiacuk. Kinai gazdaság 60% az épittöipar. Épülnek a felhökarcolók, irodák lakások spekulációs befektetésekkel. Erre szükség nincs, meg nem is lessz és ezért azok üressen állnak. Befektetök viszont financirozzák mert mennek fel az árak. Mikor felébrednek a rémálambol, mindenki rohan és próbállja menteni a pénzét. Nagyon szépen halad a kinai gazdaság, oda ahova annak haladni kell, a gödörbe. Ezt nem én találtam ki, hanem azok akik ilyesmivel tisztában vannak. Charlie Rose T.V. interjun ezt végig néztem tegnap.”
 • 5. peterschwarcz 2010. április 12. 22:21
  „Most itt a lehetőség amire nagyon vártak, meg lehet mutatni hogy jobban tudják csinálni mint más!

  Ahogy ők mondják: "ITT AZ IDŐ"

  Hát igen itt akkor hátradőlök és élvezem az előadást, a végén vagy vastaps vagy fütty.

  Ki tudja előre .......................

  Majd meglátjuk...................”
 • 4. GYMS 2010. április 12. 19:22
  „Megvan a győzelem.
  Meglesz a kétharmad.
  Ennyi.”
 • 3. elemér 2010. április 12. 16:38
  „Igazság hogy a szocdem nem is tudott ott sokmindent csinállni, mert a Fidesz mindent ellenzett. Úgy viselkedtek mint a bunkók.”
 • 2. Korrekt5 2010. április 12. 14:57
  „Többek között a következöket irta az Osztrák lap:>>>>

  >>>>>Meglehet, a jobboldali konzervatív Orbán Viktornál van a remény, de először neki is bizonyítania kell, hogy tanult első hivatali idejének hibáiból. 2002-ig mindenekelőtt a parlamentáris demokráciához való kétséges viszonyról tett tanúságot, akkori, pragmatizmus helyett döntő részben nemzeti szimbolikára irányuló politikája az ország mai gazdasági és önazonosság-válság alapját képezi - vélekedett a szerző.<<<

  Ez a bizonyíték mindenre elég, a lehető legrosszabb személy aki most átveszi az ország vezetését.
  Ez a személy a kommunista iskola szülöttje és a lap szerint is sok minden nincs rendbe körülötte.”
 • 1. elemér 2010. április 12. 14:20
  „"A Fidesz elnöke ismét egy olyan országot fog kormányozni, ahol eddig sem a piacgazdaság, sem a demokrácia nem erősödött meg."

  A demokráciáknak sokféle változata van. Ide tartoznak a szociális igazságok is, amiröl O.V. nem beszél. Gazdaságpolitikája G.W.B. bukott filozófiáját követi, szövege pedig a nacionalizmust.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az államfőválasztás lesz a parlament első dolga

Feszített tempójú munka vár az új Országgyűlésre, amelynek első dolga a köztársasági elnök… Tovább olvasom