Kisalföld logö

2017. 08. 23. szerda - Bence 14°C | 23°C Még több cikk.

7500-an szavaznak máshol

Összesen 7500-an nem a lakóhelyükön, hanem a bejelentett tartózkodási helyükön szavazhatnak a vasárnapi önkormányzati választáson - mondta Sári Miklós, az Országos Választási Iroda (OVI) vezetője szombati, a választási felkészülésről tartott nemzetközi sajtótájékoztatóján.
 
Az állandó lakcímük helyett a tartózkodási helyükön voksolók megoszlanak a közel tizenegyezer szavazókör között, így várhatóan nem lesz sorban állás.

A jogalkotó törekvése az volt, hogy az önkormányzati választáson az önkormányzat életében érdekelt emberek szavazzanak, ezért sokkal szigorúbbak az igazolással szavazás feltételei, mint az országgyűlési választáson.

Az országgyűlési képviselők választásán bárki kérhet igazolást, ha a szavazás napján nem tartózkodik lakóhelyén, és ezt már előre tudja, a választó pedig megkötés nélkül bármely másik településre kérhet igazolást.

Ezzel szemben az önkormányzati képviselők választásán csak azok kérhettek igazolást, akik a lakóhelyükön kívül bejelentett tartózkodási hellyel is rendelkeznek, és ők is csak abban az esetben szavazhatnak az utóbbin, ha azt június 16-át megelőzően jelentették be, és az a szavazás napjáig nem szűnik meg.

2006-ban körülbelül 3500 igazolással szavazó volt az önkormányzati választáson (a 2010-es országgyűlési választáson pedig 57 ezer).
Igazolást péntek 16 óráig lehetett kérni, eddig az időpontig a jegyzők összesen 7500 igazolást adtak ki.

Az igazolás kiadása után nincs lehetősége a választónak arra, hogy meggondolja magát, és mégis a lakóhelye szerinti szavazóhelyiségben szavazzon, vagyis csak ott szavazhat, ahová az igazolást kérte. Ha mégis a lakóhelye szerinti szavazókörben jelenne meg, ott a szavazatszámláló bizottság sem engedhetni meg, hogy voksoljon.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Önkormányzati kisokos

Tovább olvasom