Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Forsense: a Jobbikot és az LMP-t segítette a fiatalok aktivitása

A korábbi választásokon megszokottnál több fiatal vett részt a vasárnapi voksoláson - derül ki a Forsense kutatásából. Az intézet szerint ez az LMP-nek és a Jobbiknak kedvezett.

Az MTI-hez kedden eljuttatott felmérés szerint közös a két, újonnan parlamentbe jutott pártban, hogy szavazóik csaknem fele 35 év alatti, és csak 10 százalékuk 55 év feletti. Mindkét párt támogatóiról elmondható, hogy a 2006-os országgyűlési választáson mintegy 30 százalékuk még nem szavazhatott - olvasható az elemzésben.

A Forsense adatai alapján a 24 év alattiak körében a Jobbik és az LMP a választók megközelítőleg 40 százalékának a szavazatát megszerezte, miközben a teljes szavazó népesség 24 százaléka voksolt rájuk.

A korábbi voksolások tapasztalata az volt, hogy a fiatalok kisebb arányban mennek el szavazni, mint az idősebb korosztályokhoz tartozók. A választás napján végzett Forsense-kutatás szerint ebben változás történt: a szavazáson részt vevő 35 év alattiak aránya megegyezett a teljes lakosságon belüli arányukkal.

Az intézet elemzésében az is olvasható, hogy a választópolgárok mintegy 10 százaléka szinte csak az utolsó pillanatban döntött egyik vagy másik politikai erő mellett.

Az MSZP-szavazók 90 százaléka bevallása szerint mindig is a szocialistákra szavazott - áll az elemzésben. Ebből az is következik, hogy a szocialista párt szinte egyáltalán nem tudott új szavazókat mozgósítani.
Az MSZP támogatói bázisa ráadásul az idősebb korcsoportokra szűkült: a párt szavazóinak kétharmada 55 évesnél idősebb - írja a Forsense elemzése, hozzátéve: a szocialista szavazók fele szakmunkás végzettségű vagy legfeljebb nyolc általánost végzett.

Ezzel szemben a Fidesz - miközben szavazóinak negyedét az elmúlt négy évben szerezte meg - az utolsó hetekben is tudott szimpatizánsokat gyűjteni. A pártra voksolók egytizede csak a választás előtti utolsó hónapban döntött; körükben azok vannak többségben, akik a Fidesz és a Jobbik között ingadoztak.

A párt a legtöbb támogatót a 45 és 54 év közöttiek táborában mondhatja magáénak, de a Forsense elemzése szerint vasárnap a nyugdíjasok körében is felülmúlta az MSZP-t.

A kutatás alapján a Jobbik bázisának mintegy 60 százaléka az utóbb tíz hónapban sorakozott a párt mögé, a radikális párt választóinak 10 százaléka pedig az utolsó pillanatig mérlegelte szavazatát.

Egy-két héttel a választás előtt az LMP szavazóinak mindössze kétharmada tudta biztosan, hogy a Lehet Más a Politikára szavaz, a biztos bejutáshoz és a 7 százalék feletti eredményhez szükséges egyharmadot az utolsó napok hozták meg számára - olvasható a Forsense elemzésében.

Eszerint az LMP szavazótábora a leginkább kvalifikált: a párt választóinak 25 százaléka diplomás, további 60 százalék érettségizett. A Jobbik táborának legfontosabb karaktervonása pedig, hogy körükben kétharmadot is meghaladja a férfi szavazók aránya.

A Forsense adatai alapján a második fordulóban a vasárnap szavazók 87 százaléka venne részt biztosan. Az LMP tábora tekinthető a legkevésbé aktívnak, körükben 55 százalék ígéri biztosra a részvételét: 25 százalékuk még nem tudja, milyen pártállású jelöltre szavazna, 20 százalék a Fideszét, 10 százalék pedig az MSZP-ét támogatná.

Olvasóink írták

 • 6. vitriol2 2010. április 20. 06:58
  „5. háté 2010.04.14. 20:46 - jol vagy ? neked tényleg nincs "jobb" válaszod, mert amit irogatsz-itt is- nem más mint egy jobb(ikuS() szintü válasz.”
 • 5. háté 2010. április 14. 20:46
  „Ezelőtti szavazáskor: maszop jelölt ---szadesz!

  Mostani szavazáskor: fityesz jelölt---elempé!

  Véletlenek nincsenek!”
 • 4. mámiáti 2010. április 14. 14:48
  „Mi ez a nagy fanyalgás !!!!
  A szavazófülkében lehetett dönteni, mitől olyan nagyon jó kikezdeni a másikat vagy a másságot ??”
 • 3. Goldmund 2010. április 13. 23:19
  „Ma már boldog-boldogtalan diplomás lehet. Akkor is, ha buta, mint a sötét éjszaka. Így enyhe félmosollyal fogadom a kövéleménykutató következtetését, hogy az LMP szavazói a "legkvalifikáltabbak".”
 • 2. háté 2010. április 13. 19:30
  „Szerintem, felesemigaz az okoskodásnak. --és még komoly pénzt is kapnak érte.

  Az elempére a buzik és drogosok aktivitása kellett.
  Bizony egy-kétszer a hányinger kerülgetett,a másságát kicsit titkolni akarók színészkedésén.
  Bizony nem érettségizettnek, -diplomásnak néztek ki.”
 • 1. Reális 2010. április 13. 17:26
  „Na ezért fog kimúlni az mszpé 4 év múlva!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Seres Mária: a Civil Mozgalom letette a névjegyét

Lelkesen és lendületesen folytatja az elkezdett munkát a Civil Mozgalom, amely "a kampányban… Tovább olvasom