Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Elkezdődött a Bácsai-tó kotrása - videó, fotók

Lényegében húsz év előkészületi munkálatai válnak valóra Bácsán: a medret mélyítik, a partot rendezik.

A "Szigetközi mentett oldali és hullámtéri vízpótló rendszer ökológiai célú továbbfejlesztése" című projekt kivitelezési munkálatai elkezdődtek a Bácsai-tónál.

Uniós forrásból a Környezet és Energia Operatív Program keretén belül lehetőség nyílt komplex vízvédelmi beruházások megvalósítására. Az Éduvizig pályázatot készített. A kétfordulós projekt első fordulójának 100 százalékos támogatását 2008-ban pályázat útján nyerte el az Éduvizig.

A projekt Alsó – Szigetköznek a vízhiányos állapotából adódó problémáira fog megoldást adni. Elsősorban ökológiai célú, de ár- és belvízvédelmi szempontból, valamint potenciális öntözési és idegenforgalmi és jóléti szempontból is kedvezőbb helyzetet fog teremteni.


Videó: Gulyás Attila


A bácsai részönkormányzat elnöke, Bárány István arról tájékoztatott, hogy sikerült megegyezniük a természetvédelmi hatóságokkal, így elkezdődhetett a Bácsai-tó kotrása.

Első szakaszban a meder mélyítése van folyamatban és a part rendezésére kerül sor. A tervek szerint, az egyik oldalon megmarad érintetlenül a nádas, amit félsziget fog elválasztani a kotort medertől.

Itt táblarendszerrel színesített tanösvény lesz kialakítva, melynek folytán a legnagyobb szélességben az Ergényi-lakótelepig fog megvalósulni, változatos partszakasszal a Bácsai-tó.


Elkezdődött a Bácsai-tó kotrása - fotók: Tudósító

Bárány István tolmácsolta valamennyi ott élő és a munkákban bármilyen téren részvevők örömét, hiszen sikerült a természetvédelmi érték megőrzését szolgáló megoldást megtalálni. Ennek eredményeképpen a természetvédelmi hatóság engedélyezésével a munkálatok jelen pillanatban kezdeti fázisába léphettek.

"Sok munka van még hátra, rengeteg a tennivaló, de megéri a fáradtságot, hiszen az elkészülést követően valamennyien örömünket lelhetjük a Bácsai-tó környékében" - mondta Bárány István, a bácsai részönkormányzat elnöke.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Na, mit talált Olvasónk az üres Lajta-mederben? Egy bőrfotelt! - fotó

˝Sajnos, a híd alatt kidobott bőrfotel a mosonmagyaróvári malom közelében!˝ Tovább olvasom