Premier az Orgonák Éjszakáján

2024.05.01. 06:16

Hazatért a barokk orgona Pannonhalmára - videó

Több mint kétszáz éves orgonamatuzsálem tért vissza a Pannonhalmi Főapátság falai közé. Ezzel a szerzetesközösség mind a négy történelmi orgonája megújult. Bár a kis méretű hangszereket zenészként nem könnyű megszólaltatni, május 18-án, az Orgonák Éjszakáján a három barokk orgona mégis együtt varázsolja majd el a közönséget.

Dániel Viktória

Az orgona restaurálása ritka kihívás még a hozzáértők számára is. Képünkön Bartis Szabolcs.

Fotó: Csapó Balázs

  • A matuzsálemi trió különleges koncerten együtt szólal meg május 18-án.

Újra a régi fényében ragyog a főapátság kétszáznyolcvan éves Corte-orgonája. A néhány héttel ezelőtt felújított, 1710 körüli Zorkovsky-orgona pedig a hazánkban ma fellelhető orgonák közül a harmadik legrégebbi. A két matuzsálemi korú hangszer a főapátság könyvtárában kap helyet egy harmadik, 2022-re szintén teljes rekonstrukción átesett, 1740–60 között készült Podkonicky-orgona mellett.

– Nehéz feladatnak nem neveznénk, de mindenképpen kihívás. Alig néhány ilyen régi hangszer van már csak meg. Harminc év alatt alig négy-öt ilyennel volt dolgunk – mondták el Bors László és Bartis Szabolcs orgonaépítő-mesterek. – Örömteli, hogy itt, a Pannonhalmi Főapátságban van rá igény, hogy megmentsék ezeket a régi hangszereket.

– A Corte-orgona korábban már átesett egy restauráláson, most elsősorban szerkezeti elemeket kellett újjáépíteni vagy javítani. Többek közt új levegő- rendszert és sípműveket szereltünk be. Emellett át is hangoltuk, hogy együtt lehessen használni a másik barokk hangszerrel. A most visszatérő Corte-orgona feltehetően a készítőjéről kapta nevét. A kétezres évek elejétől 10 évig szentélyorgonaként szolgált a főapátságban.

Az orgonák Szigeti Kilián bencés szerzetes orgonagyűjteményének részét képezik, aminek történetéről Rózsás Mátyás bencés diák készített dolgozatot a Tudományos Diákköri Konferenciára. – Nagyon más érzés ezeket a régi hangszereket megszólaltatni, mint a modern mechanikus orgonákat. Pici mozdulatokkal kell játszani rajta, nagyon pontosnak és differenciáltnak kell lenni – mondta el Kiss Zsolt, a pannonhalmi bazilika karnagya, orgonaművész, aki Dejcsics Konrád atyával, a főapátság kulturális igazgatójával közösen szorgalmazta a hangszerek felújítását.

A munkálatokat Homolya Dávid orgonaszakértő és orgonaművész felügyelte. A több száz éves orgonák nemcsak a koruk, hanem hangzásuk miatt is különlegesek. Mindhármat úgy rekonstruálták, ahogy azt egykori építőjük megálmodta, azaz a korabeli barokk hangzásvilágot keltik életre.

Az Orgonák Éjszakáján, május 18-án egy koncerten, egy estén szólalnak meg együtt Pannonhalmán. A felújított Corte- és a Zorkovsky-orgonák ráadásul ezen az alkalmon mutatkoznak be először a nagyközönség előtt. A negyedik, szintén felújított, barokk orgona a Főapátsági Orgonahangverseny-sorozat június 22-i alkalmán, a Múzeumok Éjszakáján hallható a Boldogasszony- kápolnában.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában