Kisalföld logö

2018. 02. 23. péntek - Alfréd -1°C | 1°C Még több cikk.

12 kéz, 2 zongora, egy világsztár és a túrórudi

2009. december 11-én ismét boogie-tól volt hangos Győr legpatinásabb koncertterme, a Richter terem.
A zseniális győri zongorista, Dániel Balázs és zenekara mozgatta meg ezen kevéssé ismert műfaj kedvelőit. Emellett olyan sztárvendéget látott vendégül Győr, akit a világon a No.1-ként tartanak számon a boogie szakmában.

A tavalyi nagysikerű koncert után idén ismét megrendezésre került a boogie műfaj legnagyobb szabású koncertje, a Második Magyarországi Boogie és Blues Est.

A rendezvény motorja a nagyon tehetséges, és Európa nyugati oldalán kicsit jobban elismert Dániel Balázs. Az elmúlt évhez hasonlóan a szervezők anyait-apait beleadtak, (mert a főszervezők nem mások, mint Balázs szülei), hogy fergeteges buli kerekedjen. Ehhez a világ legismertebb boogie és blues zongoristáját sikerült megnyerni, Silvan Zingg személyében.

A koncert több technikai probléma miatt egy kis csúszással indult, de a hangulat hamar fergetes lett. Balázs virtuóz játékával kezdődött az este majd hamarosan bekapcsolódott a zenekar többi tagja, Koch Barnabás dobos és Zink Ferenc bőgős. A lábak jártak és a közönség hamar ráérzett a boogie ritmusára. Az est folyamán további vendég zenészek kapcsolódtak a zenébe. A remek muzsikát fűszerezte Szabó Tamás szájharmonikán előadott „gőzmozdonyszinfóniája", és Tóth Balázs szaxofonos, aki korábban már játszott Balázzsal a Rómer-házban. A hangulat egyre csak fokozódott és még hátra volt az est sztárvendége, Silvan Zingg. Balázs ismeretsége a svájci zongoristával elég érdekes, ugyanis első sikerét Luganoban érte el a Silvan Zingg által rendezett nemzetközi boogie zongorista versenyen. (Kiváló minősítésű oklevél). Silvan a közönség nagy meglepetésére bemutatta, hogy mi a legfontosabb Magyarországon, mindig legyen nálunk túrórudi.

Galéria!

Silvan jelenleg a világ első számú és legismertebb boogie és blues zongoristája. Az amerikai sajtóban csak a boogie svájci nagyköveteként emlegetik. Játszott már az egész világon, Európán kívül Kínában, Indiában, Szaud Arábiában, de fellépett Hollywoodban is.

A koncert második részének elején, míg nem lépett színpadra, sikerült vele egy rövid interjút készítenem. Ennek során megtudtam, hogy nem először jár Magyarországon. Az egyik korábbi lemezét, ugyanis egy magyar stúdióban vette fel, sőt volt egy budapesti barátnője is egy ideig.

Öt évesen ismerkedett meg a zenével a szülei révén, akik maguk is zenéltek. Az édesapja több hangszeren is játszott. Az édesanyjától kapott egy zongorát és így kezdett zongorázni tanulni. Azért választotta a boogie műfajt, mert az emberek figyelnek rá, virtuóz muzsika és nagyon improvizatív és különben is a klasszikus zenén elalszik a közönség.

Szerettem volna megtudni, hogy kinél játszott Hollywoodban, de csak annyit mondott, hogy egy producer privát partiján lépett fel. Kérdeztem Balázsról és a koncertről. Silvan elmondta, hogy szívesen tett eleget a meghívásnak, Balázst zseniális zongoristának tartja és örömmel megy népszerűsíteni ezt a műfajt.

Nagyon sok fellépése van, a pénteki koncert után szombaton ismét egy privát koncertet ad és a következő héten Franciaországban, Cognac-ban fog játszani a világ egyik legnagyobb blues fesztiválján, többek között B.B. King társaságában.

Hát ilyen embert látott vendégül Győr! Silvan egyébként nagyon közvetlen ember. A koncert előtt az előtérben sétálgatott és a képeket és a monitorokat nézegette. Megállt az ajtóban, nézte, hogyan telik meg a terem. Volt, aki neki mutatta meg a jegyét.

A második rész elején beült a közönség közé és mikor Balázs a színpadra szólította, akkor a nézőtér felől ment a színpadra.

A show pedig gőzerővel folytatódott. Idősek és fiatalok együtt lüktettek a zenével és ekkor olyat láthatott a közönség, amilyet a világon is csak ritkán. Balázs felhívta a színpadra a nézőtéren helyet foglaló barátait. Ausztria, Németország, Dánia fiatal, új generációs boogie zongoristái együtt egy színpadon és még Balázs zongoratanára, Vöcsei Albert is beállt játszani. A két zongorán 12 kéz játszott egy időben.

A műsort színesítették a profi boogie táncosok, a győri Jazzmin Boogie táncosai, Hergenrőder Jácint és Hergenrőder-Kovács Réka, valamint Budapestről a Bohém Boogie táncosai Kramarik Endre és Horváth Emőke. Egy szám erejéig Balázs is megcsillogtatta tánctudását táncpartnerével, Baranyai Tímeával.

A koncert fergeteges hangulatban ért véget miután minden zenész együtt húzta a tust.

Remélhetőleg jövőre is megrendezésre kerül ez a lassan hagyománnyá váló esemény. Az ismételt teltház bizonyítja, hogy a civil kezdeményezések is elérhetnek komoly eredményeket és a sok hátráltató „jóakaró" között a minőségi produkció utat talál magának, hogy világsztárt hozzon egy vidéki városba és megtöltse a legnagyobb koncerttermet.

Köszönet azoknak az írott és elektronikus médiumoknak, akik megjelenési lehetőséget biztosítottak egy lelkes, zseniális, Nyugat-Európában már elismert fiatal zenésznek.

Köszönet a támogató vállalkozásoknak, cégeknek és magánszemélyeknek, akik még látnak értéket az igényes műsorszámban még a válság idején is. Remélhetőleg jövőre is ilyen összefogás övezi majd a jövő évi koncertet is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Betlehemes találkozó Győrben

II. Alkalommal rendezték meg szombaton Győrött a Nemzetközi Betlehemes Találkozót, melyen határon… Tovább olvasom