Kisalföld logö

2017. 11. 24. péntek - Emma 3°C | 9°C Még több cikk.

IX. Határontúli Magyar Összművészeti Fesztivál Győrött

Pénteken délután 5 órakor immáron kilencedik alkalommal tartották azt a megnyitó ünnepséget, amely összekötő kapocsként szolgál a határon innen és túl élő magyarjaink között.
Az ünnepélyes Fesztivál - és kiállítás megnyitón elsőként Gulyásné Lencsés Lívia a Petőfi Művelődési Ház munkatársa szólt a megjelentekhez.

Ezt követően Rózsavölgyi László Győr Megyei Jogú Város Oktatási - Kulturális - Sport és Turisztikai Bizottságának elnöke szólt, aki többek között beszélt arról, hogy a kultúrát nem lehet örökölni. A magyar elődeink kultúrája hamar feledésbe merül, ha nemzedékünk újra meg újra nem teremti meg önmagának.

Rózsavölgyi László elmondta, hogy ebben az újrakezdésben segítenek az alkotók, akik a mostani kiállításra készültek munkáikkal. A művészet nem más, mint egy lépcsőfok egy jobb világ felé. Azzal, hogy Győr immáron kilenc éve invitálja a külhoni alkotókat a kultúra városába, hosszú távú elkötelezettségét jelzi a városnak.

További képekért kattintson ide!

Takács Zsolt a Harmónia Művészeti Központ Főigazgatója nagy tiszteltetésnek érzi azt, hogy kilencedik alkalommal tudott a Petőfi Sándor Művelődési Ház teret adni ennek a rendezvénynek. Takács úr a rendezvény fontosságáról is tett említést. Arról is beszélt, hogy miért fontosak az ilyen rendezvények. Azon túl, hogy a Kárpát - medencében egy kultúrát őrzünk, és próbálunk átadni, nagyon gyakran elhangzik az a szó, hogy válság. Az egyetlen dolog azonban amihez mindig hozzányúlhatunk, ahol menedéket találunk, ez a mi kultúránk. Ez a fesztivál mindezeket próbálja összefonni, mint ami a szemnek a szem által vizuális kultúrának, a fülnek a hangversenyek által vagy akár a költészet vagy éppen egyéb rendezvények kapcsán. Takács Zsolt arra buzdította a megjelenteket, hogy minnél többen jöjjenek el a rendezvényekre, hogy sokan érezhessék a kultúra édes melegét.

Szabó Béla fotóművész a fesztivál keretében megnyíló fotókiállítást nyitotta meg. A művész megtiszteltetésnek tartja, hogy hatodik alkalommal személyesen nyithatja meg a kiállítást. Mint fotográfus és mint közösségszervező ember, fontosnak tartotta a kapcsolattartást a határainkon túl élő nemzettársainkkal. Ezúttal a kiállítók között tudhatjuk: a Sepsiszentgyörgyi Mohos Fotóklub , Schreiner Károly fafaragó, Páll Ágoston korondi fazekas mester, Bencze Márton székelyföldi gyapjúkészítő, Bárczi Erika és Hargitay-Nagy Zsuzsa „Igéző" című viselet kiállítását, de Bándy Vörös Katalin képzőművészeti kiállítása is szerepel a palettán. Láthatnak a kiállításra látogatók válogatást a XII. Csallóköz Színes Ceruzák nemzetközi óvodás képzőművészeti verseny alkotásaiból is.


Fotók,videó és szöveg: Gulyás Attila

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ez milyen! Így kell parkolni a Répce utcában? - fotóval

Ismét egy parkolási gyöngyszemet kapott lencsevégre olvasónk. A szabálytalan autós Győrben, a Répce utcában "próbálkozott". Tovább olvasom