Kisalföld logö

2017. 11. 25. szombat - Katalin 4°C | 14°C Még több cikk.

Az Andaui-hídról, emlékműveiről és az odavezető út minőségéről

Andaunak, illetve az Andaui-hídnak jelentős történelme van, melyet bizonyára minden kapuvári, illetve - egykori - mosontarcsai lakos ismer.
A helynek 53 éves múltja van, melyet emlékoszloppal és egy emlékművel is megáldottak. Szomorú tény, hogy a korábban említett oszlop mára már csak "emlék"; a természet ereje romba döntötte. Bízom abban, hogy hamarosan rekonstruálják és újra csodálhatják az idelátogató turisták.Fotók: Tudósító
Fotók: Tudósító

Nyár folyamán az Andaui-hídhoz vezető, rossz minőségű utat feltöltötték kavicsos-homokos közeggel, ami szinte járhatatlanná tette. A homok helyenként a kerékpárosokat nagy mértékben veszélyezteti, hiszen a kerék megsüllyedése a kerékpár irányíthatatlanságához vezet. Mindemellett aki viszont a sétát választja, az felejthetetlen élményben részesülhet, a Fertő-Hanság Nemzeti Park különleges élővilága révén, valamint nem kell tartania az út járhatósága miatt.

Olvasóink írták

 • 10. janka 2009. december 04. 13:56
  „Ha valakit érdekel a téma nézze meg ezt a videót:http://acsalag.network.hu/video/kozossegeink/56os_emlektura_kellner_lajossal
  sokmindent elárulnak a képek, a helyszínen készültek egy bácsiról aki 56 óta először járt ott”
 • 9. fortuna54 2009. december 01. 19:30
  „Bocs,mind az ottmaradt,akartam irni.”
 • 8. fortuna54 2009. december 01. 19:27
  „A kesergés nem ad kenyeret,dolgozni kell.Biztositlak,én többet tudok az ottani helyzetröl,mind te.Különben nem emlékszem,hogy valamikor melátogattalak volna.A fogadást is elvesztetted volna,mert igenis vittem valamit a hidra.Györtöl gyalogolva,fiatalon jöttem át a hidon,és ösz fejjel,feleségem,és unokám kiséretével mentem vissza.Nekem többet jelent az a hid,az ottmaradt kesergöknek,nyomorgóknak.”
 • 7. gyugyu1 2009. december 01. 15:07
  „T fortuna 54 ! Nagyon gyenge ez a duma ! Távolbaszakadt hazánkfia, ha többet tudnál az itthoni helyzetről nem lennél ilyen fennhéjázó ! Csak hogy tudd, ha én is meg a többiek is elmentünk volna neked most nem lenne hova hazalátogatni ! Kereseregtünk,nyomorogtunk nyeltük könnyeinket de maradtunk és küszködtünk de itt élünk ! De fogadni mernék rá igy látatlanban hogy még csak eszedbe sem jutott,hogy egy csokor virágot vagy ne adj isten egy kis koszorut vigyél magaddal a megemlékezés helyszinére ! Ennyit rólad !”
 • 6. fortuna54 2009. november 30. 19:54
  „gyugyu-gyugyu.Engem a szüleim neveltek fel,becsületes magyarnak.Nem verem a nagy magyar mellemet,és nem állok le veled vitatkozni.Csak kérdeztem,ki kért töled valamit?Inkább igyekez javitani a helyzeteden,ha szarul élsz.”
 • 5. gyugyu1 2009. november 29. 17:30
  „T. fortuna 54 ! Nem megsértődni kellene hanem tenni azért,hogy a magyar oldalon ne ilyen legyen !! Én nem megsérteni akartam a tisztességes embereket akik elhagyták az országot / sok volt köztük a köztörvényes bűnöző is / csak arra hivtam fel a küldföldre "szakadt hazánkfia"-i figyelmét,hogy ne mivelünk /akik ittmaradtunk és szarul élünk / akarják megfizetetni az emlékeiket !! Lehet alapitvány-t összehozni ,lehet adakozni /pfujj !/ lehet egyéni felajánlással maradandó emléket állitani !! Ha az" ittholrekedteknek" nem a napi megélhetés lenne a legnagyobb gondja biztos jutna nemes célokra több is !! A mi nyomoruságunkból ne akarjon senki" magának" emlékhelyet épiteni ! Ki lehet nyitni a bukszákat,csekkfüzetet és valamit vissza hálálni annak az országnak ami igy vagy ugy de felnevelte Önöket,nem csak verni a" nagymagyar " mellüket !! Tessék itt a lehetőség !!”
 • 4. CsakZsófi 2009. november 26. 11:28
  „Ezt nem hiszem el!!!!!
  történelmünk fontos helyszíne és ennyire elhanyagolják....tavaly nyáron bicajoztam el arra felé a Hanság felől (földutakon) illetve Madárvárta felől(Farádról),már akkor is rossz állapotban volt az emlékoszlop...
  Ennyire nem törődni országunk múltjával,emlékeivel elszomorító számomra,igaz csak 20éves vagyok...
  osztrák részen pedig jó minőségű út,az út szélén a "szobrok" megóvva...
  sajnos ez a mai Magyarország.....illetve inkább csak a vezetősége.......”
 • 3. fortuna54 2009. november 25. 18:18
  „Én az osztrák oldalon kerestem fel 52év után a hidat.Ott minden rendben van.Nyugati magyar szobrászok müvei diszítik,az oda vezetö utat.Amit irsz,nagyon bántó az 56-os magyarok részéröl.”
 • 2. gyugyu1 2009. november 25. 10:41
  „Talán költhetnének az emlékhelyre a hazánkból kiszakadó,külföldre szakadt hazánkfiai ! Ne az államtól várják a megoldást !Ők lépten a jobb világba vezető "deszkákra " /akarattal vagy kényszeritve / maguk mögött hagyva a szegénységet . Hát most csöpögtessenek vissza valamit a "hála " dollárjaikból !! Ne tőlünk csóróktók várják a lábgyomaik megörökitését !!”
 • 1. slovakkiller 2009. november 23. 21:24
  „Kár az útért.Tavasszal odasétáltunk a magyar oldalról.Egy óra gyalog oda-vissza.Bezzeg az osztrák oldalon tüköraszfalt,kiépitett pihenő,múzeum.Akkor egyáltalán kinek is az emlékhelye a hid??A friccek a túloldalon csak lestek a semmiból elősétált sógorok láttán.Kiváncsi lettem volna ,hogy a hansági főcsatornán horgászgató,táplizó sógoroknak milyen engedélyük volt....(sengeni-nyúlcipős?).”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felújított körforgalom, ott felejtett táblák

Sopronban már több hónapja elkészült a virágvölgyi körforgalom, köszönjük. A jelzőtáblákat viszont… Tovább olvasom