Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 13°C | 20°C Még több cikk.

Jelentősen csökkent tavaly az antiszemita támadások száma

Csaknem felével csökkent a világon az antiszemita támadások száma tavaly az azt megelőző évhez képest, amikor rekordszintű volt - olvasható abban a tanulmányban, amelyet vasárnap tett közzé a Tel-avivi Egyetemnek a világban tapasztalt antiszemitizmust és rasszizmust kutató központja.
Az intézet, amely évente tesz közzé adatokat "a személyeket vagy intézményeket ért antiszemita erőszakcselekményekről", 614 ilyen támadást jegyzett fel a múlt évben, 46 százalékkal kevesebbet a 2009-es 1129-nél. Ezek az adatok nem tartalmazzák a kisebb súlyú agresszív cselekedeteket, például a sértéseket és fenyegetéseket. A jelentés szerzői megjegyzik, hogy a számba vett antiszemita cselekmények 40 százaléka egyének, 30 százaléka pedig zsidó vallási helyek és temetők ellen irányult.

A leginkább érintett országok élén Nagy-Britannia áll 144 incidenssel, utána Franciaország következik 133, majd Kanada 99 esettel. Ugyanakkor az interneten terjedő antiszemita szövegek száma állandóan növekszik. A Gázai övezetben 2008-2009 telén végrehajtott izraeli "Öntött ólom" fedőnevű hadművelet "Izrael állam törvényességét tagadó" hullámot indított el, amit a központ az antiszemitizmus megnyilvánulásának tekint.

A jelentés szerint hasonló, de kisebb számú reagálást váltott ki az is, amikor 2010 májusában az izraeli haditengerészet átkutatott egy Gázába tartó segélyflottillát, és egy incidensben kilenc török életét vesztette. Átvéve az antiszemitizmussal foglalkozó európai fórum meghatározását, az egyetemi központ antiszemitának minősíti "az olyan bűncselekményeket, amelyeknél a támadás azért irányul egyének vagy javak - épületek, iskolák, kegyhelyek vagy temetők - ellen, mert zsidók, vagy annak tartják őket".

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök a vasárnap este kezdődő holokauszt-emléknap alkalmából megszólalva elítélte az Izraellel szemben szerinte világszerte mutatkozó gyűlöletet.

Olvasóink írták

  • 1. vonLichthofen 2011. május 02. 05:02
    „A jelentés szerint hasonló, de kisebb számú reagálást váltott ki az is, amikor 2010 májusában az izraeli haditengerészet átkutatott egy Gázába tartó segélyflottillát, és egy incidensben kilenc török életét vesztette.

    Ezt irja az MTI és ezt vette át a kisalföld.
    A világ erről úgy értesült, hogy a haditengerészet MEGTÁMADOTT egy fegyvertelen segélyflottillát és lemészárolt kilenc török békeharcost.
    A többi stimmel.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Koleszterincsökkentők görcsrohamok megelőzésére

terhes nők és az újszülöttek biztonságát alapvetően javíthatja, ha a leggyakrabban alkalmazott… Tovább olvasom