Kisalföld logö

2017. 08. 18. péntek - Ilona 18°C | 32°C Még több cikk.

Felújították Berlinben a Cseh falut

Ez a történelmi település, amelyet a vallásüldözés elől a hazájukból menekülő cseh protestánsok alapítottak a 18. században, egyfajta kincs, a nyugalom szigete a világvárosban.
Több mint két évig tartó felújítási munkálatok után Berlin Neukölln negyedében ünnepélyesen megnyitották az úgynevezett Cseh falut.

Ez a történelmi település, amelyet a vallásüldözés elől a hazájukból menekülő cseh protestánsok alapítottak a 18. században, egyfajta kincs, a nyugalom szigete a világvárosban - fejtette ki a prágai sajtó szerint Franziska Giffey, Neukölln polgármestere a szerda esti ünnepségen.

"A Cseh falu városnegyedünk bevándorlási történelmének alapköve" - mondta Giffey cseh újságíróknak. "Olyan emberek kezdtek itt új életet, akik vallásuk üldözése miatt, menekülésre és új élet keresésére kényszerültek, s itt új hazára leltek" - szögezte le a polgármester. Hozzátette: a berlini Neukölln negyedben jelenleg 160 országból származó emberek élnek. "Ez a sokszínűség a Cseh falu megalapításával kezdődött, s ezért számunkra a falu megóvása nagy érték" - húzta alá Giffey.

Andriana Krnácová, Prága főpolgármestere, a rendezvényen nagyon pozitívan értékelte, hogy Berlin felújította a Cseh falut. "Számunkra ez egy jelkép" - jegyezte meg Krnácová, a részben magyar származású prágai főpolgármester, aki szerint a bevándorlás gazdagodást jelent a befogadó települések számára.

Az elmúlt két évben a Cseh falu utcáit és házait teljes egészében felújították, amitől a helyiek életkörülményeik javulása mellett elsősorban nagyobb turistaforgalmat remélnek.

A Cseh falut 1737-ben alapította 18 csehtestvér vallású cseh család, mintegy 350 ember, a korabeli Rixdorf településen. I. Frigyes Vilmos porosz király nemcsak letelepedési engedélyt, de számos kiváltságot is adott a menekülő cseheknek. A csehek számára a király kilenc házat is építtetett, amelyek a mai Cseh falu alapjait képezik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A zsarnokgyík apró unokatestvérét fedezték fel Walesben

A félelmetes "zsarnokgyík", a Tyrannosaurus rex apró unokatestvérét fedezték fel Walesben, a 201… Tovább olvasom