Kisalföld logö

2018. 08. 16. csütörtök - Ábrahám 17°C | 28°C Még több cikk.

A kerékpárút miatt vágták ki a diófákat

Mosonmagyaróvár és Rajka között kerékpárutat építenek. A Mosonmagyaróvár melletti két kilométeres távon döbbenetes látvány fogadja az arra haladókat: a kivágott fák sorban fekszenek az út szélén - írta tudósítónk. Utánajártunk.
Miért kellett kivágni 73 ép, egészséges fát (termő diófát)? Nem lehetett volna egy méterrel odébb kimérni az utat?

Egyébként is kerékpározni árnyékos úton sokkal kellemesebb (lenne).Hiába mondják a felelősök, hogy ültetünk majd új fákat, abból 20-40 év múlva lesz a most kivágottakhoz hasonló fasor. Ki a felelős ezért a természetkárosításért, csúfításért - kérdezi Pintér Tibor.Hosszas mérlegelés után döntöttek a diófák kivágásáról

A kisalfold.hu megkérdezte a kivágásról a Győr-Moson-Sopron Megyei Állami Közútkezelő Kht-t. Juhász Judit, a Kht munkatársa arról tájékoztatott, hogy őket a fakivágással kapcsolatban keresték meg. 85 fát termeltek ki az út mellől a kerékpárút megépítése miatt, ezeket 350 fával pótolják.

Kalincsák István, Mosonmagyaróvár Városfejlesztési és Fenntartási Osztályának vezetőjét is megkérdeztük az épülő kerékpárútról és a fakivágásokról. Az osztályvezető elmondta, hogy alapos és gondos tervezés után jutottak arra a döntésre, hogy az érintett szakaszon ki kell vágni a diófákat. Szinte minden fáról külön egyeztetett a mosonmagyaróvári önkormányzat a terület és a fák jelenlegi tulajdonosával, a Magyar Közút Kht-val. (A területet a város önkormányzata megvásárolja). A fák ágait az épülő kerékpárút miatt csupaszítani kellett volna, de a döntésnél sokat nyomott a latban az is, hogy a diófák szétterülő gyökerei hamar tönkretették volna a kerékpárút burkolatát - példaként említette Kalincsák István a Fertő-tó környékén épült kerékpárutakat. A kivágott diófák helyére 15 méterenként ültetnek 3 éves fákat - szakember választott lefelé nyúló gyökerű, árnyat adó fajtájú fákat ide.

A kerékpárút építésére 155 millió forint EU-támogatást nyert pályázaton Mosonmagyaróvár önkormányzata, az önrész 17 millió forint. Az út része lesz az EuroVelo hálózatnak, ezért szigorú szabályok vonatkoznak rá. Útmenti kerékpáros pihenőhely kialakítását is tervezi a város.

- NMGR -

Olvasóink írták

31 hozzászólás
12
 • 31. dsasdasda 2008. október 14. 17:29
  „nem lett volna egyszerübb megszélesitteni az utat fél fél méterrel mindkét oldalon? igaz nem tudnátok 3an egymás mellett tekerni ahogy szoktatok (utána meg szidni az autóst ha dudál vagy esetleg elüt) de legalább nyugodtabbak lehetnétek.”
 • 30. Kormendi Krisztian 2008. október 14. 17:24
  „A Magyar foldnek nem arnyat ado fak kellenek,hanem amik hasznot is hoznak,az arra jaro vandornak,madaraknak,alltoknak.Egy diofa ugyanugy adhat arnyat az arra kerekezonek es osszel extra elmenyt gyerekeknek oregeknek,akik kimozdulnak a szabadba,egy-egy dio elropogtatasaval.”
 • 29. sasaddsa 2008. október 14. 17:23
  „örülhetnek az idióta biciklisek, van bicikliút a bicikli alá, nem baj ha majd megdöglik oxigénhiányba a gyerekem, majd beszippantja a bicikliutat. Vegyetek maagatoknak egy szobakerékpárt, legalább az autók sem fognak zavarni bicajozás közben.”
 • 28. Taiga 2008. október 14. 10:52
  „Egyszerűen döbbenetes az a pusztítás, amit itt véghez vittek. Harminc éve járok ezen az úton kerékpárral és kocsival is, összeszorult a szívem a mikor megláttam mit műveltek ezek a BARBÁROK. A bicikli út szükséges de jobb megoldás is lett volna pl. Török Lajta partján.

  A süketelése az illetékeseknek egyszerűen felháborító. Azt állítják faegyedenként egyeztettek. Lefelé hatoló gyökerű fákkal cserélik le a diófasort.

