Kisalföld logö

2017. 11. 22. szerda - Cecília 4°C | 11°C Még több cikk.

Alig alszik a vakhal

A barlangi vakhalnak nem könnyű az élete: a 11 centisre növő állat az USA déli és keleti részének barlangjaiban honos, és alkalmazkodott a teljes sötétségben való életmódhoz.

Szeme nincsen, bőréből hiányzik a színanyag, feje pikkelytelen. Amerikai kutatók most újabb érdekességet fedeztek fel a fajjal kapcsolatban, mégpedig azt, hogy a vakhalak alig alszanak. Richard Borowsky, a New York Egyetem biológusa és munkatársai arról számoltak be a Current Biology című folyóiratban, hogy a vakhalak (Amblyopsis spelaea) sokkal kevesebbet alszanak, mint a felszíni vizekben élő legközelebbi rokonaik. Míg utóbbiak 24 órából mintegy 800 percet töltenek nyugalmi állapotban, vak társaik csupán 110-250 percig tesznek így.

Borowsky szerint alvásuk az alvászavaros emberekéhez hasonlítható. Hogy rájöjjenek a furcsa viselkedés genetikai hátterére, a biológusok a vakhalakat normál rokonaikkal keresztezték. A hibridek is keveset aludtak, ami azt jelenti, hogy az alváshiányt okozó mutáció dominánsan öröklődik. Az egyelőre még tisztázatlan, miért alszanak ilyen keveset a halak. Borowsky gyanítja, hogy szükségük van a hosszabb ébrenlétre, mivel a barlangban kevés a táplálék, és amikor az útjukba sodródik, jobb, ha a halak ébren vannak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szívünk védelmében 7-8 órai alvás az optimális

Az utolsó néhány évben több vizsgálat arra utalt, hogy mind a keveset alvók, mind a hosszú órákat… Tovább olvasom