Kisalföld logö

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -3°C | 3°C Még több cikk.

Érméket öntenek az ezüsthajó kincséből

A húszezer érme azokból az ezüstrudakból készülnek, amelyeket az Atlanti-óceánon 1941-ben elsüllyesztett brit teherhajó feltárásakor talált ezüstkincsből hoztak a fel a hullámsírból.
Az Odessey amerikai cég által végzett feltárás nyomán mintegy 2800 darab 38 millió font értékű ezüstrúd került vissza a királyi pénzverdéhez, amely csütörtökön kezdte meg a pénzérmék öntését. Az április 21-én forgalomba kerülő érmék darabja 30 fontba kerül, és elsősorban olyan gyűjtőknek szánja a pénzverde, akiket érdekel a tengerészettörténet - adta hírül a The Daily Telegraph brit napilap honlapja.

Az SS Gairsoppa brit teherhajót 1941. február 17-én süllyesztette el egy német tengeralattjáró torpedója Írország partjai közelében. Húsz perc alatt elmerült a hullámsírban.

A hajó Indiából tért vissza Nagy-Britanniába. Liverpoolba tartott, de a viharos vizeken fogytán volt az üzemanyaga, ezért az ír Galway felé vette útját, amikor a német tengeralattjáró célba vette. Bár a 85 fős legénység 32 tagjának sikerült mentőcsónakba szállnia, mindössze három matróz tudta megközelíteni két hét elteltével az ír partokat, és közülük csak egy ért partot.

A Gairsoppa érme, mögötte a hajóval.
A Gairsoppa érme, mögötte a hajóval.

A roncsot 2011 nyarán találták meg csaknem 4700 méter mélységben, mintegy 480 kilométerre az ír partoktól, de csak hónapokkal később erősítették meg, hogy az SS Gairsoppáról van szó. A hajó 800 méterrel mélyebben fekszik az óceánban, mint a Titanic roncsai.

Az SS Gairsoppa rakománya a legnagyobb mennyiségű nemesfém, amelyet valaha tengerfenéken felfedeztek.

A brit államkincstár által indított kutatás, majd a roncs feltárása öt éven át tartott. 2792 darab ezüstrudat találtak, amelyek mostani értéke 38,272 millió font. Az Odyssey Marine a brit közlekedési minisztériummal kötött megállapodás értelmében a kincs értékének 80 százalékát megtarthatja.

A Gairsoppa érme hagyományos brit érme, egyik oldalán II. Erzsébet uralkodó portréjával, a másikon egy tenger felé néző, szélfújta Britannia alakjával.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új pillangófajokat fedeztek fel Olaszországban - fotó

A kutatók attól tartanak, az új fajokat is fenyegeti a klímaváltozás. Tovább olvasom