Kisalföld logö

2018. 08. 18. szombat - Ilona 18°C | 29°C Még több cikk.

Mecsetet keresnek a csókaikői vár területén

A hét végén kirándultam a Mór mellett fekvő, gyönyörű környezetben álló Csókakőre s az ott található várhoz. Délelőtt 11 óra volt, a nap teljes erejével sütött, Mire felértem bizony csökkent a súlyom egy pár kilóval. De megérte!Csodálkozva néztem, hogy milyen épitkezés folyik ott. Jó természetemhez híven nem állhattam meg, hogy meg ne tudjam: milyen munka folyik ott...

Amit megtudtam, megosztom veletek is.

A régészek reményei szerint még ezen a nyáron előbukkanhatnak annak a török mecsetnek az alapjai, melyre a híres török világutazó, Evlia Cselebi leírásaiban találtak utalást. Ezekre a leírásokra és egy 1690-es évekből származó térképre alapozva kezdődött meg a feltárás július elején. Talán még a nyáron előbukkannak a mecset alapjai, de szép számmal kerültek elő használati tárgyak is.

Fotó: Márkus Hilda
Fotó: Márkus Hilda

Hatházi Gábor a híres török világutazó, Evlia Cselebi 1663-ban készült történeteiben olvasott először arról, hogy a csókakői várban török mecset lehetett. Egészen pontosan arról írt Cselebi, hogy a várban járva hallotta a müezzin énekét. Hatházi Gábor hitte is meg nem is ezt az állítást, lévén Cselebi állítólag szeretett túlozni útibeszámolóiban.

Később azonban a karlsruhei levéltárban az 1690-es évekből származó térkép került a kutató kezébe, ezen a váralaprajzon pedig pontosan bejelölték a mecset helyét az alsóvárban. Van még egy hivatkozás, ami megerősítette a régészt ásatásai sikerében: egy 17. századból származó zsoldlista, amin szintén szerepel egy müezzin említése, aki fizetést kapott.

Mindezen adatokra alapozva kezdődött meg a feltárás, amit a régészcsoport ott folytat, ahol tavaly abbahagyott. Kovács Gyöngyi a külső várfalnál kelet felé mutatja az irányt, ahonnan a felsővárból leomlott törmeléket elszállítják, mintegy hatméteres sziklás, kőtörmelékkel borított sávot akarnak egy hónap alatt megtisztítani.

Fotó: Márkus Hilda
Fotó: Márkus Hilda

A kőhalmok alól reményeik szerint előbukkan a 15. századi agyagágyba épített törökkori kövezett járószint is, ami a Kaputoronytól vezet a bejáraton kereszül az eredeti feljáróig, amit szintén az elkövetkező négy hétben szeretnének kibontani. A legnagyobb szenzációnak mindemellett azt tartanák, ha előbukkanna július végére a mecset alapja. További források az 1618 és az 1643-as évekből egyébként az alsóvár esetében gazdag leletanyagról tanúskodnak: pincékről, kazamatákról, műhelyekről, kaszárnyaépületekről, istállókról tesznek még említéseket.

Fotó: Márkus Hilda
Fotó: Márkus Hilda

Kíváncsian várjuk a feltárásokat!

Márkus Hilda
Székesfehérvár

Olvasóink írták

 • 1. Magyari 2008. július 31. 20:59
  „A régészekkel csupán egy a gondom, de valószínűleg másoknak is!
  Ingyenélő társaság, akik a tulajdonosok pénzéből túrnak, ásnak,
  kutakodnak! Ha egy ház épül és cserepeket találnak a helyszínen,
  akkor kötelesek a régészeti feltárásokat teljes egészében finanszírozni a tulajdonosoknak, sajnos ilyen ocsmányak a törvényeink! Európában
  nincsen hasonló eljárás! Ráadásul az előkerült tárgyak nagy része
  megtisztítatlanul hever sokszor az idők végezetéig a dohos múze-
  umi pincékben, onnan meg a jó ég tudja hová kerülnek! A madarak
  sokfélét csipognak ezzel kapcsolatban! Erről senki nem mer beszélni!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Agymosás

Pár napja ismét fokozott Turul lázban ég az ország. Vérre menő viták folynak, kocsmákban,… Tovább olvasom