  A nagy tervezés és egyeztetés nem a fák érdekében történt az úgy biztos, ahogyan most itt gépelek.
  Ha vették volna a fáradtságot és kinyitottak volna egy szakkönyvet, pl. Gencsi -Vancsura Dendrológia c. könyvét (Egyetemi erdészképzésünk bibliája) Ott a 311. oldalon elolvashatták volna a Közönséges dió fejezetben, idézem: Gyökérzete vastag karógyökér, melyet időskorban is megtart, de néhány oldalgyökeret fejleszt. 312. oldal: Megsértett gyökerét sem képes regenerálni, 314. oldal: Jól árnyékol, szélesebb utak mentén sorfának is alkalmas. Szőlők, gyümölcsösök, mezőgazdasági ingatlanok szegélyezésére, mint kettős hasznosítású fafaj telepíthető.

  KÉRDEM ÉN: miért kell egy lefelé törekvő gyökerű fafajt lecserélni egy ugyan ilyen tulajdonságúra. Tisztán világosan olvasható a fenti idézetben, hogy az építéskor (bicikliút) levágott egy-egy oldalgyökér fa életét nem különösebben zavarta volna (karógyökér látja el a fát elsősorban, amely lefelé tör) a bicikliutat pedig nem tette volna tönkre, mivel nem tudja regenerálni azt a fa.

  KÉRDEM ÉN: Az a fafaj, amely kifejezetten alkalmas utak melletti telepítésre ill. mezgazd. területek szegélyezésére (itt alapvető szükséglet, hogy a mezgazd. művelést ne akadályozzák a felszín alatt futó gyökerek, ezek a bicikliutat sem tették volna tönkre, mivel nem léteznek) miféle más alkalmasabb fajra lesz cserélve. (felteszem a nagyanyám annak a terméséből nem fog diós kalácsot sütni, sem pedig a fél Óváré)

  KÉRDEM ÉN: Ki zsebeli be a 85 fa faanyagának árát, mert valljuk be nem tűzifa lesz belőle. Vagy talán felhasználják az építési költségek csökkentésére??? A dió fája az egyik legértékesebb bútoripari nyersanyag hazánkban. Nem utolsó sorban fafaragók kedvenc nyersanyaga. EBBEN AZ ESETBEN ELHISZEM HOGY FAEGYEDENKÉNT VOLT AZ EGYEZTETÉS A LEENDŐ FELHASZNÁLÓKKAL. A kiásott tuskók fájáért (diógyökér) mindent megadnak a fegyvergyárak (vadász) mert manapság egyre nehezebb hozzájutni. Ha bekopogtatnék Ausztriában pl. Ferlach-ban, hogy van 85 diótuskóm, nem üldöznének el, sőt valószínűleg nagyon vastag pénztárcával távoznék.

