Kisalföld logö

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -2°C | 4°C Még több cikk.

Környezetkímélőbb a kukoricát evő tehén

Kicsit kevesebb metánt böfög fel a tehén, ha fűfélék helyett nagyrészt kukoricával táplálják - derült ki az észak-rajna-vesztfáliai mezőgazdasági kamara felméréséből.
A kutatók az alsó-rajnavidéki Kleve kísérleti gazdaságában vizsgálták meg, hogyan hat a takarmány összetétele a károsanyag-kibocsátásra. A metán üvegházhatású gáz, mely mintegy 25-ször erőteljesebben károsítja a klímát, mint a széndioxid.

A takarmánykutatás során 120 napon át két csoportra osztották a teheneket. Különböző istállóban helyezték el őket, és más takarmányt kaptak. Az a 48 tehén, amelyik főként kukoricát evett, átlagosan állatonként napi 340 gramm metán bocsátott ki.

A másik csoport főként füvet kapott, és a metánkibocsátás átlagos értéke náluk 360 gramm lett. A metán a kérődzőknél a fűfélék emésztése során keletkezik.

Egy következő felmérésben azt vizsgálják meg a kutatók, van-e a csersavnak hatása az állatok emésztésére és az általuk felböfögött metán mennyiségére.

A német környezetvédelmi hatóság adatai szerint 2011-ben az ország teljes metánkibocsátásának több mint 50 százaléka a mezőgazdaságból származott.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hatalmas darabokat veszít a grönlandi gleccserjég

Az eddig stabilnak hitt gleccserekből gigantikus darabok szakadnak le a tengerbe, ennek hatása lehet… Tovább olvasom