Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

Matematika múzeum az USA-ban

A matematika szépségét, a művészetekkel, az egyéb tudományokkal és a pénzügyekkel való kapcsolatát mutatja majd be az Egyesült Államok első matematikai múzeuma, amely tervek szerint 2012-ben nyílik meg New Yorkban.

Matematika = felfedezés = szépség = öröm: ezt az egyenlőséget állítaná a MoMath szellemiségének középpontjába Glen Whitney társalapító, aki korábban egy pénzügyi befektetési alapnál dolgozott elemzőként. "Sok nagyszerű matematikatanár van az Egyesült Államokban, de a matematikai felfedezés öröme elveszik a tananyag zsarnokságában, és a szinte taposómalomszerű egyentesztekben" - fogalmazott Whitney.

Cindy Lawrence, a múzeum másik leendő vezetője úgy véli, hogy a kiállítás feltehetően képes lesz kiváltani a látogatókban azt a meghökkenést és izgalmat, amelyet a tankönyvek nem. A múzeum az alapítók szándéka szerint minden korosztályhoz szól majd, de különösen a gyerekekhez, akik játszva tanulhatnak a matematikáról a különböző interaktív és tapasztalati alapú játékokkal. A kiállítás ösztönzi az együttműködést is, amely jellemző a matematikai kutatásokra - magyarázta Lawrence.

A múzeum létrehozásához 30 millió dollár (5,4 milliárd forint) szükséges, ebből 22 millió már összegyűlt. A Google 2 millió dollárral állt a kezdeményezés mellé.

Olaszországban, Németországban, Franciaországban, Dél-Koreában és számos más országban működik már matematikai múzeum, de az Egyesült Államokban ez lenne az első - talán a tudományág nem túl magas helyi presztízse miatt hiányoztak eddig az ilyen intézmények.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem csupán egyetlen oka van a kétéltűek globális pusztulásának

A kétéltűek világszerte jelentkező, számos fajt a kihalás szélére sodró fogyatkozása sokkal… Tovább olvasom