  Egy agrármérnök, vadgazdálkodási mérnök, Tisztelettel.”
 • 27. traver 2008. október 14. 10:12
  „Azok a fák amiket kivágtak, idősebbek voltak azoknál, akik eldöntötték, hogy ki kell őket vágni.
  Az eddigi hozzászólásaim mellett van más véleményem is.
  Most hogy 350 fát fognak ültetni a kivágott 80 helyett, így 270 fánál többnek tud majd nekirongyolni egy szerencsétlenül járt autós. (Azt kívánom ne így legyen)
  Ezzel sosem értettem egyet, hogy miért kell az út mentét végigültetni fákkal. semmi más érv nem szól mellette, csak annyi hogy szép.
  ugyanígy vagyok a mély árkokkal is. Próbálom úgy hangsúlyozni, hogy ne úgy hangozzon, hogy az árkok ellen vagyok. Csak az útról lefolyó vizet nemcsak árkokban lehet elvezetni, rá is lehet engedni a szántóföldekre. Szintén a balesetek miatt jobb ha a kukoricásban landol az istenadta minthogy feltekeredjen egy fára.
  Összevetve mindenkinek megvannak a saját érvei, hogy mit miért akart, változtatni ezen úgy sem tudunk, rendőrségre menni felesleges mert úgy is le van papirozva. Amúgy tegnap már összevágták a fák nagy részét, aki gondolja izzítsa az utánfutót mert ingyen téli tüzelő kapható :)
  A nem helyesíróknak meg ajánlom figyelmébe egy jobb böngészőt, nekem aláhúzza a helytelenül leírt szavakat :)
  A helyesírókat piszkálóknak meg kívánom, hogy minden ejtett hibánál törjön el egy ujjuk.”
 • 26. egy óvári 2008. október 14. 04:41
  „Egy értelmes hozzászólást még nem olvastam.
  Arról beszéljetek,hogy ki/k rendelték meg a favágást.Végigmentem az egész szakaszon,82 kidöntött fát számoltam meg,persze attól még lehet 85.Ez felbecsülhetetlen kár.Rendőrségi feljelentést kell tenni az ilyenek ellen.Méghogy 350 db-ot ültetnek a helyükre.Na,majd megszámolom!
  Az egész tudatos környezetkárosítás! Büntetendő cselekedet!”
 • 25. Fafnír 2008. október 13. 23:57
  „Pár apróság, amit nem vágok teljesen. 1.) A szigetközi út mellett miért tudták a fasoron kívül vezetni a kerékpárutat és itt vajh miért nem? 2.) Győr és Győrújfalu között is kicsit "gyökeres" helyenként a kerékpárút, pedig emlékeim szerint ott nincsenek diófák.”
 • 24. Pintér Tibor 2008. október 13. 23:12
  „"egy biciklis(1 k-val)"
  A gúnyos hangvételt tán mellőzni kellene, ha Te név nélkül mered csak leírni a véleményedet. És miért nem tiltakoztál a tarvágásokat látva??
  Egyébként a cikkben nem volt szó arról, hogy nem kell a kerékpárút. Igenis kell! Csak nem biztos, hogy a diófák helyén, más nyomvonalat is találhattak volna pl. a Török-Lajta töltésén (az általad emlegetett északi szomszédunk pédáját követve).”
 • 23. Fafnír 2008. október 13. 22:15
  „Ez így azért elég durva. Mindenhol azon pörögnek hogy óvjuk, védjük a környezetet, erre egy kerékpárút miatt írtunk, vágunk, pusztítunk.Gondolom valami gyorsannövő papírnak talán még jó lesz ipari faanyagot ültetnek a diófák helyett. Szomorú.”
 • 22. 1 sofőr 2008. október 13. 21:34
  „"egy biciklis(1 k-val)"
  Bocsánat a 2 k-ért.
  Majd mindenki téveszt a helyesíráson ahogy te is a "kerélpárban" ami inkább elütésből származik szerintem.
  A rajkai szakaszon nem tekertem de sokszor jártam,járok arra autóval,kamionnal,és elhiheted nem olyan egyszerű benneteket kikerülni a nyomvályúk miatt.
  Mind ezek mellet a tábla szerint tilos és az életeddel játszol.
  De én a Vár-ról beszéltem,a tó mellett nincs kerékpár út,és nem a sulisokra gondoltam.”
 • 21. egy biciklis(1 k-val) 2008. október 13. 16:43
  „DP!
  Ha jártál volna arra,akkor láthattál volna középkorú embert is!Nem egyszer láttam a villanyóraleolvasót az okker skodájával!:-)”
 • 20. egy biciklis(1 k-val) 2008. október 13. 16:31
  „"1 sofőr"
  Ha megfelelő lenne a bicikliút minősége,azt használnám!!{Akármennyire is nem szimpatizálunk az északi szomszédainkkal,nekik legalább minőségi a bicikliútjuk(ha más nem is);szégyen,hogy ha rendes úton akarok tekerni,ki kell mennem hozzájuk a töltésre!!!}Nem tudom jártál-e a rajkai szakaszon kerékpárral,és nem autóval!A vártó mellett meg valószínű azért látsz annyi kerékpárost az úton,mert ott a "biciklisulisok" székhelye!Ja!Mondd meg a Király Mónikának is(azt hiszem így hívják,ha nem akkor bocsi),aki ha jól tudom országos bajnok kerélpárban,hogy zötyögjön ő is a bicikliútnak nem nevezhető rajkai szakaszon,amit én inkább járdának neveznékAlapnak jó lesz,remélem leaszfaltozzák,és akkor már én is fogom használni!Különben meg a főútnak az a szakasza elég széles,és jól belátható,ha a biciklis ill. biciklisek libasorban mennek,kényelmesen ki lehet kerülni őket!Tapasztalat,mivel én is vezetek autót,naponta!HA pedig neked nem megy,add vissza a jogsid!
  Ha belegondolunk,csak jobb lesz,ha egyből az út mellett lesz a kerékpárút,mert így talán jobban beláthatóak lesznek a kanyarok is!
  És ki az a Pintér Tibor???Ha belegondolol,ez a fakivágás a köz érdekét szolgálja,és utána többszörösét ültetik vissza!Nemhogy örülne!!De hát mit csodálkozok ezen a jó magyar szokáson?:-S Akkor merre járt,mikor a rajkai "nagyerdő" (amúgy tájvédelmi körzet) nagy részén tarvágást csináltak??Focipálya nagyságú területekről an szó!Vagy a lóvári erdőnél??Akkor kellett volna tiltakozni!!!Én már csak a kész "látvánnyal"szembesültem!:( Az erdő büszkeségit döntötték ki!

