Kisalföld logö

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -2°C | 4°C Még több cikk.

Formailag és tartalmilag is ellenőrzik az ajánlószelvényeket

Formailag és tartalmilag is ellenőrzik a választási szervek az összegyűjtött ajánlószelvényeket, hogy kiszűrjék a hibás adatokkal kitöltött szelvényeket és a többes jelöléseket.

Az országos ellenőrző rendszer érvényteleníti a választók többes ajánlásait. Ez például abban az esetben fordulhat elő, ha valakinek a postaládájából kilopták ajánlószelvényét, és a nevében leadták, miközben új ajánlószelvényt kért a jegyzőtől, és azt ő is leadta.

Ebben az esetben a választó mindkét ajánlását érvénytelenítik, akkor is, ha a történtekről nem tehet.

Az azonban - legalábbis az Országos Választási Bizottság állásfoglalása szerint - nem fordulhat elő, hogy egy jogerősen jelöltként nyilvántartásba vett indulónak azért törlik a nyilvántartásba vételét, mert a többes jelölések miatt a szükséges ajánlások száma az előírt mennyiség alá csökken.

Akit tehát nyilvántartásba vettek, és az erről szóló határozat jogerőre emelkedett, felkerül a szavazólapra, tehát indulhat a választáson.

Az ajánlószelvények ellenőrzése két fontos részből áll. Először ránézésre és tapintásra ellenőrzik a papírokat, nem másolással készültek-e. Az Országos Választási Iroda (a korábban tapasztalt visszásságok miatt) biztonsági elemekkel védi az ajánlószelvényeket: így például elhelyezték Magyarország közigazgatási térképének perforációját az ajánlószelvény jobb felső sarkában, és eleve színes betűkkel nyomtatták az ajánlószelvényeket. Emellett "Önkormányzati képviselők választása 2010" alnyomattal védik a hamisítások ellen az ajánlószelvényeket és választástípusonként különböző (piros, zöld és sárga) színcsíkot helyeztek el a szelvények bal oldalán. Így azokról még színes fénymásolóval sem lehet jó minőségű másolatot készíteni.

Ellenőrzik azt is, hogy minden adatot kitöltöttek-e az ajánlószelvényen, és hogy van-e rajtuk aláírás. Ha ezen a szűrőn a szelvények "átmentek", következik az adatok hitelességének ellenőrzése.

A szelvényeken szereplő adatokat a helyi választási bizottságok mellett működő választási irodák ellenőrzik külön-külön. A feltüntetett adatokat az iroda munkatársai egy számítógépes program segítségével egyeztetik, és ha eltérést találnak, az ajánlást érvénytelenítik. Ellenőrzik azt is, hogy az ajánlónak van-e választójoga.

Érvénytelen az ajánlás, ha a választópolgár ajánlószelvényen feltüntetett lakóhelye nem egyezik a lakcímnyilvántartásban szereplővel, ha hibásan tüntette fel a saját nevét, vagy ha rosszul írta le a személyi azonosítóját. Gyakori hiba, hogy az ajánló a 11 jegyű személyi azonosítója helyett a személyiigazolvány-számát tünteti fel az ajánláson, vagy nem írja alá az ajánlást. Ezek az ajánlások érvénytelenek.

Az ajánló aláírásának hitelességéről azonban az ellenőrzés során nem tudnak meggyőződni, így egy többes ajánlásnál nem tudják megállapítani, melyik jelöltre adott ajánlás az igazi.

A választási irodáknak valamennyi ajánlószelvényt egytől egyig ellenőrizniük kell, nem elég szúrópróbaszerűen összevetni az adatokat, mint a népszavazási ívek esetén. Ez adott esetben, amikor egy-egy jelöltre "túlgyűjtenek", a választási iroda munkatársaira jelentős munkaterhet ró, mert az ajánlások ellenőrzésére - a korábbi választásokkal ellentétben - mindössze két napjuk van.

Az önkormányzati választáson a polgármester- és képviselőjelölteknek a települések lakosságszámától függően eltérő számú ajánlószelvényt kell összegyűjteniük szeptember 3-án 16 óráig. A megyei listák állításához is ajánlószelvényeket kell összegyűjteniük a jelölőszervezeteknek, a megye települései (a megyei jogú várost ide nem értve) választópolgárainak legalább 1 százalékát.

A megyei közgyűlés választásában a megyei jogú városok lakói nem vehetnek részt, mivel az önkormányzat ugyanazt a feladatot látja el, mint a megyei közgyűlés, ezért itt nem szavaznak a megyei közgyűlés tagjaira: csak polgármestert és képviselő-testületet választanak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az LMP-nek nincs takargatnivalója

A kuruc.info szélsőjobboldali portál és a Jobbik vádjaival ellentétben az LMP semelyik tagja sem… Tovább olvasom