Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

21 kisebbségi választás marad el az országban

Huszonegy kisebbségi választás marad el vasárnap, mert a jelölőszervezetek nem jelentettek be elegendő számú jelöltet a választás megtartásához, illetve mert a bejelentett jelöltek időközben visszaléptek.
A kisebbségi választást akkor tűzte ki a helyi választási bizottság augusztus elejéig, ha a kisebbségi választói jegyzékben a választás kitűzésének napján legalább 30 választópolgár szerepelt. A települési kisebbségi választáson független jelöltek nem indulhatnak, kizárólag jelölőszervezetek állíthatnak jelöltet, a jelölteket a helyi választási bizottságoknál szeptember 3-án 16 óráig lehetett bejelenteni.

A választás megtartásának feltétele, hogy legalább négy jelölt induljon; ha nincs jelölt vagy a jelöltek száma négynél kevesebb, a választás elmarad és már csak a következő általános választáskor van mód települési kisebbségi önkormányzati választás megtartására.

A jelöltállítás lezárultakor, szeptember elején még úgy tűnt, 12 választást nem lehet megtartani, mert a jelölőszervezetek nem állítottak elegendő jelöltet. Akkor még úgy látszott, négy szlovák kisebbségi választás marad el: a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Martonyi, Szendrő, Szendrőlád és Szinpetri településen nem sikerült elég jelöltet állítani.

A szeptember elejei adatok szerint három kisebbségi választás marad el a cigány kisebbségnél: a cigány kisebbség esetében a Pest megyei Tóalmás, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Győrtelek és Tiszakerecseny településen nem sikerült legalább négy jelöltet állítani.

Szeptember elején még úgy tűnt, két választás marad el a német kisebbségnél: Baranyában Oroszló, Fejér megyében Bicske marad kisebbségi önkormányzat nélkül. Két választás elmaradása volt nyilvánvaló a szlovén kisebbségnél is, mindkettő Borsod-Abaúj-Zemplén megyében: Miskolcon és Szalonnán, egy választás elmaradása pedig a horvátoknál: szintén Borsodban, Abaújszántón.

Az OVI szombati adatai szerint a jelöltek kiesése miatt elmarad még a bolgár kisebbségi választás a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Kisújszálláson.

A cigány kisebbségnél a már említett hármon kívül további nyolc választás marad el a jelöltek kiesése miatt: Bács-Kiskunban Madaras és Öregcsertő, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében Gadna és Izsófalva, Győr-Moson-Sopronban Győrság és Iván, Somogy megyében Mesztegnyő településeken, illetve a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében pedig a már tudott két településen túl mellett Nagyszekeresen sincs elég jelölt.
Ez tehát azt jelenti, hogy 21 településen - bár kiírták a választást - megfelelő számú jelölt hiányában nem lesz kisebbségi választás vasárnap.

Vasárnap tehát a 13 kisebbség összesen 2.321 kisebbségi választást tarthat meg.

Olvasóink írták

  • 2. engel 2010. október 03. 19:03
    „nem kár értük”
  • 1. háté 2010. október 02. 17:45
    „Azért mert nincs rájuk szükség!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tápon elmarad a képviselőválasztás

Tovább olvasom