Kisalföld logö

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia 1°C | 6°C Még több cikk.

Elhunyt Carmelo Flores, a 123 éves indián

A falu orvosa szerint a matuzsálem már régóta 2-es típusú cukorbetegségben szenvedett, s állapota nemrég romlott meg hirtelen.
Meghalt Carmelo Flores ajmara indián, akit 123 évével a földkerekség legidősebb embereként ismertek el a bolíviai hatóságok.

Az egész életét 4000 méter magasan, a Titicaca-tó partján, egy Frasquia nevű falucskában leélő férfi keresztelőlevéllel tudta "bizonyítani", hogy 1890. július 16-án született. Mivel azonban Bolíviában csak 1940-ben kezdték meg hivatalos születési anyakönyvek kibocsátást, a világ legöregebb embereit számon tartó Guinness rekordok könyve nem találta igazoltnak Flores állítólagos matuzsálemi korát.

Forrás: Metro
Forrás: Metro

A bolíviai kormány azonban hitelesnek minősítette az ajmara indián törzshöz tartozó férfi életkorát, és azon fáradozott, hogy azt nemzetközileg is elismertesse. Tavaly Evo Morales elnök is felkereste, és ajándékokkal - köztük ruhaneművel, élelmiszerrel és lapostévével - halmozta el.

Egyetlen élő fia, a 70 éves Cecilio Flores kedden jelentette be, hogy előző este egy La Paz-i kórházban meghalt az apja. A falu orvosa szerint a matuzsálem már régóta 2-es típusú cukorbetegségben szenvedett, s állapota nemrég romlott meg hirtelen.

Forrás: Metro
Forrás: Metro

Carmelo Flores annak tulajdonította hosszú életkorát, hogy az inkák aranyaként is emlegetett andesi "csodagabona", valójában a parajok és a céklák családjába tartozó, számos jótékony hatással rendelkező quinoa növény magvaival és folyóparti gombákkal táplálkozott, és állandóan kokalevelet rágott.

Utolsó éveiben újrahasznosított gumiabroncsból készült lábbeliben járt, és egy pléden fekve figyelte a falu nyüzsgő életét.

A világ igazoltan leghosszabb életkort megért embere egy francia nő, Jeanne Calment, aki 122 évesen halt meg 1997-ben. A Guinness nyilvántartása szerint a világ igazoltan legidősebb nője jelenleg 116, legidősebb férfija pedig 111 éves.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Először ültették be a legkisebbnek tartott pacemakert

A készülék nem sokkal nagyobb egy tablettánál. Tovább olvasom