Kisalföld logö

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos -1°C | 1°C Még több cikk.

Új otthont kapott egy 99 éves nepáli barlanglakó

Új otthont kapott a nepáli kormánytól egy 99 esztendős férfi, aki remeteként élte egész eddigi életét egy barlangban, és mindössze két főzőedény képezte a tulajdonát.
Dzsajapati Csepang a dél-ázsiai ország egyik legmarginalizáltabb őslakos népcsoportjának, a csepangoknak a tagja, és a barlangi életmód sokkal inkább kényszerűség, mintsem választás volt a részéről.

A nepáli kormány most egy lakhatási program keretében épített házat a 99 esztendős férfinak. Az épület összköltsége nagyjából 370 ezer forintnak megfelelő összegű nepáli rúpia volt.

A csepangok már nem alkotnak nomád törzset, de igyekeznek megőrizni hagyományos életmódjukat a gyorsan változó nepáli társadalomban. A népcsoport tagjai korábban halászat, vadászat és a helyi erdőkben gyűjtött ehető gyökerek révén gondoskodtak a túlélésükről. Az egykor élelmet biztosító földterületek többsége azonban mára hozzáférhetetlenné vált számukra.

"Nincsen földünk, mert nem vagyunk birtokában azoknak az állampolgársági okmányoknak, amelyek a földbirtokláshoz kellenek" - mondták a Nepál központi régiójában fekvő Makvanpur körzetben élő csepangok.

A helyi kormány azt tervezi, hogy összesen 420 otthont bocsát a népcsoport Makvanpurban élő tagjainak rendelkezésére.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ausztrália engedélyezte kotrási hulladék tengerbe öntését a Nagy-korallzátony térségében

Az engedéllyel szabaddá vált az út Abbot Point kikötőjének nagymértékű kibővítése előtt. Tovább olvasom