  Olyan jó,hogy itt is olyanok tiltakoznak,akik szinte nem is érintettek az ügyben!:-S Kíváncsi lennék,a hozzászólók közül hányan tekertek végig Rajka-Móvár között!?Milyen kellemes érzés ugye?,mikor a kamionok által kigyúrt mederben kell pedálozni,vagy lehajtani az árokba,ha épp egy nagyobb járgány száguld el melletted a frászt hozva rád!Igazatok van,nem is kell az a bicikliút,inkább maradtak volna meg az öreg diófák,amik talán pár év múlva amúgy is kidöglöttek volna!”
 • 19. Kata-28 2008. október 13. 15:56
  „Ki volt az a nagy idiota aki ezt most kitalálta?

  Ugy van vágjuk ki azt a keveset is ami még van.

  Azt a 350db amit ültetnek helyette legyen kötelessek bemutatni !!!”
 • 18. Hókuszpóka 2008. október 13. 14:48
  „traver, ez tök jó volt, na és igaz is.

  Bicikli útra szükség van, a fák meg reméljük, hamar megnőnek majd.
  Egyébként nem vagyok nyugdíjas, és egy időben én is jártam diót szedni, csak úgy magunknak. Mindenkinek csak tanácsolni tudom ha teheti menjen. Kikapcsol, megmozgat. És a dió fini!”
 • 17. traver 2008. október 13. 13:53
  „DP szerintem valamit félreolvashattál, mert a régifákat kellett kivágni a gyökerei miatt. az új fák olyanok lesznek, hogy a gyökereik inkább hosszan mélyre nyúljanak mint terebélyesedjenek a felszínhez közel.
  A kisnyugdíjastól meg nem sajnálom azt a zsák diót amiért vette a fáradságot és kiment összeszedni. Az meg a te problémád, hogy a piacra mész dióért. Ha szánnál rá időt és kimennél te is diót szedni, akkor neked is lenne. Viszont akkor meg a kisnyugdíjas írna ide a fórumba, hogy ellopod előle a dióját :)”
 • 16. DP 2008. október 13. 13:39
  „Kisnyugdíjas ott lopkodta össze a diót, aztán meg jópénzért elvitte a piacra. Mert középkorú férfit-nőt nem láttam ott csak nyugdíjast, és a nyugdíjasnak meg nincsen kiskertje ahova ültethet diófákat??? mert nemhiszem hogy a panelból mentek volna ki dióverő léccel meg csepel cangával diótszedni.
  Ez már az éhenkórászság teteje.

  Igaz, hogy tényleg jó árnyékot adó diófák voltak és kár volt kivágni őket, és az új fák szét fogják szedni a bicikliút aszfaltját. De az új fák gyökerei ellen meg nem lehet mit tenni mert nem lehet fél méter, méter mély alapot csinálni a kerékpárútnak.”
 • 15. traver 2008. október 13. 13:33
  „Eladni nem lesz idő. Nem adok egy hetet neki, és már el is lopják :)
  A gyökérzet fölé/mellé/alá/elé hiába teszel akármilyen erős alapozást, a gyökér nem kérdez, nő :) Nem segít más csak a "kapacin"”
 • 14. Agent 2008. október 13. 13:17
  „Ha veszélyezteti a burkolatot a gyökérzet, akkor talán az alapozást kell(ene) ehhez módosítani.
  Másrészt kíváncsi lennék a kivágott fákat majd ki, kinek és menniyért fogja eladni...”
 • 13. Liziczai Katalin 2008. október 13. 12:53
  „Elkeserítő, és ez megy ország, világszerte!!! Itt a globális felmelegedés is, és sehol egy normális árnyat adó fasor az utak szélén, a városokban sem!!! Mindenhol csak beton és tűző nap! Emlékszem, gyerekkoromban jó volt sétálni, vagy bármikor végigmenni Győrben az Árpád vagy a mostani Szent István úton, de az egész városban árnyat, hűset adó lombok alatt lehetett több oxigénhez is jutni, nem mint most, hogy a betonról visszaverődő szikrázó, füllesztő napsütésben ájuldoznak az emberek.
  Egyetértek, hogy a biciklizés is kellemesebb a fák alatt!
  Az országutakon meg az úton levők éhét ,szomját oltotta az utak mellett termő dió, szederfák.
  Ma meg? - minden a pénzről szól, mindent csak pénzért!
  ... eladtuk az országot, eladjuk a világot is, eladjuk magát az emberiéget is ! - mennyire nem érdemli meg ezt a földet ez a kapzsi "homo sapiens"..!!!”
 • 12. traver 2008. október 13. 12:45
  „khm...

  Aki fórumozni akar, az igyekezzen a témához hozzászólni.”
31 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felújították az udvari játékokat

Bősárkány - A bősárkányi óvodába járó gyermekek szülei, kihasználva a hétvégi jó időt, társadalmi… Tovább olvasom